Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Prenasledovanie disentu (E14)

(epizóda)
  • Česko Pronásledování disentu

Obsahy(1)

Po invázii vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 Sovieti odvlečú vrcholných československých politikov do Moskvy. Tam ich izolujú a prinútia podpísať súhlas s inváziou - takzvaný Moskovský protokol. Na jeseň 1968 sa z akademického filozofa Miroslava Kusého stáva vedúci ideologického oddelenia komunistickej strany. Spustia sa čistky v komunistickej strane a státisíce nepreverených sa stávajú občanmi druhej kategórie. Odteraz sú terčom ŠtB všetci kritici režimu. Nielen bývalí komunisti, ale aj nestraníci - umelci, publicisti, či vedci. Na prvé výročie invázie sa konajú posledné veľké občianske protesty. Tie sú tvrdo potlačené. Nastáva obdobie normalizácie, ľudia si zvyknú, že nosia inú tvár na verejnosti a inú doma. V nedeľu 6. januára 1977 bolo po prvýkrát zverejnené Prehlásenie Charty 77. Viac než 250 signatárov v ňom kritizovalo štátnu moc a žiadalo dodržiavanie ľudských a občianskych práv. V máji 1981 sú Miroslav Kusý, Milan Šimečka a Jozef Jablonický v Bratislave zatknutí a obvinení z podvracania republiky. Kusého po dvoch týždňoch prepustia, Šimečku držia vo väzbe rok, potom je bez súdu prepustený na slobodu. V roku 1985 sa v Sovietskom zväze dostal k moci Michail Gorbačov a začne presadzovať politiku uvoľnenia a demokratizácie. V Československu však tieto myšlienky narazia na odpor starých komunistických kádrov. Štátna bezpečnosť nepoľavuje v tlaku na disidentov. V auguste 1989 zatýka takzvanú bratislavskú päťku. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dil o dobu lamani charakteru po invazi "spojeneckych vojs" do Ceskoslovenska. Disidenti byli obcane druje kategorie ovsem ti spickovi byli stedre podporovani ze zapadu.  'I nekteri disidenti podepsali spolupraci a casem si nasli zamestnani" rika se v dokumentu. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Že Šimečka... Tvári sa na disidenta, ktorého riešili komunisti za podvracanie republiky, no dnes on so synom budujú iný boľševický aparát obalený do progresivizmu a eurohujerstva a radi by tiež zatvárali za to isté podvracanie republiky, len tentokrát z ich pohľadu. Nie je disident ako disident, že pán Šimečka? Predtým boli eštebáci a dnes je tu liberálna úderka, čo chce trestať za názory a vytesňovať tie nepohodlné minimálne ekonomickým útlakom. ()

*CARNIFEX* odpad!

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Verím tomu, že podaktorí oponenti boli systémom prenasledovaní pre iný pohľad, nuž ale keď vidím, ako tí istí, ktorí vtedy vyplakávali, v dnešnej dobe robia detto to isté, tak to je na lakeť. A skurvený Šimečka aj so svojim vydareným synátorom, sú pre jebnutých dokonalým nástrojom na prenasledovanie tých, čo majú iný názor. Dezoláti v uliciach keď sa to hodí, bojovníci za slobodu, keď sa to taktiež hodí, ale nie je to u nás. Pokrytecká banda, aj o Vás bude jedného dňa dokument, to Vám garantujem .. ()

Galéria (31)

Reklama

Reklama