Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Dovidenia v lepších časoch (E13)

(epizóda)
  • Česko Na shledanou v lepších časech

Obsahy(1)

Jána Kalinu Československo milovalo a keď v roku 1969 vyšla jeho unikátna zbierka "Tisíc a jeden vtip", celý náklad sa okamžite  vypredal. Komunisti však nemali zmysel pre humor, jeho rodine neustále terorizovali život a Jána L. Kalinu poslali po vykonštruovanom procese do väzenia. Proces s Jánom L. Kalinom kvôli knižke "Tisíc a jeden vtip" a začiatok obdobia útlmu občanov a celej spoločnosti. Bol to exemplárny proces so známou osobnosťou tej doby, ktorý prispel k vytvoreniu atmosféry strachu medzi obyvateľmi. „Najlepší vtip je, že svoju knihu ste si museli odsedieť,“ napísal mu Jan Werich... Posledný verejný občiansky „protest“ bolo stretnutie občanov k Palachovmu výročiu. A tak sa režimu podarilo utlmiť ľudí za pomoci neustálej hrozby problémov, straty zamestnania, nemožnosti študovať a za pomoci ŠTB, ktorá sa sústredila okrem tzv. Reformných komunistov, aj na iných vnútorných nepriateľov. O legendárnej zakázanej knihe "Tisíc a jeden vtip" a smutnom príbehu jej autora  rozpráva  jeho dcéra, prekladateľka Júlia Sherwood. Medzi autorov, o ktorých sa zaujímala ŠtB patrili aj Ladislav Mňačko, Milan Lasica, Július Satinský a Magda Vášaryová. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Pobavila me soudoba televizni scena s hlaskou "dekujejeme verejne bezpecnosti za sledovanost' Dnes je mnohem zadabejsi nez penize, protoze penize generuje pozornost. A take usmev ve forme smajliku na socialnich sitich. ()

Reklama

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

.....zaujímavý príbeh o autorovi známej knihy ,ktorú som čital - opakovane a bola a je ozaj dobrá.....mne neznámy príbeh-v podstate celá časť o autorovi, ktorý si moc slobody v západnom Nemecku neužil.....no a Magda Vášaryová ? - tam bola akože načo??.....,že bola zbitá štbákmi ?? veď sama nevie kým bola zbitá a ...popravde či vôbec bola zbitá.....o tom nebolanikdy zmienka ani za " totáááča " ani po revolúcii....aj ona sa potrebovala zviditeľniť  ??? - to je nejaká móda..... ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama