Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Nebezpečná hranica (E12)

(epizóda)
  • Česko Nebezpečná hranice

Obsahy(1)

Aby nepriatelia štátu nemohli uniknúť do bezpečia demokratických štátov, než sa s nimi komunistický režim v Československu definitívne vysporiada, bola postupne vytvorená represívna zložka Pohraničná stráž a uzavretá hranica so Západom. Železná opona  však nebola iba pre politických odporcov, ale pre všetkých občanov štátu. Pri pokuse o útek na západ bolo v Československu zabitých okolo tristo civilných osôb. Z toho na slovensko-rakúskej hranici bolo zavraždených najmenej 42 ľudí. Doteraz za to nebol nikto potrestaný. Preto jestvuje iniciatíva, ktorá sa snaží tieto vraždy definovať ako zločiny proti ľudskosti, ktoré sú nepremlčateľné. Prípad únosu lietadla mladými chlapcami v  marci  1989. Prípad Jančík, Marcin Bienada, Hartmut Tautz. (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dobrá časť v tom, ako vidieť, že ešte na konci osemdesiatych rokov, keď sa stala nejaká kauza, tak na sugestívne otázky novinárov bežný človek nechcel a nemohol odpovedať. "Prečo podľa vás ušli?" No čo iné ako "Neviem" sa dalo povedať za komunistického režimu? Dnešná doba začína tých boľševikov pripomínať. Teoreticky síce môžete povedať svoj názor, ale radšej vás do televízie ani nepozvú a keď už náhodou si ten názor poviete, tak vás ostrakizujú. Takzvaný progres. Inak veľmi zaujímavá časť o pohraničných útekoch. Našťastie aj tých úspešných, bez následku smrti. ()

jungewolf 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Díl je na webu Č.televize - ČT 1, pondělí 19.6.2023, 21.50 : 5 * a 86 %. Objevný díl o útěcích z "Husákova+Biľakova normalizačního ráje" v 80.letech. Holt každý nechtěl např. zahlušovat své svědomí cajdáky věčného slavíka K.Gotta, J.Zelenkové(dcery ústředního ředitele ČST), diskotékové babičky H.Vondráčkové nebo M.Davida z kolotočářsko-mafiánského klanu Kočků ...  . ()

BestRanger 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Táto časť bola veľmi dobrá. Novinkou pre mňa bol únos lietadla v tom čase obyčajných mladíkov. Ale nečudujem sa im. V tak chorom režime, kto by chcel žiť, len mentálne zaostali čudaci staršej generácie (otec možno námestník, mama učiteľka v tom čase), ktorí prišli po rokoch na Facebook a je ich hojne. Myslím, že tieto časti by sa mali na Facebooku šíriť medzi dezolatmi volajúcimi po návrate režimu. ()

Reklama

Reklama