Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Odhalenie najväčších záhad a nadprirodzených javov. (RTVS)

Recenzie používateľa Autogram k tomuto seriálu (6)

Biorezonancia (2022) (E01) 

Klasicky veľmi dobre spracovaný dokument Investigátorov a hneď v prvej epizóde natrafili na zdanlivo neriešiteľný problém funkčnosti biorezonancie. Metóda na rozhraní vedy a šarlatánstva totiž používa sofistikovaný elektronický prístroj, ale diagnostickým nástrojom je akási obdoba prútikárskej virgule. Prekvapivo namiesto svojho cieľa dokázali nespoľahlivosť lekárskych laboratórnych metód a tak som aj ja z výsledku zmätený. Zostáva sa len odvolať na niečo medzi nebom a zemou. ()

Prútikárstvo (2022) (E02) 

Dopadlo to tak, ako sa čakalo, vo filme mi ale vadili to neustále odbočovanie ku všetkému možnému, aby sa samotná téma nakoniec odbila pár minútami. ()

Jasnovidectvo (2022) (E03) 

Jasnovidectvo je vlastne pokračovaním a zovšeobecnením prútikástva, a tak aj dopadli výsledky. Nič sa nepotvrdilo, ako sa očakávalo. Jediné, čo funguje, je odčítavanke emócie človeku z tváre, najmä medzi blízkymi osobami. No ale to do určitej miery dokáže aj pes na svojom majiteľovi. ()

Astrológia (2022) (E04) 

Dostal som sa k seriálu dosť neskoro, pretože sa mi zdalo, že pôjde o akési pavedecké skúmanie rôznych obskúrností. No a je to celkom inak, ide o úplne vedecké skúmanie záhadných oblastí, ktorým sú ľudia schopní veriť. V tejto epizóde o astrológii ma potešil Jiří Grygar, ktorý má vždy jednoznačný názor. No a na moje prekvapenie v otázke astrológie za blcov neskončili samotní astrológovia, ale ľudia, ktorí im uveria. A zaplatia. A to je asi to, o čo v pavede ide, pričom platiaci si sami vsugerujú, že dostali pravdu, čo aj priznali anketári v záverečnom experimente. ()

Brethariánstvo - Život zo vzduchu (2022) (E05) 

Jedna vec je dočasný pôst, druhou je tvrdenie, že niekto nemusí jesť vôbec dlhé roky alebo dokonca nepiť. V dokumente je kopec takýchto ľudí, čo toto tvrdia, len medzi rečou sa priznajú, že občas niečo zjedia, zmrzlinu, kávu, ovocie, a ktovie čo ďalšie, k čomu sa nepriznajú. A jeden z nich má v domácnosti chladničku, kávovar a komplet vybavenú kuchyňu. Načo? Jeden doktor na to išiel dokonca vedecky, deväť dni nejedol nepil a len tak mimochodom priznal, ze si umýval zuby (prečo?), navštevoval kúpele, kde sa vody nachlípal, a určite kopec ďalších vecí, ktoré psychicky vytesnil. Celé to bretariánstvo mi po filme pripadá ako psychický problém, keď človek nechce zomrieť ako anorektik, tak jedlo sám sebe zatají, a ešte sa tým ide chváliť. Experiment, bohužiaľ, nebol možný, lebo riskovať smrť človeka alebo trvalé poškodenie obličiek len pre experiment nie je v našich krajoch eticky prípustný. Alebo sa všetci mýlime a je úplne jednoduché vyriešiť nedostatok pitnej vody alebo nedostatok jedla pre miliardy ľudí. –––– Každý človek, každý bežný človek minimálne 80 % svojej energetickej potreby čerpá z prány. A len približne 20 % zabezpečí cez jedlo. Preto je veľmi ľahko to jedlo vynechať. –––– Jedno možné vysvětlení je, že lžou. ()

Astrálne cestovanie a klinická smrť (2022) (E06) 

Existuje život po smrti? –––– Celkom dobrý úvod, hlavne s príspevkami od lekárov, neurológov a ďalších. Pre mňa ako skeptika bolo najviac vystihujúcou reakciou na posmrtné zážitky "halucinácie neokysličeného mozgu". Svetlo na konci tunela vzniká podobne ako výsledok videnia zle okysličeného oka s videním iba v žltej škvrne sietnice. Experiment bol tentoraz menej zaujímavý s očakávaným výsledkom. ()

Reklama

Reklama