Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) sa narodil ako syn chudobného černošského roľníka na americkom juhu. Jeho otec Mac (Carl Lumbly) nechce, aby syn celý život trpel núdzou ako on, ale naopak, aby sa vzdelal a niečo dosiahol. Najväčšiu perspektívu v 40. rokoch minulého storočia mu mohla poskytnúť iba armáda, rasová nerovnosť však vládla aj v nej. Carl sa dá naverbovať k námorníctvu, stane sa najskôr kuchárom, potom sa osvedčí ako záchranný plavec, ale jeho sen je stať sa potápačom. Na každom kroku sa stretáva s otvorenými rasistickými predsudkami. Napriek tomu sa ako prvý černoch dostal do elitnej školy pre potápačov – záchranárov v Bayonne neďaleko New Yorku. Nie je bojovníkom v poli, ale expertom záchranárom. Jeho nadriadený veliteľ Billy Sunday (Robert De Niro), známy drsný muž, však nie je z Carlovej prítomnosti v jednotke nadšený, dáva mu to poriadne pocítiť a šikanuje ho. Carl sa však nevzdáva a sám sa aj vzdeláva. Hoci je preukázateľne najlepší, odopierajú mu odmeny, chcú ho dokonca utopiť, ale Carl prekoná všetky príkoria a stane sa prvým černošským veliteľom potápačov. Neskôr sa ešte raz ocitne tvárou v tvár diskriminácii, keď príde o nohu a majú ho prepustiť zo služby. Tentoraz mu však pomôže práve bývalý veliteľ Sandy, ktorý presvedčí sudcu, že Carl môže službu vykonávať aj naďalej. Medzi mužmi sa zrodí vzácne priateľstvo... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (169)

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Ten nejlepší není bohužel ten nejlepší film... Je to film velmi prvoplánový a prostoduchý, dějová linka předem předvídatelná a všechny peripetie tak průhledné, že vše je jasné už na začátku, ale přesto má tonhle drama takový ten americký feeling a slušný tah na branku. Dá se na to celkem bez přemáhání dívat a fandit oběma stranám - jak černošskému outsiderovi, tak tvrďáckému bělošskému veliteli. Skutečný záporák je pak pouze velící důstojník - velitel celého tábora, jak už to v amerických válečných filmech bývá... Podobné filmy: Annapolis, Příběh Antwona Fishera ()

greghouse 

všetky recenzie používateľa

Nevím proč je to u všech takovej propadák, já mám tenhle film rád- uznávám že utiskovanej černošskej chlapec jde do armády a chce být někým víc než jen kuchařem, je trochu klišé, ale vždyť to tak sakra bylo, ...parádní De Niro působivé scény...a člověk tomu farmářskýmu klukovi s rádiem vyrobeným ze starý židle prostě fandí ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Jsem vrchní velitel Billy Sunday. V Chicagu žije jeden kněz se stejným jménem jako je to moje. Podařilo se mu z města vyhnat kurvy, ožraly a negry, aby se tam vůbec dalo aspoň dejchat. Jedinej rozdíl mezí tím knězem a mnou byl ten, že on Bohu sloužil a já Bůh jsem." Zadržet dech na pět minut pro mne není žádnej problém. Jen kolem mý hlavy nesmí být žádná voda, aby se nezjistilo, že přitom trošku dýchám. Jinak je voda můj živel a mezi podvodními záchranáři jsem se vůbec necítil špatně. A nevadilo mi přitom trošku toho rasismu, protože tenhle snímek byl správně chlapáckej a přitom jsem nezaznamenal nějaký přehnaný návaly americkýho patriotismu. Občas se sice zasalutovalo či zaYESSIRovalo, ale ukapávajících slz za zvuku hymny při vztyčování vlajky jsem byl naštěstí ušetřen. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film o rasizme natočený ešte v dobe, keď to nebolo také povinné ako dnes, že zmienka o rasizme vychádza z každých novín, každej chladničky. Veď aj keď dnes Slavia vyradí Arsenal, bude za tým rasizmus. Avšak na film Ten najlepší takto nehľadím. Ide o dobre zahraný, pre mňa zaujímavý príbeh z doby, kedy trebalo nabrať odvahu niečo dosiahnuť, ak ste patrili k menšine. De Niro je tu v rovnakej polohe ako vo väčšine svojich filmov, lenže vždy mu to herecky vychádzalo na jedničku, v podstate mu stačí tá istá gestikulácia, tie isté grimasy. Neviem do akej miery film odráža skutočnosť, no určite som sa nenudil. ()

OG_Swifty 

všetky recenzie používateľa

Hodně podhodnocený film inspirovaný skutečným hrdinou Carlem Brashearem. Sice nic nevynalezl nebo nevymyslel, ale pro svou zemi odvedl hodně práce a především bojoval proti okolnostem, což by většina lidí včetně mě asi nezvládla. Film samotný není kdovíjaký trhák, ale Cuba Gooding Jr. to zahrál dobře a celý film pak stojí i na fantastickým De Nirovi. Taky tam hraje sexy (tehdy) Charlize Theron. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (6)

  • Carl Brashear se během svého života třikrát oženil a i třikrát rozvedl a z těchto tří manželství měl 4 děti - Shazanta, DaWayna, Phillipa a Patricka. (Posheidon)
  • Knihovna, do které jde Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) studovat, je původní Carnegie Library postavena v Portlandu ve státě Oregon. Cvičiště potápěčské školy bylo natočeno na řece Columbia, podél hranice státu Oregon a Washington. Město v pozadí se jmenuje Longview a nachází se ve státu Washington, USA. Podél břehu v Longview lze vidět papírnu Weyerhaeuser. (Posheidon)
  • Carl Brashear zemřel 25. Července 2006 ve věku 75 let. Film byl tedy natočen ještě během jeho života. US NAVY na jeho počest pojmenovala zásobovací loď třídy Lewis and Clark - USNS Carl Brashear (T-AKE-7), která vstoupila do služby 4. března roku 2009. (Posheidon)

Reklama

Reklama