Reklama

Reklama

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

(seriál)
  • USA Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (viac)
Trailer
Dráma / Horor / Mysteriózny / Thriller
USA, 2022, 7 h 24 min (Minutáž: 37–63 min)

Tvorcovia:

Guillermo del Toro

Predloha:

H.P. Lovecraft (poviedka), Michael Shea (poviedka) (viac)

Hrajú:

Guillermo del Toro (sprievodca), Tim Blake Nelson, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Crispin Glover, Peter Weller, Andrew Lincoln, Rupert Grint, Eric André (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Mrazivá hororová kolekce osmi úžasně vizuálně propracovaných příběhů plných hrůzy, kterou vytvořil Guillermo del Toro. (Netflix)

Recenzie používateľa ScarPoul k tomuto seriálu (9)

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora (2022) 

Projekt, ktorý má potešil. Del Toro a jeho zmysel pre prapodivné veci je tu zúžitkovaný na maximum. O to viac poteší Lovecraft a pokukávanie po jemu blízkych motívoch. Režisérsky vyspelé a každý príbeh sa môže pochváliť špecifickou atmosférou. Najviac ale zamrzí, že posledné tri príbehy pre mňa akosi nezapadajú do celku. Aj napriek formálnej čistote a nápaditosti sa odkláňajú od ústrednej témy. Dokonca aj poviedka Outside, ktorá nemá s hororom nič spoločné, pôsobí v rámci celku konzistentnejšie, než posledné dve poviedky. Ale odhliadnuc od toho som bol spokojný. Niečo takéto mi vyslovene chýbalo a som rád, že som sa k tomu konečne dostal. Aj napriek kvalitatívnemu zostupu ponechávam 4*. Hoci trochu slabšie. 1 séria - 70% ()

Položka 36 (2022) (E01) 

Toto by som dokázal pozerať aj dve hodiny. Atmosféra je výborná. Všetko je krásne a logicky zmotivované a Tim Blake Nelson hrá prvú ligu. Až zamrzí, že to tak náhle skončí. A to je jediná výtka. Inak mi tam fungovalo všetko. To nadprirodzeno mi tam neuveriteľne sedelo. Poslednú dobu ma del Toro veľmi príjemne prekvapuje. Uvidím ako zvyšok príbehov, ale zatiaľ po prvej časti som nadšený. ()

Hřbitovní krysy (2022) (E02) 

Postava Massona je výborná. Presne ten typ postavy, ktorá aj napriek negatívnemu aspektu pôsobí sympaticky. Tak isto ako tomu bolo v predchádzajúcej poviedke. Inšpirácia Lovecraftom sa nedá uprieť a aj tentoraz funguje rovnako dobre, ako v prípade prvého príbehu. A hoci mi tam niektoré veci vadili ( výsledná pointa), iné ma zase pobavili ( mŕtvola alá Dungeons and Dragons). V konečnom dôsledku ale dobre zvládnutá práca. Salem a krysy. Čo viac si môže fanúšik bizarných hororov priať. ()

Pitva (2022) (E03) 

Chápadlá, chápadlá a zase len chápadlá. Milujem tú atmosféru, tú temnosť a tú fantastickosť za tým. F. Murray Abraham je uhrančivý a zároveň civilný. Jeho postava má toľko funkčných atribútov, že si ho nejde neobľúbiť. Čoraz viac sa teším na každú ďalšiu časť. Osobitosť režisérov, výborná práca s atmosférou a funkčný casting. Za mňa obrovská satisfakcia. Takéto veci mi neuveriteľne na obrazovkách chýbali. ()

Mimo (2022) (E04) 

Skvelá metafora na krásu. Absurdná, primitívna, umelá a zároveň originálna. Ana Lily Amirpour išla vždy proti prúdu a ani v tomto prípade sa nezaprie. Je to iné. Je to óda a zároveň kritika ženskosti, povrchnosti a krásy. Halucinačné scény úsmevné, vzťah Micucci a Starra uveriteľný a na významy bohatý. Pritom je to taká hlúpa béčková banalitka. Ale funguje to. Aspoň pre mňa. Divné a iné príbehy mám rád. Hlavne keď nie sú úplne divácke. A hoci to tentoraz nezaváňa Lovecraftom, bavil som sa na tom. Zase raz sa to môže pochváliť výborným castingom. ()

Pickmanův model (2022) (E05) 

Neveril som, že raz uvidím Arkham a Miskatonickú univerzitu. Prvý skrz naskrz Lovecraftovský horor. To stupňovanie, tajomno a následné odhalenie, perverzná nechutnosť a zároveň uhrančivá fascinácia brutalitou a deformáciou. Za mňa obrovská spokojnosť. Toľko kreatívnych nápadov a logicky vystupňovaných emócií aj napriek tomu o aký žáner ide...cítiť za tým obrovskú odovzdanosť voči látke. Glover správne démonický. ()

Snění v domě čarodějnic (2022) (E06) 

Pravdou ale zostáva, že ku koncu to strašne pokulháva. Poviedka od Lovecrafta, ktorá tak nepôsobí. Ostatné krásne budovali mytológiu okolo svojich príbehov. Tento tu ide tradičnejšou formou. A hoci je čarodejnica pekne desivá a Rupert Grint vo svojej úlohe utrápeného brata presvedčivý, miestami to pôsobí nechcene smiešne. A to aj napriek znamenitej atmosfére. Vo svojej vykonštruovanosti sa to trošku stráca. Čo zamrzí. Je to funkčné len tak na polovicu. ()

Prohlídka (2022) (E07) 

Poviedka, aj tá filmová by mala mať nejakú pointu. Táto nemá. Zbytočne ukecané - bez toho, aby sa vyslovene o niečom rozprávalo, postavy nespoznáme a každá z nich je v tom svojom prejave značne neznesiteľná. Do toho finále pôsobí smiešne. A aj to prebudenie monštra. Čo ja viem. Neveril som tomu. Čo na tom, že to má fajn atmosféru a štýl. Hodinu sa pozeráme na prázdno bez zmyslu a hĺbky. A konči to v zásade veľmi lazy vyústením. Zatiaľ najhoršia poviedka z celej série. ()

Šum křídel (2022) (E08) 

V zásade psychologické dráma o vysporiadaní sa zo straty potomka. Viac ako čokoľvek iné je táto časť štúdiou pocitov a prienikov. To, že je tu vedľajšia duchárska zápletka je v pohode, ale výrazne ustupuje do úzadia, hoci scény v noci sa nám snažia povedať opak. Myšlienka na záver poteší, ale v zásade to celé pôsobí nekonzistentne. Ako keby to celý čas nevedelo, aký je žáner je v tomto prípade dominantný. Kent sa snaží o rovnaký fígeľ, aký použila pri Babadookovi. Priemer. Čakal som od finále série niečo iné a hútnejšie. ()

Súvisiace novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama