Reklama

Reklama

Žít

  • Veľká Británia Living (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pan Williams (Bill Nighy) je upjatý anglický gentleman, který v roce 1952 zastává stereotypní úřednickou práci v poválečné londýnské okresní radě. Svým mlčenlivým chováním dává pan Williams svým zaměstnancům najevo, že udržení stávajícího stavu spisů je důležitější než pokrok. Jednoho dne se pan Williams dozví od svého lékaře hrozivou diagnózu a brzy se začnou uvolňovat pevně sevřené otěže jeho velmi jednoduchého života. Zjišťujeme, že je vdovec, odcizený svému jedinému synovi, s několika málo přáteli a omezenými zájmy. Williams si uvědomuje, že nestojí tváří v tvář smrti, ale že ji prožívá. A tak, neohrabaným způsobem člověka, který se v těchto věcech nevyzná, začne odkládat práci kvůli novým zážitkům. (mac000)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (38)

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Po zhlédnutí jsem dlouho přemýšlela jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Nakonec jsem se přiklonila k tomu lepšímu hodnocení. Původní film jsem neviděla, takže nemohu srovnávat. Já si tady každopádně užívala tu atmosféru 50. let Anglie. Ale taky tu božskou kameru. Ty promyšlené záběry postav, ulic, naprostá filmová lahůdka a kamera je za mě na tomhle rozhodně nejlepší. Bill Nighy skvělý jako vždy, ale měla jsem pocit, že mu spotlight dost brala Aimee Lou Wood. Konečně jsem jí viděla v jiné poloze než komediální a byla skvělá. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Keď už mám chcípnuť, ešte si zadrogujem, zasúložím. Typicky konzumná predstava, ako si užívať život. Niektorí to robia aj bez toho, aby vedeli, že zomrú. Tento film sa našťastie, aj vďaka veľmi starej predlohe, ktorá čerpá dokonca až z Tolstého, nemohol pohnúť týmto smerom. Je to dielo viac menej artové, Nighyho výkon naozaj pozoruhodný. Taký náladový film v štýle lepšie neskoro ako nikdy pri hľadaní šťastia a zmyslu vo svojom živote a práci. S myšlienkou, že aj s vedomím smrti môže byť človek šťastnejší než bol kedykoľvek predtým. ()

Reklama

Meteorista 

všetky recenzie používateľa

V poslední době najít film takovýhodle klidu a takovýdle milý povahy, to je kumšt. Sem moc rád, že si Britové vybrali zrovna Kurosawův film jako předlohu, kterou navíc velmi umně zadaptovali. Bill Nighy je výtečnej a překvapili i ostatní herci, kteří taky předvádí velmi profesionální výkon. Jsem moc rád, že je film tak mile podán, opravdu jsem. Takovýdle filmy nutí ty, který na to přistoupěj, k zamyšlení. A to by měl bejt taky účel filmu, hned za zábavou. ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Krásny film. Od začiatku až do konca. Bill Nighy ma veľmi milo prekvapil, poznala som ho len z Love Actually, ale wow Mr. Williams už asi navždy zostane jeho životnou a nezabudnuteľnou filmovou rolou, pretože toto bolo teda niečo. Klobúk dole. Living by si okrem už nominovaných kategórií na Oscara zaslúžil nomináciu aj za hudbu a výpravu. Celkovo sa mi veľmi páčila atmosféra Londýna 50tych rokov a aj kostýmy. Celý film je urobený v retro štýle počnúc úvodnými titulkami až po záverečné. Zaujímavá je aj kamera, práca so svetlom a farbami. Living je jednoducho radosť sledovať🧡. Vrelo odporúčam. Asi si niekedy pozriem aj japonský originál Ikiru. Najkrajšie scénky: Sunday Ice-Cream & Mr. Zombie. Na hojdačke v jeden zasnežený večer šťastne si pospevujúc The Rowan Tree. 85%. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ishiguro veľmi umne adaptoval pôvodný scenár. Kurosawov citlivý príbeh rezonoval v 50.rokoch, medzi jeho samurajskými eposmi, ako citlivá sonda do duše umierajúceho človeka. V podaní skvelého Takaši Šimuru ten film rezonoval a podľa môjho názoru aj rezonuje svojou morálnou čistotou a dôležitosťou výpovede, že aj malý skutok dokáže zmeniť niektoré veci k lepšiemu. Jeho anglický remake je o 70 rokov neskôr rovnako aktuálny, ako pôvodný film. Môže za to perfektný casting, ktorý umožňuje Billovi NIghymu túto mesmerizujúcu morálnu čistotu zopakovať. Krása a význam toho filmu sú očividné. Bez citového vydierania, len s túžbou vypovedať pekný a úprimný príbeh. Niekomu to nemusí stačiť, niekto tam bude potrebovať niečo trefnejšie, údernejšie, silnejšie. Hoci pre mňa ten film doslova prekypuje silnými detailmi, ktoré na konci vytvárajú pôsobivý celok. Neviem. Takýchto filmov nie je veľa. Bola by škoda keby zapadli prachom, hoci aj v dnešnej dobe majú toho veľa čo ponúknuť. Ani neviete, ako veľmi by som prial Billovi toho Oscara. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (8)

  • Film sa natáčal v Chathame (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Kazuo Ishiguro dlhé roky sníval o remakeu filmu Ikiru (1952) v angličtine s Billom Nighym. Raz v noci sa s manželkou po večierku delili o taxík práve s Nighym, keď mu predstavil tento nápad. Hoci Nighy predtým Ikiruho vôbec nepoznal, nadšene sa prihlásil do projektu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama