Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(7)

Bolestně vtipné, srdcervoucí a upřímné - vítejte ve zvláštním světě porodního oddělení britské Národní zdravotní služby! Ben Whishaw hraje hlavní roli v tomto drsném, zábavném, někdy až morbidně humorném seriálu natočeném podle deníku lékaře Adama Kaye. (HBO Max)

Recenzie (36)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Rozpačité dojmy, pretože v niektorých sekvenciách seriál nemá chybu. Napríklad tie vtipné vsuvky, ironické frky, proste britský humor, ako má byť. A potom je skvelo poukázané na britský zdravotnícky systém. Kto osobne zažil, vie, že si u nás nemá na čo sťažovať. Máte zdurené vajce, dáme vám paracetamol. Objaví sa Parkinson - jednoznačne paracetamol. Nádor na mozgu? Paracetamol. Je to totiž na ostrovoch zázračný všeliek, ktorý vylieči všetky neduhy a keby aj nie, tak ste brali nesprávne dávkovanie, treba tri krabičky denne, hlavne pri HIV. Seriál zároveň dobre ukazuje, že na tie kliniky chodia všelijakí pacienti a to pacienti aj na hlavu, pretože ako gynekológ našiel náš lekár v hlavnej úlohe v ženskej vagíne naozaj čokoľvek a neboli to len tradičné fľašky alebo banány. No a potom je tu jeho osobná rovina, ktorú som toleroval, pretože mi je jedno, že je homosexuál a je to podľa jeho knihy, ale tak tá explicitnosť sa tu stále viac stupňovala. Najprv leb bošteky, potom už bozky, zrazu lizáky, naraz vidíte dvoch spotených samcov kĺzať sa v kvapkách potu po sebe v opare semena, no a ku koncu už reálne ukázali ako nejaký brigádnik z Bombaja nakladá nášho doktůrka do s určitosťou neosprchovanej riti. Tak to som si už povedal, že pŕŕŕŕ. A po otretí si žaludočného výmetku som si len povedal, že aká škoda. ()

grogodil 

všetky recenzie používateľa

Napichnite sa na infúzku a cucnite si poriadny objem až krutého cynizmu, ktorý vám tu pumpuje do žíl hlavný hrdina, búrajúci štvrtú stenu, aby ste mali spolu s ním dosť psychickej odolnosti, keď vám ten úsmev vzápätí zmrzne a všetko sa preklopí v intenzívnu depresiu. Strmá emotívna húsenková dráha podaná ako každodenná lekarska rutina. Pohľad očami nijak zvlášť idealizovaného hrdinu, nastavujúci nelichotivé zrkadlo preťaženému zdravotníckemu systému, ktorý nakladá stále viac na ešte viac preťažený personál a skúša, koľko ešte fyzicky a psychicky zvládnu uniesť. A vo mne to lietalo od smiechu pri nekorektných hláškach, až k zovretému vyschnutému hrdlu. Skvelý Whishaw v skvelom počine, z ktorého cítiť, že to je pravdopodobne podľa naozaj skvelej knižky (ktorá bude zhrnutím nie až tak skvelých osobných zážitkov). ()

Reklama

petrsv 

všetky recenzie používateľa

Sliboval jsem si od seriálu více, než mi nakonec dal. Postavy se chovají divně, nesnášenlivě, občas vtipný moment na to nestačí. Poslední epizoda to trochu napravila, celkový dojem ze seriálu mám ale nevalný. V každém případě souhlasím s poselstvím, že britské zdravotnictví je to poslední, po čem toužím. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Řádně černohumorný i dramatický pohled do života obyčejného gyndaře. Jak je u britských seriálů zvykem, ani zde nechybí bourání čtvrté stěny a časté zatahování samotného diváka do děje a v tomto případě i skvělí herci a odvážný až nechutný pohled do nemocničního prostředí. Trochu osekat by asi nevadilo, ale bavil jsem se až překvapivě dobře. ()

Jirka_Šč 

všetky recenzie používateľa

Zdráhám se říci, že je tato minisérie komediální. Je tíživá, ubíjející, bezvýchodisková a humor obsahuje čistě proto, aby se na ni dalo koukat. Doslova: "Náš vztah je to jediné, co jsem ve svém životě nepodělal. A i tím si přestávám být jistý." Adam mi zvláštním způsobem nesedl. Ne proto, že je gay, ale proto, že se uzavírá do sebe a nehovoří o svých starostech, které nakonec stejně v ještě horší podobě vybublají na povrch (bohužel lidé, u kterých starosti nevybublají, dopadnou ještě hůř). Britské veřejné zdravotnictví je prostě podfinancované a nad hladinou ho drží primárně entusiastičtí a sedření lékaři (což mi připomíná, jak jsem nedávno slyšel od doktorky svých dětí, jak toho má moc). Dejme ale ruku na srdce - největší stres způsobujeme lékařům my. V porovnání s generacemi před námi jsme rozmazlení, přecitlivělí, chováme se agresivně. K tomu současná hyperkorektní společnost nutí lékaře chovat se ke "klientům" maximálně korektně, čímž na ně ještě víc zvyšuje tlak. Žijeme v časech, které lékařům nepřejí. ■ Maximální hodnocení, protože poselství seriálu šlo jen těžko předat líp. ()

Galéria (152)

Zaujímavosti (13)

  • Obidve siete zapojené do projektu, BBC a AMC, boli nadšené z angažovania Bena Whishawa do hlavnej úlohy. BBC uviedla, že je to "svedectvom kvality" a AMC, že sú „nadšení zo zabezpečenia etablovaného talentu“. (Arsenal83)
  • Napriek všeobecne pozitívnym recenziám si u určitej časti publika seriál vyslúžil kritiku, že je mizogýnny. Ako sa uvádza v The Guardian: "Niektorí diváci obvinili sériu zo zobrazenia pôrodu ako traumatického a žien ako oslabených, dysfunkčných a zredukovaných na 'plátky mäsa'" Ako ďalej v článku uvádza: "Niektoré tehotné ženy na sociálnych sieťach uviedli, že im ich pôrodné asistentky odporučili, aby sa vyhýbali sledovaniu relácie." (Arsenal83)
  • Ambika Mod (Shruti Acharya) sa prihlásila do castingu hneď na začiatku, pretože v scenári videla seba: "Po prečítaní prvej epizódy som hneď mala pocit, akoby rola bola napísaná presne pre mňa." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama