Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiálny text distribútora)

Recenzie (172)

liuk 

všetky recenzie používateľa

Tak k z téhle neskutečné slátaniny jsem si utvořil napojení na Schulhoffovy socialistické komedie. Na ty se sice v dnešní době tak nějak (ne)dá koukat, ale kdybych je viděl až teď poprvé, tak je hodím do koše jakbysmet. A s Ridgemontovskou střední to bude pro zámořské diváky asi stejné, kdy si rádi zavzpomínají na Reaganovskou dobu. Jinak si nedokážu představit, jak někdo může mít rád film s tak příšernými herci. Nejsem na herectví nějak vysazen, v podstatě sežeru všechno s tím, že takhle by někdo reagoval mohl, ale tady je to fakt extrém. Je i klidné možné, že scénář Camerona Crowea není nijak hrozný, jenže komedie je žánr, který potřebuje herecké vypichování vtipných situacích ze všech nejvíc. Fakt nevím, co je lepší: jestli neskutečné přehrávání jak často vídáme nebo zcela nezáživné čtení vět ze stromu naproti. Vždyť ty některé rozhovory jsou jak z minutového rozhovoru před akcí v pornu. Občas tedy nejsou jen jak, ale v podstatě by klidně v pornu mohly být, kdyby se trochu sjelo s úhlem kamery. A nakonec jsem si ještě všiml, že i když takovýto děj by se mohl odehrát během ubohého týdne, tak je jen tak mimochodem roztažený na celý rok! Crowe musel tehdy hodně hulit. Fakt zlaté Beverly Hills proti téhle matlanině. Ještě že Penn je fakt perfektní, hlavně když si člověk asociouje s jeho dnešními vážnými rolemi, soundtrack je taky celkem povedený a Brian Becker, hrající balícího guru a zpívající refrény hitovek od Cheap Trick, taky ujde. Ale jinak fakt hnus, aspoň kdyby ve stále se opakující písničce neustále neopakovalo "lalala, all-American boy". Jestli si někdo dělá srandu z BH rozhovorem Stevea a Brandona o rozvázané tkaničce, tak tady by musel vyletět z kůže. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Rýchle časy na strednej Ridgemont” , alebo ešte aj rýchly a nezáväzný sex, ktorý popritom vyhľadávala pôvabná a »budúca nymfomanka« , Stacy Hamilton, ktorá tak často strieda svojich partnerov, ako ja ponožky. Keď zrovna nesedí v škole, tak brigáduje v pizzérii v obchodnom centre, kedy už voľným očkom pokukuje po všelijakých, potenciálnych nápadníkov, pretože taká fešanda, akou bezpochyby je, si v podstate môže vybrať úplne kohokoľvek... Predajca stereo kazetových prehrávačov, Ron Johnson, bude v úvode jedným z nich. Nasledujú i ďalší, medzi ktorými môžme nájsť, trebárs týchto dvoch kamarátov: Mike Damone a Mark "Rat" Ratner, ktorí si, povedzme navzájom požičiavajú svoju frajerku, ale ani o tom poriadne nevedia. Pokiaľ sa dookola neriešia samé trampoty medzi mladými ľuďmi, to jest študentmi, tak triedny zabávač, snáď večne zhúlený surfer Jeffrey "Jeff" Spicoli, sa na hodinách pána profesora Handa, postará o kolotoč nepredvídateľných gagov, čím trochu odľahčuje napätú atmosféru, no zase na druhej strane, iný profák, pán Vargas, pre zmenu, disponuje dosť morbídnym zmyslom pre humor, čo tiež nie je od veci, keď sa to celé taktiež spojí dohromady... Inak, dá sa povedať, že títo (všetci) "mladí" , vskutku ani nevedia, čo od roztopaše, totiž, sú z dobre situovaných rodín, a tak si dovoľujú viac, než je vôbec prípustné, kde im nechýba žiadna sebavedomosť a drzosť, čo je «smrteľná kombinácia» . Nie sú ani bohvieako (ne)sympatickí, ale okrem odvážnejších scén, boli zvyčajne bezbranní... ? Každý to vidí ináč, čiže záleží na tzv. uhli pohľadu. / Minimálne sa mi protivila i forma nakrútenia tohto filmu, ktorého sekvencie spojené so strihom, vytvárali celkovo veľmi chaotický obraz. Nemyslím si, že režisérka Amy Heckerling má ideálnu predstavu o tom, ako sa má správne režírovať, kedy zakričať „akcia” a „stop” ! Je to len akýsi, bizarný zlepenec jednotlivých sekvencií, ktoré nielenže do seba práve najlepšie nezapadajú, ale ani nemajú vonkoncom vyvážené tempo. Síce Sean Penn je napísaný prvý v titulkoch, no nevyzeralo to tak, že by hral hlavnú postavu, skôr epizódnu, ktorá akonáhle sa objavila na plátne, tak všetko hneď bokom, vtedy stál film aspoň za »mastný guláš« , naopak Jennifer Jason Leigh, to mala takmer zo všetkých najťažšie, keďže si jej rola vyžiadala veľa šteklivých a horúcich scén... Obidvaja zaznamenávajú výraznejšie, filmové debuty, určené pre kiná. Ostatný ansámbel: Nicholas Coppola sa iba na sekundu mihol, Forest Whitaker na minime priestoru, nakoniec zaujal, či Robert Romanus a Brian Backer, sa extra do budúcnosti nepresadili, dvere do Hollywoodu ostali pre nich navždy zatvorené, i keď v tomto prípade sa jednalo o celkom "pozoruhodné výkony" . Scenárista Cameron Crowe išiel po celý čas na vec zostra, nikdy nikomu nič zadarmo nedaroval, s postavami sa absolútne nemaznal, i pre neho sa jedná o odrazový mostík. Asi som staromódny, pretože snímok mi bohvieako nesadol, to by ale nesmel pôsobiť tak zmäteno, ako vyhlásenia Igora Matoviča ! ()

Reklama

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Sonda do zivota 80's stredoskolskych teenageru, kteri ve volnem case rozjizdeji slibne kariery pracovniku ve fast foodech. Ukazkove zhuleny Sean Penn a Nicolas Cage ve sve debutove roli, ve ktere ho ani nezaregistrujete. Film mel puvodne rezirovat David Lynch, to by bylo jine kaficko. 6/10 ()

Indiana 

všetky recenzie používateľa

Vrchol teen komedie s geniálnim Pennem (Spicoliho už stejně ve svý kariéře nikdy nepřekoná) a spoustu dalších více či méně zajímavých postav včetně Nicolase Cage, kterej se mihne asi ve třech scénách. Odvážnější, uvěřitelnější a vtipnější než současné teenagerské komedie, k tomu nadupanejch soundtrack vypalovaček tý doby. Výtky bych měl jen k tý naivní blondýně, co furt čekala na prince a bílém koni a lezla mi na nervy hlavně v poslední čtvrtině, kdy tam vyšokovaně pobíhala zbouchnutá, ale jinak super. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zostarlo to, nedá sa nič robiť. Navyše ma s filmom nespája žiadna nostalgická spomienka. Ide samozrejme o absolutnú kultovú a generačnú záležitosť, ktorá ale trpí častokrát nič nehovoriacimi dialógmi, ktoré inak občas pretne nejaká tá hláška Seana Penna. Všetko ide tak nejak príliš hladko, všetko sa vyrieši mávnutím kúzelného prútika a hlavne do ničoho nezasahujú rodičia, len jeden upätý učiteľ. Ako by ale v skutočnosti prebiehal ten prúser s tehotenstvom, by vydalo skôr na rodičovskú vypätú drámu, než na akoby ďalší úlet v živote teenagerov. Treba však Cameronovi a Heckerling nechať, že ich film je pomerne odvážny a skutočne si nedáva servítky pred ústa, či skôr pred kameru. A taktiež voľnejší naratív sa k podobnému žánru hodí viac, než ak by film "skončil". Český dabing je fakt prúser, Brooke Shields prekladateľ považoval za chlapa... ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (48)

  • Tom Hanks byl zvažován jako Brad. (Kulmon)
  • Aby Sean Penn lépe vplul do postavy Spicoliho, odpovídal jen, když ho někdo oslovil tímto jménem. (Kulmon)
  • John Travolta byl zvažován jako Jeff. (Kulmon)

Reklama

Reklama