Reklama

Reklama

Pád domu Usherů

(seriál)
  • USA The Fall of the House of Usher
Trailer 1

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Dva bezcitní sourozenci vybudují rodinnou dynastii, aby se zajistili do budoucna. Jejich plán se ale začne bortit ve chvíli, kdy jejich dědici začnou záhadně umírat. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Pád domu Usherů (2023) 

Najväčšou chybou celého, mimochodom veľmi ambiciózneho, seriálu je fakt, že okrem pilotu a finále mali jednotlivé epizódy trvať zhruba 40 minút. Potom by sa asi viac ospevovala originalita nápadu modernizovať dielo E.A. Poea spôsobom, kedy jeho jednotlivé príbehy zastrešuje jeden najdôležitejší. Za mňa sú herci bez výnimky perfektní, čo ale znamená, že keď vám mal byť niekto skutočne nesympatický tak to bola predovšetkým zásluha herca. Určite nejde o seriál vhodný na klasický non-stop binge watch, na to je príliš pomalý a depresívny. To ale môžeme považovať skôr za kompliment. ()

Půlnoční děs (2023) (E01) 

Pilot je vydarený, avšak určite ešte nie je jasné, či to bude mať tempo a Flanaghan nebude naťahovať čo sa dá, takže pre istotu si žiadne ohlasy nečítam. Vyzerá to tak, že prvá epizóda nás uviedla do problému a nastolila dramaturgiu; 6x uvidíme smrť potomkov a na záver zrejme uzavretie dejovej línie a života Ushera seniora. Má to správnu temnú atmosféru, i keď ma hororové momenty príliš nepresvedčili. Musím však priznať, že aj také klišé ako hľadanie ducha v tmavej mizanscéne je stále zábava. ()

Maska červené smrti (2023) (E02) 

Najmenej sympatické dieťa, inými slovami usmrkaný post-teenager, ktorý si myslí, že môže všetko, umiera hneď ako prvá obeť, takže za mňa spokojnosť. Epizóda však nie je ani zďaleka iba o ňom, tá najzaujímavejšia línia sa odohráva v minulosti. Nemenej dôležité sú ale aj pokusy v súčasnosti, avšak časti dominuje hlavne záverečná diskotéka spojená s orgiami. Je to trochu gýčové a sebastredné, ale zatiaľ funkčné. ()

Vražda v ulici Morgue (2023) (E03) 

Flanaghan si povedal, že by nemalo byť od začiatku jasné, kto to na konci odnesie a vyzerá to tak, že dobre urobil. Aspoň tentokrát. Poriadny priestor dostala už aj Carla Gugino, nielen síce dôležité, ale predsa len v podstate cameá z prvých dvoch epizód. Najmä preto vyššie hodnotenie, inak by sa skutočne mohol dej hýbať vpred o niečo rýchlejšie. Atmosféra ale nedostatky bez problémov vyvažuje. Zatiaľ. ()

Černý kocour (2023) (E04) 

Zatiaľ najväčšie psycho a pri prípadných opakovačkách možno viacerí tento diel radšej, pre vlastné psychické zdravie, preskočia. Opäť sa venujeme na začiatku predchádzajúcej smrti a na konci nás čaká ďalšia, čiže formula je už dosť priehľadná, avšak jednotlivé diely sa od seba našťastie dosť odlišujú. V The Black Cat nechýba ani čierny humor a nemyslím tým iba problémy s mačkou, viď návšteva manželky v nemocnici. ()

Zrádné srdce (2023) (E05) 

Tentokrát to Parker a Flanaghan s tou ukecanosťou a statickosťou trochu prehnali, avšak môžu to odôvodniť tým, že spomínajú Bergmana a tak dlhé dialógové scény v tejto epizóde (a nič viac) sú vlastne len poctou a snahou o hlbší psychologický ponor do postáv. Osobne mám pocit, že už sme s viacerými súvislosťami a povahami postáv oboznámení dostatočne a nie je potrebné tým pádom každú epizódu natiahnuť na hodinu. ()

Zlatý brouk (2023) (E06) 

Šiesty diel pripomína ten predchádzajúci, keďže opäť sledujeme ženu v cca rovnakom veku ako postupne prepadá šialenstvu. Ale mám dojem, že je to nakrútené aj napísané o niečo lepšie. Zároveň tu nie sú len monotónne dialógové scény, ale napríklad aj predstavenie nového výrobku na verejnosti či záverečný "súboj" so zrkadlami. Škoda, že nestrávime viac času v minulosti, tam mi to pripadá menej monotónne ako v prípade rovnakej formulky pri úmrtiach detí. ()

Jáma a kyvadlo (2023) (E07) 

Zrejme najlepšia epizóda doposiaľ. Viac sa striedajú prostredia, otravný Fredy našťastie nedostane príliš veľa priestoru, ale jeho smrť je skutočne veľká chuťovka a Flanaghan tu najlepšie využil názov predlohy pre pointu dielu. Najlepší je ale aj tak rozhovor sestry s tajomnou ženou/prízrakom/vrahom, i keď sme mohli už teraz dostať viacero odpovedí. ()

Havran (2023) (E08) 

Ťažko povedať, prečo podobným spôsobom nekoncipovali Flanaghan so svojimi spolupracovníkmi celý seriál. Finále je presne také, aké očakávate, respektíve chcete od modernizovanej adaptácie Poea a podľa mňa nemá chybu. Všetko sa vysvetlí, uzavrie a nakoniec aj pochopíme, prečo Roderick prijímal úmrtia svojich detí s relatívne chladnou hlavou. Vina konzumentov verzus vina producentov, to asi nie je dilema, to je skrátka začarovaný kruh a ľudstvo sa z neho nikdy nevykrúti. Respektíve iba prostredníctvom vlastnej záhuby. ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

24.09.2023

Hororový podzim by opět mohl patřit jednomu z nejchválenějších televizních tvůrců posledních let Mikeu Flanaganovi (The Haunting of Hill House, Půlnoční mše). Ten se totiž vrací se svým posledním… (viac)

Temná věž je údajně na dobré cestě

Temná věž je údajně na dobré cestě

10.08.2023

Oceňovaný hororový tvůrce Mike Flanagan (Půlnoční mše, The Haunting of Hill House) je od konce loňského roku potvrzeným lodivodem nové adaptace slavné fantasy série Stephena Kinga Temná věž. Projekt… (viac)

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (viac)

Reklama

Reklama