Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Sousední města Piltover a Zaun proti sobě válčí a dvě sestry stojí v souboji magických technologií a protichůdných názorů na opačných stranách barikády. (Netflix)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (10)

Arcane: League of Legends (2021) 

Seriálová záležitosť roka! Arcane je science-fantasy seriálom, ktorý sa odohráva vo svete League of Legends. Steampunkové prostredie, s prvkami art deco a retrofuturizmu, vytvárajú skutočne nezameniteľnú štylizáciu. Arcane je zasadený do dvojmestia Piltover a Zaun, medzi ktorými panuje nedôvera a napätie. Ide o urbanistickú utópiu, kedy o priepasti medzi povrchom a podsvetím sa dá hovoriť, ako o sude s pušným prachom, ktorý len čaká na svoju rozbušku. Obe mestá pôsobia svojim spôsobom ako plnohodnotné postavy a sú vizuálne od seba naozaj ľahko oddeliteľné. V svojej podstate seriál Arcane je epickým príbehom o ľudskej ctižiadostivosti, o vnútorných bojov postáv a hľadaní seba samého. Celé je to oživené prvkami mágie a výdobytkami technológie, taktiež tu nájdeme kopu politiky, sociálnych problémov i tých psychologických. Psychologické prerody postáv sú až mrazivo hodnoverné, seriál sa v tomto ohľade nebojí zájsť do úplnej temnoty. Nazrieme do vnútra jednotlivých charakterov, ktoré sú v drvivej väčšine sympatické a kvalitne napísané. Plne chápeme správaniu a motiváciám osobitných postáv. Charaktery sa spravujú veľmi ľudský, so všetkými chybami a neduhmi, čo byť človekom odnáša. Striktne sa držíme šedej zóny a nenájdeme tu čiernobiele rozdelenie postáv, všetko je tu komplexné. A konečne sa dostávam snáď k najväčšej atrakcii tohoto skvostu a tým je bezpochyby kulervúca animácia. Dizajn, grafika, štýl, estetika a farby, to všetko utvára tento nezabudnuteľný zážitok. Fantázii sa tentokrát naozaj medze nekládli, toto bola skrátka audiovizuálna lahôdka, pastva pre oči! Pozorujeme nádherné kresby a obrazy, ako nám ožívajú pred očami. Animácia je v tomto naozaj sofistikovaná a progresívna, vskutku krásne kombinuje ručné kresby s počítačovou animáciou. Každopádne, čo štylisticky najviac vyniká zo všetkého, je znázornenie Jinxinho šialenstva. Ten kontrast medzi Powder/Jinx, tie výjavy jej chorej mysle sú neskutočne kreatívne, obzvlášť ako sme dostávali tie vizuálne nápovede a odkazy, ktoré zachycovali Jinxine psychické rozpoloženie a mentálne stavy. Bojové sekvencie boli takisto naprosto dychberúce a animačne prepracované. Akčná stránka bola ozaj hravá, podmanivá a plná originálnych nápadov. Príbeh je vskutku chytro napísaný, obsahuje kopu zvratov a prekvapivých momentov, čo v konečnom dôsledku zhotovilo túto absolútne nepredvídateľnú naratívnu konštrukciu. Šialená Jinx je kategórie sama o sebe, kto sa má skrátka vyznať v tej jej popletenej mysli. Po zhliadnutí Arcane sa mi podarilo emocionálne ukotviť vo svete League of Legends a na osude postáv mi nesmierne záleží. Som zvedavý na druhú sériu, tvorcovia to nemajú vôbec ľahké, pretože nastavili latku setsakramentsky vysoko. ()

Tak vás tu vítáme (2021) (S01E01) 

Prvá epizóda za mnou a už mám také podozrenie, že toto bude seriálová záležitosť roku, ja to proste cítim. Arcane je skvostný science-fantasy seriál na motívy hry League of Legends. Celé je to zasadené do atraktívneho steampunkového prostredia, kde sa veda miesi s mágiou. Tomuto fantastickému svetu vzdychli život najmä dve ústredné a kontrastné lokácie, dvojmestie Piltover a Zaun, ktoré skutočne pôsobia ako dve plnohodnotné postavy. Zatiaľ čo Piltover je progresívnou metropolou, Undercity je kriminálnym podsvetím zamoreným toxickou hmlou. Vi a Powder, poťažmo Jinx, majú medzi sebou ozaj úžasnú chémiu a ich vzájomná sesterská láska ma vážne dojíma. Tá mrazivá pieseň na začiatku uhrančivo nastolí tón tejto show. A ten štýl animácie, tá grafika i voice acting sú skrátka luxusným zbožím! ()

Některá tajemství je lepší nechat být (2021) (S01E02) 

Druhá epizóda sa viacej do hĺbky zaoberá podstatou mágie i využitím vedeckých poznatkov na dosiahnutie rovnakého magického efektu. Hovoríme o takzvanej magitechnike, ktorá je zárodkom niečoho nového. Hextech síce môže byť použitý k vykonávaniu dobra, ale rovnako táto moc môže byť v zlých rukách zneužitá. Aj v Undercity dochádza k akémusi experimentovaniu, tentokrát však v rámci alchýmie. Silco totižto zhotovil fluidný vírus Shimmer. Powder je neskutočne rozkošná, jej pohľady sú vždycky také roztomilé a plné emócií, že istotne rozcítia. A jej vynaliezavosť a strelecké schopnosti ma skutočne fascinujú. A scénky medzi Vi a Powder sú tiež nádherné. Vanderove slová sú plné múdra, vojnu ozaj nikto nevyhráva, všetci sú porazení a plne chápem jeho nechuť, aby sa Lanes postavilo proti Piltoveru.h ()

Změnu přinese jenom násilí (2021) (S01E03) 

Zavŕšenie prvého actu bolo jednoducho dychberúce! Tak Arcane si po tomto strhujúcom konci vydláždilo poriadne temnú a strastiplnú cestu. Táto epizóda mi všetkými tými zvratmi a vypätými momentami neskutočne zvyšovala tlak. Akcia bola neuveriteľne kinetická, podmanivá a hravá, bol cítiť každý jeden úder, skutočne ožívala pred mojimi očami. Krásne vynikla aj tá progresívna animácia, ktorá je kombináciou ručnej kresby a počítačovej animácie. Výrazná štylizácia dodávala na zážitku i na celkovej bojovej atmosfére. Epizóda sa nebojí hneď niekoľkokrát emocionálne zlomiť diváka, bolo naozaj smutné a temné sa na to pozerať. Obzvlášť scény medzi Vi a Powder boli nesmierne vyhrotené a emočne nabité. Obe sestry sa na konci ocitnú v patovej situácií, na rozcestí, ktoré neuveriteľne divákom rezonuje. ()

Krásný Den pokroku! (2021) (S01E04) 

Tak máme za sebou menší časový skok, postavy nám vyrástli a povahovo vyzreli. Najväčšou premenou si rozhodne prešla Powder, ktorá sa pretransformovala do Jinx, akú poznáme z hier League of Legends. Jinx naplnila moje predstavy, je pojašená a nerozvážna. Často sa necháva premôcť emóciami a jej rozmar nemá hraníc. Avšak človek si ju aj tak okamžite zamiluje, najmä pri bojových sekvenciach a tých jej všelijakých výtržnostiach. Ten spôsob, akým nám bol prerod Jinx servírovaný, bol mimoriadne pôsobivý. Epický nástup na scénu predostierajúc akciu a všetko, čo bolo potrebné o Jinx povedať, nám bolo v týchto pár záberov aj povedané. Čas sa taktiež podpísal aj na Piltoveru, ktorý teraz zažíva zlatý vek. Hextech je najnovším výdobytkom tejto progresívnej doby, avšak zároveň najväčším rizikom. ()

Každý chce být můj nepřítel (2021) (S01E05) 

Tá animácie je naozaj ukážková, s každým novým prostredím prichádza aj unikátna estetika a štylizácia. Dizajn zasneženého lesa vyzeral jednoducho lahodne. Caitlyn potiahne za pár nitiek, aby vyslobodila Vi z Stillwater Holdu. Od tohto bodu sa spoločne vydávajú po stopách Jinx do Undercity. Keď už som u tej Jinx, tak tá je poriadne pomätená, hoci si užívam jej mentálne stavy a blúznenie, to však nemení nič na fakte, že ide o prejav vážneho duševného ochorenia. Po predošlých traumatizujúcich udalostiach sa z Jinx stala stratená a rozpoltená duša. Pri scénach s ňou je cítiť toľko silných vnemov a emócií, a celý tento zážitok je umocnený dravým strihom a prelínaním minulých tragédii so súčasným jej rozpoložením. Záberovanie, prestrihy, či akčné pasáže oplývali nápaditým vizuálnym spracovaním. ()

Když se tyhle stěny zřítí (2021) (S01E06) 

Prejdem rovno na gro druhej archy a tým bolo neuveriteľne emotívne a naplňujúce opätovné stretnutie odlúčených sestier. Vskutku som pri ňom pocítil každý jeden dotyk a vnem. Každopádne, celá táto osudová chvíľka sa vzápätí zvrtla do absolútnych krajností. Najprv Jinx pocítila zradu zo strany Vi, keďže priviedla so sebou aj Caitlyn. Následne na to sa u Jinx začali prejavovať náznaky jej duševnej choroby. V hlave počula hlasy a predstavovala si veci, ktoré tam neboli. Jinx už dlhodobo vykazuje známky schizofrénie a sociopatie, za čo predovšetkým môže jej trauma z detstva. Na animácií sa mi zaľúbilo to, ako podnetne využíva vizuálne odkazy a nápovede na zachytenie psychického rozpoloženia Jinx. Tiež bolo podarené, akým spôsobom sa dozvedela o návrate svojej sestry. Medzitým v Piltoveri zbavila rada Heimerdingera jeho právomoci. Bez tohoto konzervatívneho elementu už nič nebrzdí Piltover v jeho progrese. ()

Malý zachránce (2021) (S01E07) 

Túto sofistikovanú animáciu SI nemôžem vynachváliť, obzvlášť po tejto epizóde, kedy do nej bolo pridaných plno nových motívov. Tento klenot je po audiovizuálnej stránke hotovým umením, o tom niet pochýb. Príbeh sa znovu hlbšie zameral na psychiku ľudí a ako zvládajú morálne dilemy. Dianie okolo Hextechu i Hexcordeu položilo jednú zásadnú otázku, čo všetko sú ľudia schopní obetovať a ako ďaleko sú ochotní zájsť v mene pokroku. A je prísľub progresu iba prázdnou frázou, ktorou si ospravedlňujú jej zneužívanie? Silco a tá jeho schôdza bola naozaj božia, on rozhodne vie demonštrovať svoju silu. Scéna s Jinx pred zrkadlom znovu odzrkadlila jej psychické problémy a rozrušenosť. A tá sekvencia na moste, kedy Jinx bojuje proti Ekkovi v graffiti štýle, bola vskutku nápaditá i emočne ukotvená. ()

Olej a voda (2021) (S01E08) 

Intrigy a politické pleticharenie pokračuje v plnom prúde. V každom prípade, Vi nemieni len tak nečine prizerať na to, kým sa politici konečne zasiahnuť a tak vezme situáciu do svojich vlastných rúk. Taktiež získa na svoju stranu Jaycea, ktorý to vidí rovnako, aspoň do momentu, kedy si uvedomí, že za vojnu sa platí životmi. Ale musím uznať, že táto porcia akcie, ktorá nám bola naozaj štýlovo servírovaná, bola pompézna a svojou animáciou prekrásna, plná neónov a iných farebných svetielok. Silcovi sa našťastie podarilo zachrániť Jinx, ale za akú cenu, to je otázne. Zatiaľ čo sa Vi a Caitlyn od seba odlúčili, Jinx prichystala pre Caitlyn nepríjemné prekvapenie. Z toho konca som mal vážne mrazenie, hudba velice výkone podporila celkovú atmosféra. ()

Stvořili jste monstrum (2021) (S01E09) 

Arcane ma svojimi dialógmi dokáže zakaždým neuveriteľne uhranúť. Bolo ozaj pozoruhodné sledovať, akým smerom sa jednotlivé dialógy uberali. A vždycky som žasol nad tým, ako sa rozhovor náhle otočil proti tomu, kto mal ešte pred chvíľou na vrh. Silco je naozaj silný hráč a je ohromujúce, ako sa mu podarilo získať zvrchovanosť pre národ Zaun. Lenže aj tu bol malinký háčik, musel vydať svoju dcéru Jinx. Záverečnou večeru u stolu seriál dosiahol nového stropu, Jinx naprosto válí! Jej nestálosť, rozdvojenosť a náladovosť boli perfektným indikátormi napätia. Chovanie Jinx sa absolútne nedalo predvídať, každý jej ďalší krok zostával obrovskou záhadou, keďže sme nevedeli odhadnúť, čo sa v tú chvíľu honilo v jej chorej hlavičke. Ona je skrátka šialená, čo z nej robí schopnú spraviť naprosto čokoľvek, aby dosiahla svojho zámeru. Silca mi bolo neskutočne ľúto, tak skvelý charakter. Táto tragédia však bola kľúčová pre Jinx, keďže následne na to ponechala Powder minulosti a uviedla do pohybu udalosti, ktorým sa už nedá nijak predísť. ()

Súvisiace novinky

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (viac)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (viac)

Reklama

Reklama