Reklama

Reklama

Belle

  • Česko Belle (viac)
Trailer 4

Majster japonskej animácie Mamoru Hosoda už pred rokmi rozprával o svojej fascinácii starou francúzskou rozprávkou "Kráska a zviera" a vo svojom siedmom filme ju preniesol na plátno. Urobil to však originálnym a rýdzo súčasným spôsobom. Otvára pred nami dva svety, úplne rozdielne a napriek tomu bytostne prepojené. Prvým je japonská dedina, v ktorej plachá a neobratná Suzu prežíva svoj neutíchajúci žiaľ zo smrti matky, ktorá jej vzala schopnosť spievať a odcudzila ju jej otcovi. Druhým je virtuálny svet „U“, do ktorého môže vstúpiť ktokoľvek, začať znova a (možno aj) zmeniť svet. A práve v ňom sa Suzu mení na Belle, znova nachádza svoj hlas a vďaka svojim piesňam plným toho najúprimnejšieho citu sa stáva hviezdou „U“. Okrem obdivovateľov tu ale stretáva aj Zviera, zjazvenú obludu, zápasiacu v bojových umeniach, brutálnu, nespútanú – a samotársku. Spoločne sa vydávajú na cestu dobrodružstva, nebezpečenstva a lásky, na cestu, ktorá odhalí ich skutočné ja. (ASFK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 4

Recenzie (45)

Nevka 

všetky recenzie používateľa

Nejsem fanouškem anime, ale tohle mi sedlo. Sice bych nahradil doslovné scény "Kráska a zvíře" a oželel ochránce veřejného pořádku "U", ale jinak jsem si celý příběh i jeho rozplétání opravdu užil. Některé linky by zasloužily větší sofistikovanost a pospolitost, ale i přesto palec jednoznačně nahoru. ()

MICHAEL73 

všetky recenzie používateľa

Pokaždé při vzpomínce na zážitek z tohoto japonského anime se mi svírá hrdlo a klepu se dojetím. Nic takového jsem opravdu nečekal. Takovou velikou explozi emocí najednou při filmového zážitku jsem si nezasloužil. Belle je neuvěřitelně dojemný příběh, který by nejspíše měl být povinný pro každého mladého člověka, který o sobě pochybuje (čili pro všechny). Jedná se o silný příběh o hledání sebe sama ve virtuálním světě, kde všichni žijí v utajení pod přezdívkou a fiktivní podobou. Každopádně naše skutečné já a naše skutečná povaha dokáže tenhle svět obohatit a udržovat v něm věčnou krásu. Nebudu lhát, pár slz se v závěrečné scéně dostavilo a i smíchu bylo v průběhu děje dost. To všechno, co tu jmenuji je ovšem jen malý odvar z tohoto extrémně silného snímku, který považuji za mistrovství nejen animovaného filmu, ale celé kinematografie. Víc takhle osobitých příběhů. Víc takhle procítěných postav a víc takového zpracování. To je mé přání do nového roku. ()

Reklama

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

BELLE je moje prvé zoznámenie sa s anime🙂 a ďakujem užívateľke Danikaa za inšpiráciu :-). Je to tak trochu netradičné poňatie klasického príbehu Kráska a zviera vo virtuálnom svete, kde sa tichá a uzavretá študentka Suzu stáva odvážnou a úspešnou speváčkou Belle. Viac ako virtuálny svet ma bavil ten reálny, vzťah otca a dcéry tu mohol dostať trošku viac priestoru. Animácia je veľmi pekná a urobená zaujímavým štýlom, príbeh je dostatočne pútavý, postavy sú zaujímavé a pesničky tiež fajn, no trošičku ich tu bolo až veľa. Najväčšie nedostatky sú podľa mňa v scenári, myslím si, že fungovanie virtuálnej reality tu nie je až tak dobre vysvetlené, aspoň ja som v tom nemala úplne jasno, napríklad že prečo bol "drak" nebezpečný alebo prečo Belle tam bola taká dôležitá, atď. Tiež ten koniec bol z môjho pohľadu VEĽMI nereálny, ale v animovanom filme to môžem prepáčiť :-). Tento film by vlastne mohol byť aj takým ponaučením pre mládež, aby sa príliš neupínala na virtuálny svet sociálnych sietí, ale radšej ŽILA ten svoj SKUTOČNÝ život. Och, aká som šťastná, že keď som bola vo veku Suzu ja, nijaké sociálne siete vtedy neboli!!! SPOILER: Našla som tu aj istú symboliku. Suzu prišla o svoju mamu, ktorá chcela pomôcť niekomu inému a sama pritom prišla o život. Na konci uteká Suzu niekoho zachrániť, sama pritom riskuje a vrhá sa do nebezpečenstva! Aj tak si myslím, že sa jej mohlo niečo zle stať a nemala ísť sama (!!!) ale je to anime, tak povedzme no. A hľadať niekoho ako ihlu v kope sena, to sú práve tiež tie diery v scenári - nie celkom domyslené. Tu SPOILER KONČÍ. 75%. Dodatok: Neviem prečo, ale videlo sa mi to málo japonské😄, každopádne som rada, že som si to pozrela. [verzia v anglickom jazyku]. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Pastva pre oči a balzam pre dušu tento film. Krásny narodeninový darček. Som rada, že som to videla s titulkami a nie nadabované. Vidieť tento film na veľkom plátne, musí byť úžasný zážitok. Hudba a pesničky = čerešnička na torte. Príbehy postáv s ich problémami a láskami v reálnom živote ako aj únik Suzu do virtuálneho sveta "U", kde nájde samu seba a silu žiť, je neskutočne krásny. Občas sa pousmejete, občas sa vám rozostrí zrak, prekvapujúci záver doslova hreje pri srdci. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Chvíľku som normálne rozmýšľal, či by som našiel dôvod, pre ktorý "Belle" nedať svoj plný rating. Pretože úprimne sa vždy snažím, aby som ho dával filmom, ktoré ma skutočne o niečo obohatili a priniesli niečo, čo som absolútne nečakal. A musím uznať, že tu sa to podarilo. Mal som pocit, že budem presne vedieť k čomu dospejeme a ako to vo finále dopadne, ale film si svoje prekvapenia rozhodne necháva na správne chvíle. Animácie sú ohromné. Dokonca oceňujem, že film animáciami aj rozlišuje svet "U" a skutočný svet. Kým momentky v realite vyzerajú viac ako klasické anime, scénky vo virtuálnej realite pôsobia ako keby farby viac splývali dokopy a vytvára to skutočne veľmi zaujímavý efekt. Postavy sú skvelé. Mám veľmi rád Suzu, Shinobu je skvelý, Hiroka je veľmi vtipná a Ruka je skrz všetku svoju popularitu veľmi príjemne skromná. A veľmi priateľská. Hudba? Fantastická. Všetky tieto skladby majú dušu, veľmi príjemne sa počúvajú a dotvárajú skutočne celkový obraz príbehu. A potom je tu príbeh. Úprimne poviem, že som od začiatku čakal, že tu budeme mať klasickú love story akú v tomto príbehu poznáme. A že rovnako sa dočkáme aj viet, ktoré už poznáme. Koniec koncov, má to byť nová variácia, potrebné sa držať nejakej kostry. No vo výsledku je treba povedať, že film ma ku koncu absolútne prekvapil. Vôbec som si nemyslel, že sa dočkáme rozuzlenia, akého sme sa dočkali. Nemôžem dokopy ani nič povedať, no toto nie je klasická love story, ktorý poznáme. Príbeh "draka" je v skutočnosti niečo úplne iné a keď som to pochopil, tak ma to úprimne dostalo. Dokonca film ku koncu naberie poriadne grády. So všetkým týmto čo som práve povedal si myslím, že mám tu silného kandidáta na film roka a podľa toho si svoje hodnotenie zaslúži. Hodnotenie: A+ ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (1)

  • Během světové premiéry na festivalu v Cannes si snímek vysloužil čtrnáctiminutový potlesk ve stoje. (Future Gate)

Reklama

Reklama