Reklama

Reklama

Alraune

  • Česko Alrúna (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Bohatý profesor (Paul Wegener) prehovorí svojho synovca (Iván Petrovich), aby mu zohnal mladú ženu z najnižšej vrstvy spoločnosti a vykoná na nej genetický experiment. Z Alraune (Brigitte Helm) vyrastie krásna mladá žena, ale napriek anjelským črtám tváre sa pod povrchom skrýva pokrivený charakter. (Flego)

Recenzie (10)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Brigitte Helm sa diabolsky zvodná a postavu Alraune si vyslovene užíva. Vôbec nie je poznať, že je na počiatku svojej kariéry, ak je na scéne, nekompromisne strháva pozornosť na seba. Príbeh rozpráva o genetickom pokuse zvráteného profesora, ktorý roztočí kolotoč udalostí. Nejde o sci-fi ani horror, ako sa snaží podsúvať IMDb, ale skôr o slušne vykreslenú drámu zainteresovaných osôb. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nemeckí tvorcovia sci-fi nemej éry mali zvláštnu obsesiu v umelých bytostiach. Neskôr ju spoločne s expresionistickým nádychom prejali v USA a okrem kvalít samotných diel tak majú filmy ako Alrúna svojimi témami aj takúto pridanú hodnotu. Samotná Alrúna toho príliš veľa vzhľadom na možnosti námetu v scenári nerieši, ale keď už sa niečoho provokatívneho chytí, tak sa toho drží. Zaujme aj na svoju dobu inteligentnou filmovou rečou. Hranie rulety a vsádzanie na jednu farbu/kartu je prirovnaním k riziku stvorenia umelej bytosti. Čo z nej vznikne? Aké vzťahy sa medzi stvoriteľom a jeho "dieťaťom" vyvinú? Odpovede sú možno trochu predvídateľné, ale v štýle dobovej nemeckej tvorby. ()

Reklama

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

(2x) Ewersova Alraune je přirozeným průsečíkem mezi klasickým příběhem o Golemovi a Frankensteinovi Mary Shelley. V Galeenově interpretaci je na celém vyprávění nejdominantnější incestní vztah dcerušky Helm a jejího stvořitele Wegenera, což už samo o sobě může dovést diváky k extasy. Každý pohled a pohyb Brigitte Helm je něčím, kvůli čemu stojí za to žít i zemřít. Její sošný profil dává falešné naděje, její démonické tělo vzbuzuje vášeň a její mysl dokáže zastřít rozum. #LFŠ ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Alraune je zvláštna z viacerých hľadísk. Vzdialene pripomína myšlienkový mix nemeckého expresionizmu 20-tych rokov a zároveň ju z časti vnímam za akúsi predzvesť laboratórneho experimentalizmu prítomného vo fantasy-hororoch počiatkom rokov 30-tych. Ale iba v akomsi periférnom kontraste dramatického celku, pretože sledujeme búrlivé správanie submisívnej dievčiny a jej boj s vlastnou identitou a chamtivým profesorom. Možno som z týchto tém už trochu presýtený, ale aby som to oddelil od kvalitnejších kádrov, musím zostať pri troch *. ()

PetraMishka 

všetky recenzie používateľa

Alraune vznikla jako genetický pokus šíleného vědce, který vzal dva představitele lidské spodiny a přidal kouzlo mandragory. Výsledek je ale podivný. Nepoznala jsem totiž, co je na Alraune v podání Brigitte Helm ďábelského nebo šíleného. I když měla horší morálku, nebyla zločinná, stejně jako měla city, nebyla psychopat apod. A tak jen sledujeme cestu mladé ženy od jednoho milence k druhému, aby nakonec vytrestala svého stvořitele. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu H.H. Ewerse. (Hans.)

Reklama

Reklama