Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (289)

GilEstel 

všetky recenzie používateľa

Western odehrávající se v reálném čase? Odvážný přístup a jeden ze snímků, který psal historii žánru. Co naplat, že chvílemi bylo to čekání na vlak až moc dlouhé. Klaustrofobická atmosféra Amerického maloměsta je vyobrazena velmi výmluvně. To jak každý má strach nasazovat svůj život a nechce se postavit za společnou věc. Téma, které je stále aktuální a v dnešní době aktuálnější než kdy dřív. Vcelku realisticky pojatý snímek bez velkých hromad mrtvol a zbytečného sentimentu. 70% ()

Douglas 

všetky recenzie používateľa

Sice do značné míry souhlasím s Howardem Hawksem, že chlap by neměl pobíhat po městě a shánět pomoc, ale naopak pomoc odmítat a netahat do nebezpečí i další (jak ostatně dokázal později v geniálním Riu Bravu), jenže ten film svou strukturou, napsanými postavami i ústředním hereckým výkonem tak propracovaný, že prostě nelze jinak. ()

Reklama

pm 

všetky recenzie používateľa

Je pravda, že šerif s tváří a hlasem Johna Waynea by nikdy nežádal o pomoc muže od rodin a raději by zemřel sám... v krajním případě by se bandě gaunerů postavil s opilcem a chromým starcem po boku. Je pravda, že Howard Hawks by takový western nikdy nenatočil, jenomže Fred Zinnemann nebyl kovboj, ale humanista. Nemluvě o tom, že s vědomím neúspěchu o takovou pomoc žádat, vyžaduje také odvahu, nemluvě o tom, že tento film je opravdu o něčem jiném! ()

classic 

všetky recenzie používateľa

V malom, ospalom mestečku, na území Nového Mexika - Hadleyville, sa schyľuje na pravé poludnie ku konfrontácii s obávaným pištoľníkom Frankom Millerom, ktorý by mal prísť presne na 12:00 hodinu parnou lokomotívou do stanice, kde ho zatiaľ už netrpezlivo vyčakávajú traja odhodlaní kumpáni, ktorí sa vôbec nevedia dočkať toho, keď nastane „hodina zúčtovania” . Šerif Will Kane sa len zhruba pred nejakou, tou hodinkou oženil s pôvabnou, nežnou blondínkou Amy Fowler Kane, že sa mu čochvíľa donesú zvesti o tom, kto sa nezadržateľne blíži potom... Ihneď ho všetci obyvatelia varujú, aby vzal so ženou nohy na plecia, a hor sa, kade ľahšie, preč odtiaľto, pokým ešte čas zostáva. V panike pár uniká, keď mužovi zákona znenazdajky blysne hlavou myšlienka, že popredu vzdať sa, by bola chybná domnienka. A tak sa hrdinsky vracia s veľkou gurážou, hľadať pomoc od samých somárov. Títo hlupáci sú až tak neuveriteľne zbabelí, že ho postupne zatracujú, ignorujú, zároveň ním i bezhlavo pohŕdajú, až dostáva výprask od najlepšieho kamaráta Harveyho Pella, až tak je situácia vážna, nie však zúfala, pretože aj Will mu venoval niekoľko tvrdých rán do tváre, čiže nádej umiera úplne posledná, keď sa topiaci aj slamky chytá... ? Minúta za minútou neúprosne plynie, až sa neviem dočkať, kto z koho, ako sa to nakoniec skončí... ? _ Nadčasový, výnimočný western od viedenského rodáka Freda Zinnemanna, ktorý sa odohráva v takmer reálnom čase, a pritom nemusí byť nakrútený ani na jeden záťah, aby sa tak zákonite aj stalo. Začína niečo pred 11:00 a končí čosi po dvanástej na obed. Samozrejme, že si musel nechať časovú rezervu, na ktorej to bolo celé postavené, veď, o čom by to inak všetko bolo, všakže ? Finále je síce naprosto strhujúce, no nemôžem absolútne poprieť, že by som sa predtým nudil, už úvodný, baladický song od Texa Rittera s poetickým názvom: „Neodvádzaj ma, ó môj miláčik” , je nadmieru vkusne zaspievaný v ukážkovej, čierno-bielej, titulkovej sekvencii s totálne dokonalým, bezchybným strihom tandemu Elmo Williams/Harry Gerstad, keď celá Tiomkinova hudba je očarujúca, tak ako Grace Kelly s Katy Jurado dohromady ! GARY COOPER je fenomenálny ! WILL KANE je v rebríčku amerického filmového inštitútu na 5. mieste medzi najväčšími HRDINAMI, čo svedčí o jeho mimoriadnej ODVAHE. Zamiloval som sa do Pravého poludnia, na ktoré si vždy spomeniem, keď odbije dvanásta hodina... Jeden z najlepších filmov, aké som kedy videl, a to i napriek tomu, že sa už nezmestil do TOP 10 ! ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Čistý žánrový film, ve kterém vše šlape jako hodinky. Odehrává se prakticky v reálném čase mezi dvěma klíčovými událostmi v životě šerifa Kanea (skvělý zralý Coop). Zatímco krátce před polednem se žení (s porcelánovou panenkou Grace Kelly) a odkládá svou plechovou hvězdu, v poledne má přijet vlakem jeho archnemesis a vyzvat ho k souboji. Celé město odmítá riskovat a Kane stojí v pravé poledne svému arci nepříteli tváří v tvář... Předlohou je časopisecká povídka z roku 1947 The Tin Star. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (70)

  • Scénárista Carl Foreman se po uvedení filmu ocitnul na nechvalné “černé listině“ vládního Výboru pro vyšetřování neamerické činnosti (HUAC). (džanik)
  • Chyby ve filmu: Kane sedí u sebe v kanceláři a položí si hlavu na stůl. V tu chvíli nemá odznak. Ve chvíli, kdy zvedá, už jej má. - Ve scéně v kostele zůstává dívka s matkou, byť všechny děti jsou pryč. V dalším záběru dívka schází. - Když hází městem a hledá pomoc, jeho vesta je v některých záběrech zapnuta, v dalších pro změnu rozepnuta. - Zavazadla Amy jsou naložena ve vlaku. V závěrečné scéně se ale znovu objevují ještě na vozíku. - Vzhledem k problémům s počasím se prý scéna, odehrávající se v pravém poledni, natáčela ve třiedne. Stíny jsou tak tedy špatné. - Kane vstupuje do hotelového pokoje a odhodí klobouk na židli po své levé ruce. V dalším záběru drží klobouk oběma rukama. (Karlos80)
  • Na tvári Garyho Coopera bol použitý len malý, alebo väčšinou žiadny make-up. Myšlienkou bolo, že vrásky na jeho tvári zdôraznia, ako veľmi bola jeho postava vo filme znepokojená. (westerns)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama