Reklama

Reklama

Děj začíná na pražské Jubilejní výstavě roku 1891. Pět pražských kluků se schází na pražském Výstavišti, kde vidí fantastický zázrak řiditelnou vzducholoď podnikatele Findejse. Kvůli reklamě nabízí chlapcům let zdarma, ale když se hlásí platící zájemci, chce je vyhnat. Kluci se nedají ze vzducholodi vypudit a najednou se ocitají nad městem. Ovšem vzducholoď řiditelná není! Nejprve přelétli bezpečně celou Evropu, ale potom havarovali na neznámém ostrově uprostřed oceánu. Zde prožili řadu typicky verneovských dobrodružství, než byli zachráněni výpravou, organizovanou pohotovým žurnalistou Ardanem... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (11)

  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)
  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Dobrodružstvo piatich pražských chlapcov malo byť pôvodne prvou časťou nerealizovaného päťzložkového cyklu filmov pre mládež, ktorý mal niesť názov "Tajuplný svet Julesa Verna". (Raccoon.city)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)
  • Ukradená vzducholoď obdržela Zvláštní cenu Íránského filmového institutu na MFF pro děti v Teheránu 1967, dále ocenění za nejúspěšnější československý film roku 1966 a 2. cenu na MFF v Addis Abebě 1968. (Locksley)
  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)
  • Film získal celou řadu cen. Příkladem je první cena dětské poroty v Rimini z roku 1967 nebo Stříbrná siréna v Sorrentu z roku 1969. (Ded@M@tes)

Súvisiace novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (viac)

Reklama

Reklama