Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselej rekreácii odborárov v zotavovni Jezerka. Postupne sa zoznámime s revízorom pražských elektrických dráh Andělom, energickým Slovákom Pálkom, šoférkou autobusov Marienkou, údržbárom Mašekom a ďalšími. Rekreanti sa popri svojej slnečnej dovolenke tajne pustia do rekonštrukcie miestnej detskej škôlky - a to všetko s nadčasovým i keď 50-tymi rokmi poznačeným humorom. Faktom je, že postava Anděla v podaní Jaroslava Marvana je podľa výsledkov českej ankety Hrdina filmového úsmevu najpopulárnejšou postavou histórie českej filmovej komédie. (RTVS)

(viac)

Recenzie (379)

ripo 

všetky recenzie používateľa

Radostný pocit, který při zhlédnutí této veselohry máme, pramení především z toho, že nám živě připomene skutečnost, jak naši nejlepší pracovníci, manuální i duševní, mohou dnes trávit svůj zasloužený oddech po celoroční práci. To, co nám začíná být pomalu samozřejmé, že totiž proslulá lázeňská města naší země, nejlepší chaty v rekreačních střediskách u jezer, řek a v horách, jsou téměř po celý rok obsazeny pracujícími lidmi, z nichž pro některé byla v dřívějších dobách podobná dovolená buď neznámým pojmem, nebo stěží realisovatelným snem, tato skutečnost je jistě neobvyklou podívanou pro pracující lidi těch zemí, v nichž nezaměstnanost opět den ze dne roste a péče o rekreaci pracujících v tom smyslu, jak ji známe u nás, prakticky neexistuje. Bylo by jistě nesmírně poučné, pozorovat reakcí tohoto obecenstva na filmy podobného druhu, jako je „Dovolená s Andělem". — Naše obecenstvo film uvítá především pro svěží humor, jehož nositelem je zejména Jaroslav Marvan v roli revisora Anděla, a pro vskutku podmanivé zachyceni krásného prostředí letní rekreace, na němž se značnou měrou podílí dokonalá barevná fotografie kameramana Stallicha. Škoda, že ještě větší účinnosti filmu brání některé nedostatky, spočívající v neprokreslenosti charakteru některých postav, jejich vzájemných vztahů, v nepřesvědčivosti některých typů — na příklad zedniček — a v nevěrohodnosti řady detailů, pokud jde o charakteristiku prostředí zotavovny a kostýmování herců. Filmový přehled 19/1953 ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Z tech dvou komedii o Andelovi je tahle ta lepsi. Pribeh sice neni nikterak slozitej a vetsinou tu jde jen o to ukazat, jak jsou na sebe vsichni hodny, pomahaj si a maj se fajn, ale vubec to nevadi, protoze tu je postava Jaroslava Marvana, kterej je jako vecne mrzutej Andel naprosto dokonalej. Prave diky nemu a situacim, do kterejch se dostava, je film vtipnej prakticky po celou dobu, cemuz taky napomaha smesna delka 75 minut. Fajn zabava. ()

Reklama

Had6 

všetky recenzie používateľa

Třeba mě i nemějte v oblibě, ale já tenhle film mám rád. Dokázal jsem se oprostit od toho nechutného závanu agitace a jenom se kochat Marvanovým představením. Kdybych odsuzoval všechny komedie jenom kvůli dobovému postižení, tak by jich pak bylo víc než dost. Oba filmy s revizorem Andělem jsou prostě moje oblíbené i přes ta všechna velká dobová mínus. ()

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

A tak to já mám tento film rád. Na rozdíl od většiny uživatelů nějaká ta propaganda nevadí (a to nikdo z naší rodiny nikdy ve straně nebyl). Já se u filmu hlavně bavil a to díky skvělým hereckým výkonům Jaroslava Marvana a Josefa Kemra. Marvan coby nabroušený a zpočátku nespolečenský Anděl svou roli zvládl dobře – ostatně s revizory nikdy není moc prdel…Objeví se tu řada solidních hlášek, humorných situací i nějaké ty emoce… ()

castor 

všetky recenzie používateľa

„Ale je tady krásně...“ - „Krásně... Krásně je všude, pokud tam nepřijdou lidé.“ Bubák a morous od nátury Anděl dostává poukaz na letní rekreaci v odborářské zotavovně. Soudružská solidarita má zelenou a divák tápe, zda se přikloní k nostalgii nebo budovatelské komunistické agitaci, která ovšem není oproti jiným zákeřná. Takže u mě je to jasné. Ano, je to podle šablony, permanentně usměvaví rekreanti mohou lézt krkem, ale já se i po letech dokola bavím. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (41)

  • Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Josef Kemr, ktorý stvárnil Výhlídku, bol angažovaný i z toho dôvodu, že postava mala vedieť hrať na violu, čo herec skutočne vedel. (dyfur)
  • V celom filme nezaznie, kde sa presne zotavovňa Jezerka nachádza. Iba úplne na začiatku filmu, keď kultúrna referentka Lída Višňáková (Běla Jurdová) zvoláva rekreantov zakričí Javornice - zotavovňa Jezerka. Javornice je malá obec v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Javornici nič podobné ako zotavovňa neexistovalo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama