Reklama

Reklama

Drž se

(seriál)
  • Poľsko Zachowaj spokój
Trailer 1
Poľsko, 2022, 4 h 40 min (Minutáž: 41–52 min)

Predloha:

Harlan Coben (kniha)

Hrajú:

Magdalena Boczarska, Leszek Lichota, Agnieszka Grochowska, Krzysztof Oleksyn, Grzegorz Damięcki, Jacek Poniedziałek, Justyna Wasilewska (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

V téhle bohaté varšavské čtvrti se lidi dobře znají. Když ale brzy po smrti kamaráda zmizí další mladík, obrátí to místní život naruby a na světlo vyjdou tajemství a lži. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (7)

Drž se (2022) 

Za mňa vydarenejšie ako až trochu príliš sa snažiace byť cool Temné lesy. Je fajn, že tvorcom napadlo oba vopred neprepojené svety spojiť do jedného, avšak nejde o klasickú ukážku polonadväznej seriality. Máme tu v podstate dva prípady, ktoré sa prepoja viac myšlienkovo než naratívne, čo je ale tentokrát zvládnuté lepšie než v spomínaných Temných lesoch. Skrátka naše deti sú naše radosti aj starosti, a tomuto tvrdeniu dávajú (tŕnistú) korunu práve záverečné momenty seriálu. Že sa niektoré veci, čo sa dozvie divák, nedostanú až k polícii, považujem za pridanú hodnotu. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

No tak tu ma prvá časť oslovila viac ako v Temných lesoch. Má to lepšiu atmosféru, nesnaží sa to byť akože cool svojou temnotou, ktorá bola vlastne iba o stlmení farieb. Máme tu viacero dôležitých postáv, prepájame oba fikčné svety poľských Cobenoviek do jedného a epizóda má drsné, prekvapivé finále. A tá škola mi pripomína Hvozd, takže sa teším, čo bude ďalej. ()

Epizoda 2 (2022) (E02) 

Hneď na začiatku sa začne vyšetrovať vražda ženy nájdenej na smetisku, zmiznú dvaja teenageri a dôjde aj k únosu. Čo viac chcieť od Cobenovky, navyše keď mi sadne aj atmosféra a celkové vizuálne stvárnenie adaptácie. Či z toho bude aj uspokojivý výsledok, si ešte predpovedať netrúfam, každopádne ma prvé dva diely chytili viac ako prvé dve epizódy Temných lesov. ()

Epizoda 3 (2022) (E03) 

Nie je to síce horšie ako prvé dve epizódy, ale predsa len som čakal väčší ťah na bránku  a výraznejší posun v deji. Veľmi dobre sa stále na to pozerá, ono aj to vylepovanie plagátov s nezvestnou osobou vo Varšave má svoje čaro. Je to dané aj tým, že tvorcovia vedia ako snímať metropolu Poľska a ide tak akoby o ďalšiu postavu v deji. Kvalitne sú zahrané scény, kde sa podarilo pekne vystihnúť, ako sa cíti matka po smrti svojho dieťaťa. ()

Epizoda 4 (2022) (E04) 

Aby som sa príliš zbytočne nerozpisoval, štvrtá časť Drž sa je ukážkovým príkladom toho, aké množstvo deja sa dá vtesnať do jednej seriálovej epizódy bez akejkoľvek vaty. Čím sa vraciam k podobne ladenému francúzskemu Hvozdu, kde ale boli takto plnohodnotné všetky epizódy. Uvidíme, kam to celé smeruje a ako sa všetky dejové linky prepoja, Coben ale s týmto problém nemá a ani adaptátori jeho diel. ()

Epizoda 5 (2022) (E05) 

Piata epizóda prináša do prípadu, či skôr prípadov, mnoho svetla, i keď vysvetľuje v podstate len Adamove zmiznutie a na riešenie vrážd si budeme musieť počkať. Dostávame ale na podnose motivácie niektorých postáv a opäť sa zaoberáme vzťahmi rodičov a ich potomkov, ako v prípade Temných lesov. Drž sa nemá vždy klasický cliffhanger, ale tentokrát si budete musieť pustiť záverečnú časť hneď, takže odporúčam epizódu nepozerať napríklad pred odchodom do práce. ()

Epizoda 6 (2022) (E06) 

Vyriešenie záhady zmiznutia Adama sa začalo črtať už v závere predchádzajúcej epizódy a veci sa len doklepli do konca. Komplikovanejšie to bolo s vraždami, tam treba trochu nad okolnosťami popremýšľať. V oboch prípadoch ale platí, že si treba počkať až na cca záverečnú minútu, kedy sa vám všetko v hlave vyjasní na základe pomerne prekvapivých odhalení, ktoré ale odhalené nakoniec nebudú a možno je to tak dobre. Nie je to najlepší záver Cobenovky, ale je vidieť, o čo spisovateľovi aj tvorcom ide, čo chcú čitateľovi/divákovi povedať. ()

Reklama

Reklama