Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Akčný
  • Krimi

Recenzie (15)

plagát

Nie je z teba až tak paf (2009) 

Vramci svojho zanru je to urcite dobry pocin, niektore sceny prudko zapamatatelne.

plagát

Magická hlbočina (1988) 

Pribeh dvoch ludi, ktori su uplne odlisni, no maju rovnaku vasen /posadnutost a to staci, aby boli priatelia. Freediveri ako namet v casoch vydaniafilmu velmi originalny. Film o sporte, no pocity a atmosfera hra prim viac ako pocet sekund pod hladinou alebo metre hlbky mora. Jacques po sklamani v ludoch ako sirota veril viac svetu podmorskemu a jeho obyvatelom. Zaujimalo by ma psychologicky pohlad na vyrovnanie sa so smrtou otca, ktory zomrel pri potapani tym, ze budem zit len pre potapanie. Jean Reno je srdcovka a tato rola excentrickeho Taliana mu teda nepochybne sadla. Film ma az na (na moj vkus dlhu scenu s delfinmi) bavil. Bolo citit osobne zainteresovanie Luca, co vnesie do filmu dusu.

plagát

Vedma (2023) (seriál) 

Velmi som chcela, aby sa mi tento pocin zapacil. Napriek oblubenosti tohto zanru, striedme ocakavania neboli prevenciou sklamania. Miniseria sa snazi vyrozpravat pribeh, ktoreho scenar budil dojem ako by ho pisali piati ludia. Neviem, mozno to tvorcovia nechceli zamerne urobit ,,jednoduche”, no trosku sa v tom stratili. Pricom jednoduchost nerovna sa zle. Ak je jednoduchy pribeh skvele vymysleny a napisany, to je vyborne dielo. Miniseria ma vela scen uplne zbytocnych - dej neposuvajucich, postavy viac nespoznavajucich. (Vela filmov ma na prvy pohlad sceny, ktore sa zdaju iba ako stopazna vypln, ale opak je pravdou. Su to sceny, kde sa akoze nic nedeje, ale deje ;)) Miniseria ma papierove herecke obsadenie celkom slusne, ale vo vysledku, pekne povedane, im to az tak pekne nehra. Do akej miery moze za to spominany scenar - neviem. Ziadnu z postav detailnejsie nespozname, nevytvorime si vztah, sympatie k tym akoze dobrym alebo aj antipatie k tym zlym postavam. No aj herecke umenie kriva, Trojan a Vanek dobri, ostatni od priemeru po velmi zle, niektore sceny az boleli. A ako sa uz opakovane spravne tvorcom vycita je postprodukcia hlasov - velke fiasko, ktore len umocnili amatersky pocit, ktory som ako divacka mala. Na zaver iba premyslam, ze keby vycuc z Vedmy odovzdali studenti Filmovej fakulty VSMU ako konco - semestrovy projekt, ci by aj ti zan nedostali kritiku.

plagát

Třináct životů (2022) 

Vyborne zobrazenie pribehu podla skutocnej udalosti. Je to velmi autenticke, bez zbytocneho patosu a tlacenia na city. Divak ma miestami pocit, ze sleduje dobre zrezirovany dokumentarny film. No uz spominane emocie nie su ochudobnene, pretoze ten realny strach o deti v jaskyni aj ich zachranarov prirodzene vyplynie na povrch aj bez umeleho snazenia.

plagát

Togo (2019) 

Vyborny dojemny pribeh podla skutocnej udalosti o hrdinskom muzovi a jeho hrdinskom psovi. Emocie pocas filmu silnejsie nez som ocakavala!

plagát

Whiplash (2014) 

Tak toto bol emocionálny masaker! Že sa mi tak hlboko pod kožu vryje hudobná dráma z oblasti jazzu by som neverila, pokiaľ neprišiel práve Whiplash.  Tento film si zaslúži Vašu pozornosť aj keď najradšej počúvate hudbu z rádia, o jazze netušíte vôbec nič, no máte radi kvalitnú drámu. Mladý Miles Teller, ako žiak túžiaci po uznaní, naplno dokazuje, že je hercom do voza aj do koča a z teenagerských úloh mentálne vyrástol.  J.K. Simmons bravúrne stvárnil despotického učiteľa, ktorý napriek svojej hudobnej genialite pravidelne prekračuje hranice metodických postupov. Sympaťákov je v tomto filme nula, ale to mu vôbec z kvality neuberá.  Záver filmu je jeden z najlepších záverov vôbec.

plagát

Láska cez internet (1998) 

Romantická komédia, ktorá svojmu žánru robí dobré meno a napráva reputáciu, po tých X nevydarených. Film kľudne aj pre mužov, práve pre absenciu jasnej predvídateľnosti, klišé a presladenosti. Je to hravé, vtipné, no nie povrchné a lacné.  Láska cez internet má pekne napísaný scenár, sympatické postavy a najmä ústrednú dvojicu, ktorej veľmi držíte palce. Celá atmosféra filmu je v princípe ,,feel good movie".

plagát

Popoluška (2015) 

Máme pred sebou ďalšie spracovanie notoricky známeho príbehu.  Po koľkýkrát?! Vážení, toto sa ale za mna podarilo. Dôstojná verzia klasiky, ktorá nie je preplnená dospeláckymi vtipmi a dvojzmyslami, nesnaží sa byť príliš originálna (čo väčšinou cítiť a škodí veci) a je poctivou ukážkou klasickej verzie v 21. storočí. Lily ako popoluška dobre, Richard ako princ bez charizmy, Cate ako macocha výborná.  Krásny vizuál dotvárajú krásne kostými (najmä tie macochine - och!), no ten správny zážitok z rozprávky podčiarkuje a zvýrazňuje Patrick Doyle so svojou hudbou. Soundtrack je pravidelné prítomný na mojom playliste. Proste ,,Have courage and be kind" ! :)

plagát

Tohle jsme my (2016) (seriál) 

Dovolím si tvrdiť, že podobných počinov je ako maku. Tak premyslená vzťahovka, ktorá je na úrovni šialenej kombinatoriky - pre veľký počet postáv, prebiehanie z časových pásiem, dĺžke seriálu atď atď. Príbeh neobyčajnej rodiny, ktorá však rieši viac menej obyčajné veci, s ktorými sa vieme (niekedy až príliš) stotožniť i keď žijeme úplne iný život. A práve v tom vidím majstrovstvo scenára tejto drámy.  Sledujeme rodinu od jej počatia až po dospelosť, 5 hlavných postáv - rodičia a 3 deti. Zároveň postupom času pribúdajú ďalšie významné postavy, ktoré sú širšou súčasťou rodiny, so svojím vlastným príbehom /najviac ma bavil Randall a dospelá Kate./ Je to emociánálná húsenková dráha podporená skvelými hercami a výbornou hudbou dotvárajúcou celkový dramatický zážitok.

plagát

Hon (2012) 

Vyborne, vyborne, vyborne! Mam slabost pre filmy, kde sa na prvy pohlad toho vela nedeje, ale v skutocnosti sa toho odohrava viac nez dost. Drama, ktorej staci na vyvolanie emocii divaka dobry namet, spracovanie a v neposlednom rade vyborni herci na cele s Madsom. A tie emocie neboli male. Film som videla trikrat a boli tam zakazdym. Dej, v ktorom hra hlavnu ulohu spolocenska mienka o vine/nevine jednotlivca, ktory sa sice v tomto boji nevzdava, ale boj sa zda bude tazky a dlhy. Silne!