Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenzie (26)

plagát

Baggio: Božský copánek (2021) 

Autobiografický film o mojom najobľúbenejšom futbalistovi nemôže mať hodnotenie nižšie ako 4*. Ale povedzme si otvorene, mohlo sa to vydariť aj lepšie... Vo filme sme nevideli nič z jeho najúspešnejšej éry v Juventuse, možno by sa zišlo viac toho futbalového. Ale o tom to asi nemalo byť. Intímny pohľad do vnútra, jeho vzťah k otcovi a trénerom, prežívanie športových úspechov i neúspechov (a hlavne zranení) je na nezaplatenie. Veď v 90-tych rokoch sme bez všetkých tých úžasných sociálnych sietí nevedeli, čo maju naši obľúbení futbalisti na raňajky, ani aký šampón používajú...

plagát

matka! (2017) 

Ak bola pre mňa Aronofského Fontána nebom, tak toto bolo peklo. Dlho som nevedel, čo sa to tam preboha deje, prečo sa postava Jennifer správa tak nelogicky a Javiera tak tolerantne. Mal som sto chutí niekoho z návštevníkov zo zúfalstva udrieť a toto by film v divákovi nemal evokovať. Koniec mal akože vysvetliť konanie postáv, ale na mňa to pôsobilo umelo a pseudoumelecky.

plagát

Tolkien (2019) 

Takto som si to teda nepredstavoval... Áno, životopisný film má popisovať život danej osoby. Ale pokiaľ je tou osobou najväčší predstaviteľ fantasy žánru, tak by tam toho fantasy asi malo byť značne viac. To, že bol ovplyvnený hrôzami 2. svetovej vojny, to vieme a bolo to žiadané. Láska? Jednoznačne, veď jeho náhrobok hovorí sám za seba. Ale keď už konečne začne, hoci v stave opilosti, rozprávať elfsky a spomínať Eerendil, podskočilo mi srdce, a zbytočne. Po prestupe na jazykovú fakultu sa mali tvorcovia konečne viac venovať vytvoreným jazykom, nie len raz ukázať runy na nejakej nástenke. A náznak jeho diela je na posledné 3 minúty dosť málo. Na takmer 2 hodiny, čo sa týka obsahu, veľké sklamanie.

plagát

Profesor a šílenec (2019) 

"Partners, word for word. An American and a Scot? One Oxford, one Yale. One brilliant, one mad. Aye, but which is which?" Pozerať film o tvorbe Slovníka anglického jazyka? Pre mnoho ľudí niečo nemysliteľné, doslova synonymum slova nudné, nemožné, zbytočné... a naopak, bolo to neskutočne úžasné. A nemyslím tým len herecké výkony pánov Penna a Gibsona. Dejová línia vrah vs. vdova + siroty absolútne úžasná. A pri odkaze "I can... because of you." som mal slzy v očiach. Pre mňa osobne tajný filmový skvost.

plagát

Cesta do New Yorku (2007) 

Ja viem, rozprávka, ale aká krásna... Vy, čo viete hrať na gitaru alebo iný hudobný nástroj, nežiarlite, je to len film, vaše ego s tým nemá nič spoločné. Zabudnite na dospelácke otázky začínajúce s ako alebo prečo. Len si to užite...

plagát

Listy pre Júliu (2010) 

Romantická jednohubka objednaná talianskou vládou na spropagovanie regiónu Toskánsko. V pohode pozerateľné vo dvojici pri pohári dobrého vína (samozrejme slovenského, podporujem domácich producentov). Z hľadiska zápletky a deja podpriemerné, ale Amandine veľké OČI filmu pridali grády a hodnoteniu jednu *...

plagát

Tiesňové volanie (2018) 

Niekedy som až sám prekvapený, ako môže úplne minimalistický prístup režiséra vytvoriť väčšie napätie než veľkolepý akčný film plný streľby, výbuchov a policajných naháňačiek. Cítil som sa, ako keby som čítal novú knihu, odkázaný len na vlastnú predstavivosť. A bolo to skvelé (a tým nemyslím moju predstavivosť). K tomuto dánskemu skvostu som sa dostal úplne náhodou a ak máte radi škandinávske kriminálky, tak plne odporúčam. Vlastne odporúčam všetkým... :-)

plagát

Nezahrávaj sa s ohňom (2012) 

Začalo to ako skvelý gangsterský thriller a na mieste, kde to malo nabrať grády a nasmerovať film k epickému záveru (SPOILER: útek hlavného hrdinu a jeho následný boj na vlastnú päsť) sa stal pravý opak. Dej skĺzol do céčka, necharizmatický hrdina predvádzal jeden trápny pokus za druhým. Ja rozumiem patetickým amíkom, pre ktorých sú hasiči po 9/11 najväčší hrdinovia. Ale toto už prepískli. Hasič si ide podať mafiu... Doslova mi to začalo pripomínať Tom a Jerry. Jedna hviezda za to, že sa to dalo dopozerať a druhá za úvod a Rosario...

plagát

Pátranie (2018) 

Ako asociálovi, človeku bez všetkých tých fejsbukov, tviterov a ostatných životu potrebných apiek, sa mi spočiatku film pozeral veľmi zle. Dokonca som sa pristihol, že som si zastavil obraz, aby som vlastne zachytil, čo práve hlavný hrdina študuje. Ešte že som aspoň rozoznal google + maps. Po pár minútach trápenia som proste tento hypermoderný svet začal ignorovať s vnuknutím, že asi to tak môže byť a užíval si po dlhej dobe slušnú kriminálku. Záverečný zvrat a hlavne úplne jednoduché a divákovi milé rozuzlenie ma dostalo. A pre Johna Cho vo vážnej postave, klobúk dolu.

plagát

Sklenený zámok (2017) 

Opäť zase jeden z filmov, kde všetko funguje - scenár, réžia, herecké výkony, ale zanechá trpkú chuť v ústach. Nie z dôvodu, že život s "alternatívnymi" rodičmi, rozumej squatteri - otec opilec a matka pseudoumelec s nezáujmom ani o hladné deti, by bol pre každé dieťa peklo na zemi, aj keby vlastnilo všetky okom viditeľné hviezdy. Tá zlá chuť zostala z dôvodu, že hoci deti z domu utekajú ako môžu a hlavná postava jasne pochopí, že všetky tie krásne reči na zahnanie hladu boli úplne prázdne, film sa končí nechutným spomienkovým optimizmom, akoby to vlastne tak bolo všetko OK a nikto nikdy neutrpel ujmu psychickú alebo fyzickú. Kde inokedy po skončení filmu so záujmom sledujem reálne postavy, tu mi zostalo zle a spôsobilo zníženie hodnotenia o jednu hviezdičku.