Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Animovaný
  • Komédia
  • Dráma
  • Horor

Recenzie (34)

plagát

Zlodeji bicyklov (1948) 

Skvelá snímka talianského neorealizmu, ktorý sa zameral na skutočný život ľudí a svoje dejisko presunul do špinavých exteriérov povojnového Talianska. Silný príbeh otca, syna a jedného ukradnutého bicyklu.

plagát

Spree (2020) 

Joe Keery čoby influencer a zvrátený vodič služby Spree predvádza úžasnú one man show. Od vzniku Blair Witch Project neprešiel subžáner found footage filmov výrazným progresom. Tvorcovia takýchto snímok však zakaždým prídu s nejakým zaujímavým spôsobom, ako tieto “ručné” filmy obzvláštniť. Spree sa inšpiroval prevažne duchárskym videohovorom Unfriended, čo to si požičal z komorného Searching a to všetko zabalil do akejsi pomyselnej epizódy z Black Mirror. V dnešnej dobe je trend točiť filmy ktoré “nastavujú zrkadlo spoločnosti”. Spree si zobral na paškál pain in the ass väčšiny občanov: influencerov a všeobecne tvorbu kontentu na internet. Narozdieľ od vyššie spomenutých filmov sa rozhodol inšpirovať tzv. “irl streamovaním”. Tento istým spôsobom konečný prístup k rozprávaniu príbehu môže množstvo divákov odradiť. Keď si na to ale divák zvykne, dostane drsnú jednohubku, ktorá vás udrží v strehu od začiatku do konca. Po príbehovej stránke sa jedná o klasický rozklad osobnosti a pohľad do problematiky, čoho všetkého sú ľudia schopní pre čísla na internete. Ako som spomenul na začiatku, Joe Keery je v tomto filme geniálny. Zvyšok obsadenia, teda až na David Arquetta, bežnému divákovi nič nepovie. To avšak vytvára ten pravý pocit autentickosti. Svojim spôsobom chápem tie slabé hodnotenia, myslím si ale, že Spree určite stojí za pozretie. Minimálne vás to donúti nejazdiť taxíkom a radšej ísť eko friendly pešobusom.

plagát

Ms. Marvel - Zamilovaná (2022) (epizóda) 

Od Ms. Marvel som nečakal veľa a spočiatku som rozmýšľal, že tento seriál úplne vynechám. Prvotné ohlasy ma moc nenalákali ale aj napriek tomu som sa rozhodol presvedčiť na vlastnej koži, či sa naozaj jedná o Disney Chanel Style výplach. Ostal som milo prekvapený. Ms. Marvel od začiatku miery presne na svoju cieľovku a nekonečná studňa svalnatých jedincov zvaná Marvel v doterajších dvoch epizódach predstavila príjemný coming of age príbeh o mladej holčine, ktorá adoruje tento testosteronom nasiaknutý svet. Som zvedavý na ďalšie epizódy.

plagát

Rýchla rota Chipa a Dala (2022) 

Kto iný mohol priniesť ultimátny crossover animovaných postavičiek, než dvaja veveričiaci, kvôli ktorým sa oplatilo vstávať každú sobotu o sieštej ráno. Č č č Chip a Dale sú ten pravý Multiverse of Madness.

plagát

Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva (2022) 

Názov Multiverse of Madness vzbudzoval dojem, že sa bude jednať o šialenú jazdu naprieč paralelnými svetmi. A ono to tak spočiatku vyzeralo, lenže potom sa z toho stal skôr Mnohovesmír premrhaného potenciálu. Režísérsky rukopis Sama Raimiho je prítomný naprieč celým filmom a po boku Gunna a Waititiho sa jedná o ďalšiu autorskú marvelovku. To je ale tak všetko čo tento film ponúkne. Ako celok to v podstate je dobrý film Sama Raimiho, ale v rámci MCU sa jedná o veľmi priemernú záležitosť.

plagát

Ježko Sonic 2 (2022) 

Pokračovanie modrého ježka sa vezie na vlne “všetko je väčšie a veľkolepejšie”. Stále sa však jedná a slušnú rodinnú zábavu, ktorá vzdáva poctu svojej predlohe. Filmový lore Sonica dostáva značné rozšírenie a Jeff Fowler vytvoril perfektný základ pre vybudovanie ďalšieho filmového vesmíru. Interakcia pestrofarebných zvierat funguje na jednotku, nezaostávajú však ani fyzickí herci. James Marsden je oproti jednotke presunutý na vedľajšiu koľaj a bromance, ktorú si so Sonicom vytvorili nahrádza tzv. vzťah otca so synom. Jim Carrey ako Ivo “Eggman” Robotnik je ešte viac odtrhnutý z reťaze, pričom predvádza svoj klasický “grinchovský” prejav. Menšie zádrheli sa tu nájdu. Či už to je miestami okaté CGI (Robotnik v lietajucom vajci, zelený obrys okolo postáv) alebo pomalšie tempo druhého aktu. Všetko to napokon vedie k epickému finále, ktoré stojí pevne na nohách. Na svoje si prídu fanúšikovia franšízy, ale aj rodinky s deťmi. Titulková scéna napokon teasuje na trojku a ja sa nemôžem dočkať!

plagát

Prvá krava (2019) 

Z tohto filmu som doslova nadšený. Už dlho som nevidel tak príjemnú, melancholickú a pútavú snímku. Jednotlivá estetika a kompozícia záberov, silné dialógy a skvelo napísané postavy. To všetko Prvá krava ponúka. Je nutné podotknúť, že tento film nie je pre každého. Pre diváka, ktorý je zvyknutý na priamočiaru zábavu a výbuchy táto snímka zrejme nebude. Avšak, ak si chcete užiť úžasne vybudovanú a chladnú atmosféru, Prvá krava it is! Spoločnosť A24 má skutočne nos na poctivo natočené počiny. Škoda, že takéto filmy nedostávajú viac pozornosti, ale možno to je aj dobré. Budem sa opakovať, ale som naozaj nadšený!

plagát

Palm Springs (2020) 

Jake Peralta a Tracy McConnell si odskočili prežívať ten istý deň, stále dookola. Malý feel-good film, ktorý síce rozoberá už niekoľko krát sfilmovanú tému časovej smyčky, avšak celé to stojí na sympatickej dvojke Samberg a Milioti, úžasnom synťákovom soundtracku s nostalgickým podtónom a to všetko dopĺňa svižná stopáž. J.K. Simmons je už len akási čerešnička na torte. Pokiaľ bude človek ignorovať príležitostné plot holes, dostane príjemnú letnú komédiu s nádychom romantiky (ktorej tu nie je zbytočne veľa). K Palm Springs sa budem veľmi často vracať a dovolím si povedať, že sa subjektívne jedná o slušný comfort movie. 8/10

plagát

tick, tick...BOOM! (2021) 

Muzikály nie sú moja silná stránka a za život som ich videl toľko, že to dokážem spočítať na jednej ruke. Tick, Tick, Boom! ma oslovilo hlavne skrz Andrewa Garfielda, keďže sa jedná o veľmi všestranného a schopného herca. Film dýcha 90kami februárového New Yorku a ja som si prezentovanú atmosféru vychutnával každým dúškom. Zaujimavý štýl narácie dopĺňajú chytlavé pesničky, ktoré vedia presne kedy zaznieť. Isté zvraty a akcie sú často predvídateľné ale konieckoncov som so snímkou spokojný. Príjemný film na jesenný večer. 7/10