Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Akčný
  • Sci-Fi
  • Komédia

Posledné recenzie (8)

plagát

Mladý Karl Marx (2017) 

Ťažko povedať, či je na tento film východná Európa pripravená. Problém tohto filmu, alebo snáď skôr nášho prostredia, je v tupom a zúrivom antikomunizme, ktorý bráni prekonať určité bariéry. Tieto bariéry však človek musí prekonať, ak chce skutočne vnímať tento film. Film je ostrovom v mori. Konečne moderné a ideológie zbavené filmové dielo, ktoré zobrazuje dobovú realitu. Oceňujem že sa autori nebáli zobraziť nielen biedu, ale predovšetkým sa nebáli vôbec vysloviť slovo komunizmus. Inak povedané, bez nejakých ideologických prikrášlení ukázali, alebo načrtli skutočné myslenie Marxa a Engelsa a počiatky komunizmu, ako politickej ideológie a filozofického smeru. Žiadne fanfáry, hrdinstvá a heslá. Práve naopak. Myslím, že tento film zostane u nás nedocenený, pretože bude nepochopený. Mnoho ľudí jednoducho nebude vedieť prehrýzť fakty, ktoré sú v tomto filme pekne umelecky zobrazené. Napríklad fakt, že vo filme je v celku podarená snaha o objektívne vykreslenie doby a dobových osobností a nie o zahrabanie komunizmu a Marxa pod čiernu zem, tak ako sme na to už 30 rokov v kinematografií a progresívnych dokumentoch zvyknutí.

plagát

Doom: Annihilation (2019) 

Myslím si, že oskaroví kritici, ktorých je tu na ČSFD dostatok by si mali uvedomiť jednu podstatnú vec. Film je natočený podľa počítačovej hry. Podstatou počítačovej hry Doom nie je nič iné než krvavý masaker, ktorý je okorenený trochou príbehu. Ak sa bavíme o pôvodnej prelomovej hre Doom (1 + 2), ktorá/é vychádzali v 90´ rokoch, tak v zásade ide predovšetkým o jednoduchú hru, v ktorej je hlavná postava (mariňák, ktorý za celú dobu nepovie jedno slovo) hodený priamo do akcie a jeho úlohou je pozabíjať čo možno najviac démonov a prejsť level do konca - finito. Doom 3 sa vydal trochu inou cestou a je to hra viac zameraná na atmosféru strachu a ľakačky, no najnovší Doom sa ako hra vracia späť k priamočiarej akcií a hromadným masakrám démonov, pričom príbeh je síce prítomný, ale nie je ťažiskom hry. PC hra nemá zaujať srdcervúcimi dialógmi, ale tým, že niekoho režete motorovou pílou na dve polovice. Tento film v zásade zobral hru a "natočil ju". Je to krvavé "B"-čko s nevýraznými postavami, slabými dialógmi a priamočiarou akciou. Je to presne to, čo sa deje aj v hre. Čo nájdete v hre, nájdete aj vo filme. Ak máte pre film predlohu, v ktorej sa masovo vraždia démoni, ako z nej chcete natočiť Vykúpenie z väznice Shawshank ??? Jedine tak, že sa ale totálne odkloníte od hernej predlohy a tým pádom to už nebude esenciálny Doom. Na film treba podľa môjho názoru klásť primerané očakávania. Ak točíme film od ničoho, dobre buďme kritickí, ale ak točíme film z hernej predlohy musíme si uvedomiť už hneď na začiatok určité limity. Hra je kultová a veľmi vysoko hodnotená. Je veľmi odvážne a náročné sfilmovať tak dobrý herný kúsok. Predstavme si, že by sme mali urobiť dobrú PC hru z nejakého kvalitného a vysoko hodnoteného filmu. Film hodnotím ako fajn priemer od ktorého človek očakáva ľahkú zábavu na jeden večer.

plagát

Potomok (2019) 

V zásade bol tento film pozliepaný z iných filmov a bola to čistá zlátanina všetkého čo sme už videli. Dieťa ktoré sa tvári nevinne a popritom je to sadistický násilník - Sirota (2009). Psík ktorý niečo cíti a neustále šteká. Vyvrcholí to jeho zabitím - 3:15 zomrieš (2005) + iné. Lacné a predvídateľné ľakačky - Insidious, Conjuring atď... Proste tomu filmu chýbala originalita. Viac ako dve hviezdy si nezaslúži.

Posledné hodnotenia (255)

Od súmraku do úsvitu (1996)

16.06.2020

Mladý Karl Marx (2017)

30.03.2020

Jeepers Creepers 2 (2003)

04.11.2019

Jeepers Creepers (2001)

04.11.2019

Terminátor: Temný osud (2019)

04.11.2019

Cell (2016)

17.10.2019

Doom: Annihilation (2019)

17.10.2019

Nočné mory z temnôt (2019)

25.08.2019

Léto 84 (2018)

20.07.2019

Reklama