Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Komédia

Obľúbené seriály (10)

Putovanie s dinosaurami

Putovanie s dinosaurami (1999)

Moderná dokumentaristická klasika. ;-) Nápad vytvoriť paleontologickú dokudrámu s neprerušovaným naratívom bol v druhej polovici 90. rokov rozhodne riskantný a avantgardný. Ale som hlboko vďačný BBC za to, že sa na tú neľahkú úlohu odhodlali. Toto - a všetky nasledujúce súrodenecké série - je podľa mojej skromnej mienky jedno z najzásadnejších diel televíznej náučnej dokumentaristiky za posledných 20 rokov. Bez zveličovania.

Putování s pravěkými zvířaty

Putování s pravěkými zvířaty (2001)

Aj keď dávam päťhviezdičkové hodnotenie tak ako u "dinosaurieho" predchodcu, musím podotknúť, že tento seriál sa mi v rámci celej BBCčkárskej paleontologickej série páčil zďaleka najviac. Sám neviem prečo. Možno aj pre ešte väčšiu variabilitu prírodných prostredí a rovnomernejšie pokrytie jednotlivých geologických ér epizódami, než v predchádzajúcom seriáli. Hudba skladateľa Bena Bartletta tu dosiahla plný rozkvet a variabilitu - je rovnako energická a pestrá ako prostredia a živočíchy treťohôr a štvrtohôr, ktoré seriál majstrovsky predstavuje. Tak či onak, doteraz vedie. Obľúbené diely: Nový úsvit, Šabľozubec, Púť mamutov. Zaujímavé komentáre: lisa.ginmi, Tom_Lachtan, sleepy

Nejhorší profese v historii

Nejhorší profese v historii (2004)

Milujem experimentálnu archeológiu a autentické rekonštrukcie starých remesiel. Typický humor a nadhľad Tonyho "Baldricka" Robinsona, kombinované s premisou tejto show, z nej robia absolútnu trefu do čierneho v podžánri inovatívnych populárno-náučných dokumentov. :-) Apropo, Robinson hviezdi aj v dlhoročnom dokumentárno-náučnom cykle Time Team, tiež z produkcie Channel 4 (beží to od 94. roku a v UK je z toho už dokumentaristická klasika).

Viktoriánská farma

Viktoriánská farma (2009)

Ukážková klasika, hoci je tu ešte badať určitú nesmelosť, vzhľadom na vtedajšiu štvorročnú odmlku po predchodcovi Tales from the Green Valley. :-) Škoda, že má celý seriál len šesť dielov (v porovnaní s prevažne dlhšími súkmeňovcami), ale ten trojdielny vianočný špeciál to celkom pekne vynahrádza. Dokumentárnych počinov o rekonštruovaní každodenného života v rôznych historických obdobiach je stále trestuhodne málo. Viktoriánska farma bola ono životne potrebné nakopnutie, ktoré daná téma potrebovala, ak sa chcela dočkať ďalšieho kvalitného televízneho spracovania. Som rád, že sa cyklus konečne natoľko uchytil, aby bola jeho budúcnosť aspoň na niekoľko rokov dopredu zaručená. Jednou z najväčších devíz Viktoriánskej farmy je, že štáb až úpenlivo dáva pozor na to, aby sa v zábere neobjavili vybranému obdobiu cudzie prvky z našej súčasnosti. Zdá sa to ako maličkosť, ale až zarážajúco dobre to zvyšuje autenticitu celého diela a možnosti diváckeho vžitia sa do deja a odborného výkladu. Napodobne aj v bratských seriáloch cyklu.

Eduardovská farma

Eduardovská farma (2010)

Najväčšia sila tohto (v celkovom cykle zatiaľ najdlhšieho) seriálu je fakt, že sa ani zďaleka nezameriava iba na poľnohospodárstvo, ale aj na vidiecke remeslá, priemysel, baníctvo, rybolov, dopravu a dokonca aj cestovný ruch a dobové kultúrne a spoločenské podujatia. Tentokrát to teda rozhodne nie je len o statku a políčkach. V Eduardovskej farme sa nám vďaka spomínanej mnohotematickosti núka jedna z najplastickejšie vykreslených rekonštrukcií dennej driny v nejakom konkrétnom historickom období. :-) Devon je navyše asi najpiktoresknejší kút Anglicka, v akom doteraz nakrúcali niektoré z dielov tohto dokumentárneho cyklu (pobavil diel s nočným táborením na Dartmoorskej planine, kde si pred spaním robili srandu aj z Doylovho Psa Baskervillského x-D). Eduardovská farma je ambiciózny seriálik a vzhľadom na jeho široký záber, doslova poldňovú stopáž, krásny výber prostredí a až vyčerpávajúci prílev najrôznejších zaujímavostí je to menší magnum opus súčasnej britskej dokumentárnej tvorby.

Farby I. svetovej vojny

Farby I. svetovej vojny (2003)

Vynikajúci seriál, ale ešte lepší (a o prvej svetovej asi najlepší) je britsko-austrálsky The First World War z roku 2002. Tento jeho bratranček a súčasník je o čosi menej podrobnejší, no vďaka farbe a zaujímavému, tématicky ladenému charakteru jednotlivých dielov, sa rozhodne nemá za čo hanbiť... :-) Mňa osobne najviac potešil diel o vývoji letectva za vojny, keďže je to moje dlhoročné hobby... :-)

Black Books

Black Books (2000)

Jeden z najlepších britských sitcomov. Absolútna haluz, humor bizarný, cynický, roztomilý, a k tomu trojica stratených existencií, ktorí sú napriek všetkým prekáračkám podarená partia kamarátov. Na škodu asi nie je ani fakt, že mi Bernard náramne pripomína mňa samého (až na to víno a fajčenie). Niekedy sa bojím pozerať jednotlivé diely, lebo je to ako sledovať svojho dvojníka, vzhľadového aj naturelového. :-)) //// Najobľúbenejší diel: The Big Lockout