Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenzie (110)

plagát

Fallout (2024) (seriál) 

Fallout alebo ako sa infantilná/správňacká Lucka vybrala na vandrovku do post-apo sveta ... výborný začiatok, záver ale katastrofa. Ako fanúšik hernej série (Fallout 2 dodnes považujem za naj RPG všetkých čias) som potešený a súčasne aj sklamaný. Tvorcovia sa snažili z každého dielu hernej série niečo zakomponovať do seriálu (hudbu, lokality, faunu aj hafana), inšpirácia Falloutom 4 je asi najviac evidentná. Každopádne v celom seriáli nebol jediný supermutant (asi už vymreli), scenár ku koncu ako čistý šit, veď ide len o sfilmovanie hernej série, tu naozaj nebolo potrebné hľadať nejakú metafiziku za účelom spasenia sveta + propaganda black and white manželstiev a zasa nejaká tá sociálna lož akí sú černosi géniovia a nenahraditeľní v spoločnosti (koľko černochov je nositeľom nobelovej ceny za fyziku?); rasová a transgender propaganda žiaľ neobišla ani toto dielo. Stačilo ísť pritom podľa priamočiareho deja jednotky alebo dvojky a mohol to byť úplne iný zážitok. Škoda.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Akože opäť som nepochopil hodnotenie. Toto má byť film niekde na úrovni Godfather 2 a Pán prsteňov? Herbertova predloha je čistý brak, takže točiť film podľa braku je vždy isté riziko. Bez vizuálnych efektov/ohromujícim zvukovým efektom film vlasne nemá čo ponúknuť. Dej je plochý, rozvláčny, hlavné postavy sú nezaujímavé, hlavná dvojka je emočne neautentická, hlavný záporák je totálny kokot, scenáristicky je film vlastne úplne nezvládnutý ... Chalamet navyše pôsobí ako vodca "berberov" dosť nevieryhodne (rovnako ako keby bol vodcom Danny DeVito). Vďaka záverečnému Džihádu bude film asi dosť obľúbený moslimským publikom ... Slabší priemer.

plagát

The Sailor (2021) 

"Život je jednosmerná cesta, s množstvom zastávok a bez návratu". Poeticky ladený príbeh starého námorníka s dušou tuláka, ktorý si žil svoj život podľa svojich predstáv. Inšpirujúce. Milé prekvapenie.

plagát

Wolf Hall (2015) (seriál) 

Príjemné prekvapenie. Je to pomalé, pokojné, bez prílišnej snahy o dynamickosť, náhle zvraty či vulgárnosť a prekvapujúco to nenudí. Kameraman je snáď potomkom Holbeina ml. či iného renesančného maliara, pretože tie zábery sú jednoducho famózne. Kosminsky ešte nikdy nesklamal a toto je zrejme jeho vrchol.

plagát

No Safe Spaces (2019) 

Výborný a znepokojivý dokument o tom ako sa v USA z potomkov otrokov stávajú noví otrokári, ktorí totálne jebú na antropologické fakty a na slobodu slova a myslenia. Paradoxom je, že poslednou baštou proti neoliberálnym fašistom, arogantným a po nezaslúžených privilégiách túžiacich n*grov a militantným pseudolavičiarom, podporovaný digitálnou oligarchiou, sú bigotní kresťania, konzervatívni židia a ultrapravicoví militantní demokrati; svet je už totálne naruby. A je fakt tragické ako sa bašta demokracie plazivo mení na tú snáď najodpornejšiu diktatúru v dejinách. No a milí černoškovia, ak si myslíte, že v USA ste stále obeťami rasizmu, a že ste nespravodlivo chudobný, tak sa treba vrátiť do Afriky, veď nikto a nič vám predsa nebráni. Alebo áno?

plagát

Krstný otec (1972) 

Kto nevidel krstného otca nevie čo je to kinematografia. A kto ho videl a dal menej ako štyri hviezdy je zasa dement. Kryštalicky dokonalý Meisterstück.

plagát

Smrtonosná pasca (1988) 

Film z tej najzlatšej éry akčného filmu. Absolútne poctivý a priamočiary akčňák bez akejkoľvek filozofickej hĺbky, úvah nad zmyslom života, bez buzíkov, feministiek, mobilov, internetu, roztomilých zvieratiek a nehercov. Bruceov top film.

plagát

Hobit: Bitka piatich armád (2014) 

Fantastické a spektakulárne zavŕšenie celej trilógie, ktorá ma po čase, napriek počiatočným pochybnostiam už musela dostať. Bitka piatich armád prekonala aj Pána prsteňov a je pre mňa tým najlepším čo z Tolkiena doposiaľ niekto spracoval na filmovom plátne.

plagát

Vlk (1994) 

Prakticky už zabudnutý film v mojej obľúbenej schéme "z otroka otrokár". Celkovo si ma film dostal svojou zvláštnou a ponurou atmosférou kombinovanou so skvelým výkonom Džeka. Ergo vhodný film ako návod na prekonanie krízy stredného veku a kariérny postup.

plagát

Princ a pruďas (2011) 

Jedno z naj filmových prekvapení. Perfektná komédia, ktorá si robí prdel zo všetkého možného a hlavne sama zo seba, a ktorú na moje prekvapenie nekazí ani pseudoherečka Natálka. Ľudia, čo tento film neznášajú sú pre mňa prijebaní, pokryteckí drbani, ktorí zjavne prežívajú samých seba.