Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obľúbené filmy (10)

Unavení slnkom

Unavení slnkom (1994)

Pre mňa jeden z najúžasnejších filmových zážitkov. Skvelá letná atmosféra ruského vidieka plynúca veeeľmi pomaly v prvej polovici filmu v protiklade s desivým až brutálnym záverom. Pri prvom zhliadnutí sa možno zdá trochu rozvláčny, ale vynahradí to záver. Pri ďalšom sledovaní som si už tú rozvláčnosť viac užil. Po skončení filmu zostanú zimomriavky a hlbšie pochopenie obludnosti stalinistického systému.

Lovec jeleňov

Lovec jeleňov (1978)

Jeden z filmov, ktorý zanechá ešte dlho hlboký dojem. Porovnal by som trochu s Unavení slnkom, taktiež na začiatku pomaly plynúci dej a oproti tomu zverstvá vojny vo Vietname. Výborne vykreslená atmosféra „ocelového“ mesta.

Čierna mačka, biely kocúr

Čierna mačka, biely kocúr (1998)

Krásna atmosféra na brehu Dunaja, vtipné charaktery postáv a veľmi dobrá hudba, ktorú počúvam už niekoľko rokov a neomrzela sa mi. Jedným slovom Kusturicov majsterštuk.

Testament

Testament (2007)

Ďalšie Kusturicove majstrovské dielo. Hrejivý príbeh vzťahu deda a vnuka, milo zobrazený príbeh prvej lásky a farbisto vykreslení balkánski mafiáni. To všetko spájajú vtipné dialógy a situácie, v ktorých sa ocitá Tsane. Poetikou mi trochu pripomína Jakubiskove filmy (aj tá lietajúca postava).

Kto to tam spieva

Kto to tam spieva (1980)

Veľmi dobre vykreslené povahové vlastnosti Balkáncov. Zaujímavá mozaika postáv a jednotlivých príbehov s vykreslením charakterov. Zaujali ma aj hudobné glosy dvoch mladých cigánov aj obrazové stvárnenie krajiny. Pre mňa veľmi, veľmi vtipné, hlavne ten autobus po naložení prasiatok, ale hlavne že pravidlá sa musia dodržiavať... Jeden z najlepších filmov, ktoré som za posledný rok videl.

Good bye, Lenin!

Good bye, Lenin! (2003)

Dobre vykreslená atmosféra socializmu, aj keď mi nie je ľúto za touto dobou, predsa len mám rád filmy o tomto období (žeby spomienky na mladosť?). Dobre som sa pobavil, ale ešte viac ma upútal príbeh vyjadrujúci lásku k najbližšiemu človeku.