Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi
  • Dráma
  • Sci-Fi

Recenzie (750)

plagát

Brian Johnson: Rock na cestě (2017) (seriál) 

Pre fanúšika Rock´n´rollu to bude jedna báseň. Briana extra nepoznám, ale vykľul sa z neho celkom milý týpek, ktorý si pokecá o histórii kapely vždy s jedným z členov, pridá občas nejaké historky, postrehy a je z toho celkom pekný pokec. Mňa prilákal diel s Markom Knopflerom, ktorého zbožňujem a dozvedel som sa pekných pár zaujímavostí, hlavne o zmysle niektorých jeho novších pesničiek. Nakoniec som si sadol aj k ostatným a aj keď nemusím byť extra fanúšik určitých týpkov, ale vždy je to celkom fajn pokec. Pohoda. Za mňa pohoda, každý diel by mohol mať kľudne aj 90 minút a nevadilo by mi to, práve naopak. Hlavne by som ich ale rád počul, keby si sadli, kopli do seba pekných pár orosených, trochu stratili zábrany a začali kecať trochu viac uvoľnene. To by ešte len boli historky s pribúdajúcimi pohármi...

plagát

Gentlemani (2024) (seriál) 

Variácia na filmových Gentlemanov. A podľa mňa sa to veľmi nevydarilo. Nie že by to nemalo štýl, celkom pekné spracovanie, zopár dobrých dialógov, či vtipov. Ale námet tu už bol a dalo sa čakať, čo sa bude diať. Ďalším problémom bolo, že to bolo hodne natiahnuté a ani celkom podarený záver tomu nepomohol. Čo je problém, že ma tam srali niektoré postavy, ktoré by som zabil už dávno. Či už to bolo blbý brat, ktorého by som zabil a zahrabal už po druhom prúsere, čo vyrobil, alebo večne zhulený pestovateľ marihuany, ktorý prezradí kompletne čokoľvek a komukoľvek a prídu na neho v podstate náhodou. Každý zrádza každého, ženské peskujú chlapov, ktorí stoja po urážkach ako svätí za dedinou, ale to je už taká typická známka súčasnej tvorby, ale čo mi asi najviac vadilo, bol neskutočne nevyužitý Vinnie Jones. Ten sypal hlášky a bol neskutočných týpkom či už v Snatch alebo v Lock, Stock, ale tu už má o 20 rokov viac a iba sa prechádza okolo a sem-tam niečo nič moc podareného zadrie, ale je to v podstate hrôza. Čo dodať? Sklamanie. Škoda.

plagát

Star Trek: Discovery - Jinaal (2024) (epizóda) 

Tušil som, že to takto dopadne. Načne sa nejaký nápad a akcie alebo akého-takého stráviteľného vývoja bude čoraz menej a menej a nabehne obrovské množstvo citečkov, rozoberania vzťahov, proste sa naplno rozbehne telenovela "Jednoducho Discovery". Michael s frajerom idú na Trill a potrebujú dostať ďalší diel skladačky, aby sa dostali k neskutočne smrteľnej technológii, asi ďalšia archa zmluvy. Medzitým sa na príkaz (za Picarda by to bolo na návhr) musí novopečený No. 1 zoznamovať s posádkou - osobne. Svedka k zoznamovaniu s posádkou mu tvorí ryšavý Jabba the Hut, ktorá to pozorovanie nevydrží a rozkričí sa a doslova zjebe svojho nadriadeného. Zatiaľ čo taký Spock či Riker by okamžite kontroloval a slovne dotyčnú osobu spráskal ako psa a ukázal mu jeho miesto, tu sa No. 1 iba trápne zaksichtí a dokonca sa príde "uzmieriť" do baru k podriadenej, tá ho začne peskovať ako soplavé decko a dospeje to k zdarnému uzmiereniu. To už som sa začal smiať. Okrem toho tam vidíme more prevracania očí, takže máte pocit, že posádka je banda zasraných teenagerov, ktorí absolútne nechápu ich miesto, nechápu koncept normálneho správania, vlastne koncept akéhokoľvek normálneho správania, postupnosti velenia, atď. Neskutočne sa mi páči, ako všetci, aj tí najsoplavejší na mostíku rozdávajú životné múdra, akoby boli 600 rokov starý Trill, keď už sme tam zavítali. Keď to dávala Jadzia na DS9, tej som to veril. Sopliakom z Discoverya nie. Neskutočné. Toto fakt nie. Vlastne prečo sa čudujem? Bolo jasné, že to spadlo tam, kde to bolo celé štyri série. Takmer na dno. Nuž a na konci som si povedal, že noví nepriatelia Discovery majú stokrát viac rozumu ako celá posádka Discovery dokopy. Dalo sa to predvídať.

plagát

Star Trek: Discovery - Under the Twin Moons (2024) (epizóda) 

Prekvapivo sa to niekam posúva, aj keď mám strach zamýšľať sa nad tým, kam. Nejaké akčné scény, naháňačky. Zároveň sa tu ale snažia urobiť drámu, pridať nejaké konflitky, ale vyzerá to smiešne a kŕčovito. Proces s kapitánom, čo sa utrhol, niečo posral a vrčí, že "Federácia" alebo teda čo z nej zostalo, nerobí dosť. Na Michael urobí dojem, tak si ho vyberie za No. 1. Takže tu máme striedanie stráží, akoby už Star Trek staval na odchodoch a návratoch hlavných protagonistov (už ich tu je dosť veľa). Nechýba šokujúce odhalenie, príchod človeka z minulosti Bookera. Je vidieť, že sa snažili viac, ale vyznieva to smiešne. Herci hrajú tak hrozne ako predtým, len už asi vedia, že toto je posledná séria, tak sú viac uvoľnení. Opäť veľa výlevov, Michael sa nám už už rozplakala, zdá sa, že sa na základe nasratosti viacerých fanúšikov, scenáristi viac ovládajú. Bohužiaľ je tu stále dosť magorov, smiešnych zvratov, výlevov. Prekvapujúco, vystrihnúť 10 minút výlevov a patetických žvástov, bola by to celkom dynamická epizódka.

plagát

Fantastický pan Murray (2019) (TV film) 

Billa mám celkom rád, videl som pár jeho filmov, je mi jasné, že je to dnes už kultový komik. Celkom pekný dokument, ktorý na slušnej minutáži zmapuje jeho život, najdôležitejšie fakty, zopár bláznivých historiek, ktoré sú vždy najzaujímavejšie. Za mňa pohoda. Je mi jasné, že Bill je týpek, ale občas svojou bláznivou povahou robí ľuďom zo života peklo. Asi ma najviac mrzí, čo stváral Haroldovi Ramisovi, ktorý sa snažil makať na filme a on sa správa ako blázon, lebo o Haroldovi Ramisovi som počul, že bol celkom v pohode. Možno tam mohli dať viac vstupov od Dana Akroyda a chýbal samotný Bill Murray. Čo je zaujímavé, že keď už občas v poslednej dobe natrafím na nejaké dokumenty, mnohé z nich robia Francúzi a robia ich dobre. Či už je to dokument o Etruskoch, o archeologických objavoch, o jedle v EU, o fenoméne bezdomovectva v USA. Berú, čo ide a vyberajú zaujímavé témy. Bill je jednou z nich. Tak len tak ďalej.

plagát

Chaos on the Bridge (2014) (TV film) 

Na tento dokument som narazil úplnou náhodou. Stiahol som si napr. všetky dokumenty, ktoré rozoberali jednotlivé série každého Star Treku od TOS po Enterprise a myslel som si, že o TNG niečo viem. Ale zistil som, že som vedel prd. Z jednoduchého dôvodu. Tieto temné sračky, ktoré som sa dozvedel z tohto dokumentu, proste nebolo určite ľahké vytiahnuť na svetlo. Neskutočné. Kľudne sa to mohlo volať TNG rises, pretože toľko vecí, čo sa stalo, než sa to rozbehlo, tak to som fakt nevedel len tak ľahko stráviť. Dobrý nápad. Podľa mňa mohol Shatner takto spraviť každý Star Trek, lebo všade boli nejaké problémy, rozpory, hádky a čo si budeme hovoriť, hádky = drama. Veď to nakoniec aj bolo povedané tu. Chcete sci-fi bez konfliktov? To budú mať scenáristi ťažké. Za mňa paráda. Trochu rýchlo ukončené a kľudne to mohli rozpitvať viac, prizvať aj ostatných hercov (Spiner, Burton, Dorn). Kľudne by som tie "sračky" počúval aj o 30 minút dlhšie, lebo pri mnohých nových faktoch som otváral hubu. Veľmi rýchlo zabudnutý dokument a celkom slušný.

plagát

Etruskové, tajemná středomořská civilizace (2020) (TV film) 

Pohodový dokument, zasa sa objaví štýl, pozrieme sa na najnovšie vykopávky a popri tom opíšeme, ako to s našimi Etruskami bolo. Za mňa pohoda. Vždy ma potešia zábery z pamiatok, ktoré nie sú bežne dostupné. Možno by nebolo od veci trochu viac priblížiť hmotnú kultúru Etruskov nielen cez hrobky a architektúru, ale aj cez keramiku a iné veci. Spomínané múzeum v Ríme, ktoré má asi najobsiahlejšiu zbierku, som navštívil, fakt tam nebol takmer nikto, zatiaľ čo pri Chráme sv. Petra alebo na Palatíne sa tlačilo more ľudí.

plagát

Star Trek: Discovery - Rudá směrnice (2024) (epizóda) 

Fascinuje ma, že vždy každá séria začne nejakou zápletkou, ktorá má potenciál sa vyvinúť na niečo celkom zaujímavé a zábavné, ale v každej sérii to úplne zabijú. Teraz to zabili už v prvom dieli. Tak najprv klady. Občas nejaká akcia a prísľub nejakej záhady. Ale. Zasa sa riešia veľmi krehké vzťahy, zasa dojáky, prekvapivo sa ale nikto nerozplače. Postavy sú rovnako nesympatické ako v minulých sériách, ale tak ono sa s tým určite nedá veľa robiť, dorazil ma návrat ryšavej ukecanej babizne. Opäť sa vykráda. Už nie Borgovia, chvalabohu, tých sprasili tak strašne, že sa to nedá ani vypovedať, ale vybrali si inú epizódku z The Next Generation, ktorá bola celkom zaujímavá, vysvetľovala prítomnosť veľkého množstva humanoidov po celej galaxii a urobia z toho, nechcem vedieť, čo. A snaha nadviazať na hrôzostrašné kraviny, ktoré splodili v predchádzajúcich sériách Discovery, Picard a podobne. Takže sa nám tu objaví Sungov android, objavia sa Romulani, dokonca sa strihne aj fotka kapitána Picarda. To už som sa smial. Je mi jasné, že Discovery pôjde do sračiek. Prosím, netočte ďalšie série. Star Trek is dead.

plagát

Vládcovia nebies (2024) (seriál) 

Bratstvo neohrozených som videl asi 5 rokov dozadu, bol to dobrý seriál, Pacifik som nevidel, ale tento seriál ma sklamal. Kostra bola asi taká, že približne do polovice letci vzlietli, kydli bombu niekomu na hlavu, potom späť s väčšími či menšími stratami, pouvažovanie, aká je vojna zlá, že nám to lezie viac a viac na mozog, že Briti netrafia v noci ani hovno a sú posratí, zatiaľ čo Američania sú úžasní, lebo lietajú cez deň, majú väčšie straty a lepšie výsledky. Popri tom dáme nejakému Britovi na hubu, poprípade sa vychrápeme s niekým, ožerieme sa a letíme späť. A postupom času nám to lezie na mozog viac a viac. Od polovice vidíme aj líniu zostrelených letcov v zajateckom tábore. Všetko ale ploché, nudné, bez života, bez nápadu, sterilné a extrémne čierno-biele. Technická stránka veci celkom v pohode, ale scenáristicky to pokrivkáva. V podstate urobené sčasti podľa knihy a veľa osudov iných postáv asi zrekonštruované z toho, čo autor počul. Názor jedného vojaka. Prečo nie? Bohužiaľ, zabalené do nie zrovna podareného hávu. Bratstvo neohrozených mixnutý s Top Gunom, až na to, že šlo o bombardéry, takže ťažko očakávať nejaké letecké bitky. Aj keď pri konci sa niečo objavilo. Mne tento seriál nesadol. Malo to dosť nedostatkov, chápem, že jednostrannosť z toho čišila aj na základe spracovanej knihy, ale epizódka s afroamerickými vojakmi bola daná akoby nasilu, pôsobila mi tam skôr ako päsť na oko. A nevyhlo sa to opäť ťažkému americkému heroizmu, kde nútený stoický kľud Američanov mi pripadá ako nútený stoický a chápavý pohľad súdruhov v istom nemenovanom propagandistickom seriáli, ktorý už nebudem radšej menovať.

plagát

Can't Get You out of My Head (2021) (seriál) 

Toto je tretí dokument, ktorý som od Adama Curtisa videl. Priznám sa, že nezdieľam až také nadšené ovácie, aké tu vidím. Zatiaľ čo mozaiky určitých osobností, rozobratých v jednotlivých častiach, boli niekedy zaujímavé, niekedy ale dosť zvláštne, tuctové a občas som nechápal, čo tým chce dokumentarista/básnik povedať. Občas mám dojem, že Curtis je niečo ako dokumentarista mixnutý s Andrejom Tarkovskim. Pôsobí skôr na zmysly než na intelekt. Áno, svetom nám plávajú rôzne ideológie, rôzne predstavy, prezentované rôznymi viac či menej vplyvnými osobnosťami. A hlavne výsledok ich pôsobenia v ich životoch býva rôzny. Zatiaľ čo niekto si myslí, že zmenou pohlavia sa im zmení kvalita života, iný si myslí, že keď je manželkou Mao C Tunga, tak môže propagovať svoju revolúciu a zmenu sveta podľa svojich predstáv a neskončí za to v base. Čo na toto povedať? Niekedy musí človek oceniť určité vypichnuté príbehy, postrehy, obrazy, ale stále človek čaká nejaký záver, ktorý nie a nie prísť. Ja vám teda neviem, ale toto som ledva dopozeral, nesadlo mi to veľmi. Curtisa by som definoval ako dokumentaristu s artovým nádychom. Nemám rád šuflíkovanie, ale takto som si ho zaradil.