Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Obľúbené seriály (6)

Babylon 5

Babylon 5 (1993)

Babylon 5 je najväčší fenomén, aký sa na TV obrazovke objavil. Preto ho niektorí milujú a niektorí zatracujú. Ja sa pridávam k tým, ktorí ho milujú. Mám veľmi rád komplexné príbehy. Príbehy, kde sa postavy vyvíjajú, kde si človek nie je istý koncom (aj keď podvedome tuší happy end). A práve takým je Babylon 5. Sci-fi seriál, ktorý nasadila Markíza krátko po svojom zrode do poobedňajších hodín. Vždy som sa tešil po škole, že uvidím ďalšiu časť. A že to bola pecka v tej dobe dokazuje aj skutočnosť, že slovenské herecké esá sa v tej dobe podieľali na dabingu. Keď som po rokoch opätovne objavil seriál, objavil som viac jeho hĺbku a posolstvo. Kým v detstve to bolo hlavne o WOW efekte, v dospelosti to bolo o príbehu. Uznávam, že nie každá časť sa podarila, hlavne prvá séria, ale ako celok predstavuje komplex, ktorý má svoje čaro. Pre fanúšikov Startreku len jeden odkaz: nikto neberie Stratreku úlohu priekopníka sci-fi žánru, ale každý musí uznať, že Babylon 5 redefinoval televíznu sci-fi do podoby uceleného príbehu, ktorý sa vyvíja, kde časti na seba nadväzujú a posolstvo z každej z nich niečo znamená pre vysvetlenie minulosti, resp. budúcnosti. A tot Startrek nedokázal, pretože takýto koncept sa v seriáloch používa až od 21. storočia (od rokov 2005-2006). Dovtedy sa jednalo len o epizódne seriály.

Agenti S.H.I.E.L.D.

Agenti S.H.I.E.L.D. (2013)

Dobrý ťah na bránu. Kým 3/4 prvej série pripomína futbalovú hru v strede poľa, zvyšná 1/4 je plnohodnotný útok vedený po stranách druhého Kapitána Amerika s finálnym centrom do 16-ky. Druhá séria je snahou konečne vsietiť gól a o tom, čo bolo a bude potom. Seriál je pre mňa ako finále Ligy majstrov a preto dávam objektívnych 5*. To že je tu seriál nehanebne podhodnotený radšej ani neriešim. UPDATE po konci druhej série: Zostávam s otvorenými ústami čumieť do bedne. Že WAW. To sa mi stalo naposledy pri Babylon 5. Zvyšujem hodnotenie na 5+. A poznámka na záver: Vážení recenzisti, pozrite si prvú aj druhú sériu a potom hodnoďte. 1.séria - až do 16-teho dielu epizodický seriál. Síce je tam spoločná pointa sérum Stonožka, ale viac menej v každej časti riešili nejaký samostatný problém. V tom mi to pripomínalo Babylon 5,kde tiež prvá séria mala takýto charakter. Od 16-tej časti už ale všetko začne dávať zmysel a všetky tie drobné linky z predošlých častí sa spojili. Seriál takto poskočil o 120%. Heslo série: "Ward is HYDRA". 2.séria - má to sílu, má to grády.... Dej sa stupňuje k midseason finále a potom aj k season finále. Všetko so všetkým súvisí a časti na seba krásne nadväzujú. Nová dejová linka o Inhumans je pecková a teším sa na tretiu sériu. Heslo série: "Thorns protect the rose".

Krok za krokom

Krok za krokom (1991)

Kto by nemal rád príbehy bláznivej rodiny Foster-Lambert? Jednoduchý príbeh, nenáročné, ale zato vtipné scénky a morálne ponaučenia. Tak sa dá seriál zhodnotiť z jednej strany. Na druhej strane však ponúka nevšednú zábavu pre celú rodinu - a my sme to teda žrali všetci. Každá z postáv má svoj osobitný šarm a štýl a každý sa s nimi ľahko stotožní. Aj keď predsa len niektorí vytŕčali z davu - najmä Cody. Po jeho odchode žiaľ už séria začala upadať. A nepomohli tomu ani postavy Bleska a Jean Lucka, ktoré boli dosť nasilu. Preto tvrdím, že seriál mal skončiť po štvrtej sérii narodením spoločného potomka Lili. Čo však chcem povedať, že dnes sa už takéto seriály netočia. A to je škoda. Preto sa k nemu vždy rád vrátim, keď mám príležitosť. Chcem zároveň takto verejne pochváliť našich bratov Čechov za bravúrny dabing. Málokedy sa podarí, aby dabing predčil originál. Tu sa to podarilo. A nazáver už len jedna hláška od Codyho: "Posel boží! ... Ale proč vypadá jak můj strejda Frank?"

MacGyver

MacGyver (1985)

Asi niet na svete nikoho, komu by sa tento seriál nepáčil. Chlapík, ktorý pomocou švajčiarskeho nožíka, sivej pásky a pár vecičiek čo nájde na okolí, vyrobí čokoľvek - od bomby po lietadlo. Veru, bola to pecka nášho detsva. Každý chcel byť taký múdry ako on, vedieť toľko vecí čo on. Ale tak ako je to s takmer každou dobrou sériou (česť výnimkám), aj tu sa kameňom úrazu stalo prílišné naťahovanie seriálu o ďalšie sezóny. Seriál od piatej sezóny a aj oba filmy už neboli to pravé orechové a preto nemôžem dať tomuto podarenému seriálu plných 5 hviezdičiek. A to aj napriek tomu, že patrí medzi moje obľúbené.