Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Obľúbené filmy (10)

Legenda o slávnom návrate

Legenda o slávnom návrate (2000)

Skvelý film o skvelom športe so skvelými hercami. Príbehovo je film jednoduchý, ale o to strhujúcejší je pocit po jeho zhliadnutí. Film dáva priestor jednotlivým hercom, aby demonštrovali svoje kvality. Will Smith v roli anjela ukázal, že vie zahrať akúkoľvek rolu. Matt Damon zasa potvrdil svoje herecké kvality filmovou premenou z miláčika davu na trosku a následne na znovunájdeného hrdinu. Charlize Theron anjelsky krásna a ľadovo chladná. A režisér Robert Redford ukázal prečo patrí medzi špičku vo svojom odbore. Pre milovníkov golfu je film klasikou, pre začiatočníkov povinnou literatúrou, pretože kto raz hral golf, porozumie, že veci ako pravý švih – len ty, loptička a jamka sú skutočné v golfe i v živote. Jednoducho moja srdcovka 10* z piatich možných.

Posledný Mohykán

Posledný Mohykán (1992)

Úžasné, neskutočné, nádherné. Tento film je pre mňa tým top filmom všetkých čias. Otvoril mi dvere do sveta indiánov, krásnej prírody a hrdinských činov, ktoré si zaslúžia uznanie. Tento film má pre mňa všetky top, na ktoré si len spomeniem - najlepší film, najgrandióznejšia hudba, nejlepšie exteriéry, nejlepšia výprava a pod. Je pre mňa taký dokonalý, že som ho videl už v piatich jazykoch (SK, CZ, HU, DE, EN) a je súčasťou mojej filmotéky. Hoci dnes viem, že s knihou od J.F.Coopera má spoločné len postavy a niektoré dejové línie, som ochotný mu to prepáčiť. (Mann sa totiž inšpiroval filmom z roku 1936, ktorý do značnej miery prekrútil dejové línie z knihy). Paradoxne, na základe výzoru hercov z filmu som si predstavoval jednotlivé postavy z knihy, ktorú som čítal až niekoľko rokov neskôr. Moje hodnotenie je jednoznačné: 100 z 5 možných.

Titanic

Titanic (1997)

Ťažko sa hodnotí jeden z najlepších filmov všetkých čias, lebo je takmer dokonalý. Či už po hereckej stránke, režisérskej, trikovej, originálnymi kulisami, príbehom atď. Dať na jeho výrobu 100 miliónov je magalomanstvo najväčšieho zrna, ale práve vďaka tomu je svetová kinematografia obohatená o takéto majstrovské kúsky a preto dávam dolu pomyselný klobúk pred Cameronom. 11 oskarov je zaslúžených a kľudne ich mohlo byť aj viac. A čo vôbec nechápem sú niektoré nízke ohodnotenia. Veď v tomto filme si každý nájde niečo - romantický príbeh, katastrofický príbeh, prepojenie minulosti a súčasnosti, svet noblesy a biedy. Titanic je jediný film, na ktorý som si musel kúpuť lístky v predpredaji, aby som sa naň vôbec dostal do kina a aj to ho robí vínimočným. A výnimočné pre mňa sú aj nezabudnuteľné scény - lietanie na prove lode, lámanie lode ne mieste, kde práve stál sluha Lovejoy a tie nádherné prelety kamerou nad loďou na začiatku.

Agent bez minulosti

Agent bez minulosti (2002)

Idem na ulicu, počítam kroky, všímam si ľudí... aj toto bol dôsledok prvého zhliadnutia filmu. Zrazu som sa aj ja stal trochu paranoidný....aspoň na chvíľu :D Potom to síce opadlo, ale nadšenie z filmu zostalo až doteraz. To, čo som ako divák dostal, prekonalo všetky moje očakávania a tak ma to vtiahlo do deja, že sa stalo až to, čo som písal v úvode. Tento špionážny film je akčný všetkými cólmi. Dôraz je kladený na pohľad prvej osoby, t.j. ako veci vidí Matt Damon alias Jason Bourne. Týmto spôsobom je divák (aj ja) priamo vtiahnutý do deja. Silný dôraz je na boji z blízka a používaní končatín na zneškodnenie protivníka namiesto zbraní. A čo je najpodstatnejšie Matt Damon a jeho charakterný herecký prejav tu sedí ako riť na šerbli. Myslím, že Matt stvoril kultovú postavu, ktorej sa vyrovná už len James Bond a Ethan Hunt (M:I). Maximálne ohodnotenie je vrcholne zaslúžené. PS: Zaujímavo vyznieva aj alternatívny koniec, ktorý môžete nájsť na DVD.

Správcovia osudu

Správcovia osudu (2011)

Ó anóóóó. Tak toto je ten správny film na pozdvihnutie nálady. Boj za lásku, za dievča snov, za to, v čo verím, boj proti vopred určenému osudu a boj za slodnú vôľu. To sú atribúty, ktoré mi vždy vyčaria úsmev na tvári a urobia deň krajším. Musím povedať, že dávno som nevidel takýto podarený film. Prepojenie žánrov sci-fi a romantiky je veľmi zaujímavé a nevšedné a spôsobuje to, že človek sa zahĺbi do deja až tak, že nevie od filmu oči odrhnúť a je mu ľúto keď skončí (viď môj prípad). Zaujímavé je aj angažovanie oblekových anjelov strážcov, ktorí dohliadajú na chod sveta a ktorí fungujú ako veľká hierarchicky štruktúrovaná firma na čele s predsedom. Matt Damon je v tomto filme vynikajúci (on je vlastne vynikajúci skoro vo všetkých filmoch). Nezaostáva za ním ani Emily Blunt, ktorú som až doteraz nepoznal. A prečo sa film oplatí vidieť? Pre romantikov je tu výrazná chémia medzi hlavnými hrdinami, doplnená o spoločné prekovávanie prekážok. Pre sci-fi maniakov je film zobrazením nadľudských bytostí - "anjelov", ktoré žijú dlhšie, dokážu sa rýchlo pohybovať spôsobom pechodu cez dvere a ktorí monitorujú a upravujú ľudské správanie. A pre konšpirátorovm je film potvrdením, že celý svet riadi jedna skrytá organizácia.

Hviezdny prach

Hviezdny prach (2007)

Jeden z mála filmov, na konci ktorého sa usmievam aj x-tom zhliadnutí. Je to vďaka skvelému spracovaniu témy režisérom a správne rozprávkovo vymedzenému vzťahu dobra a zla. Film ponúka aj milé a nečakané prekvapenia vo forme postavy kapitána Shakespeara (Robert de Niro). Ostatné postavy sú uveriteľné a každý sa s nimi okamžite stotožní. Starsust jednoducho prevalcoval všetky očakávania a zaradil sa ku klasikám fantasy kinematografie. Pre mňa osobne hneď za Pána prsteňov. O 30% lepší než film s podobnou tematikou - Zlatý kompas (The Golden Compass).

Mustang

Mustang (2002)

Príbeh o priateľstve človeka a zvieraťa, o krásnej prírode, o ľudskej chamtivosti, ktorá ničí prírodu a zabíja pôvodných obyvateľov. Prvý krát som videl film úplnou náhodou v TV (nedeľa doobeda STV1 - viem, úplne nepochopiteľná kombinácia pre mňa). Vtedy ma však tak zaujal svojou krásou, spracovaním a silou príbehu, že prekonal aj môjho doterajšieho kráľa - Levieho kráľa. To, čo robí tento film výnimočným je návrat k tradičným postupom animácie a výroby animovaných filmov. Film zobrazuje prírodu, zvieratá, ľudí a ich chovanie reálne. Nie sú tu žiadne americké p***viny, ktoré môžeme vidieť v "moderných" rozprávkach. Príbeh, hudba (od Bryana Adamsa) a nezabudnuteľný hlas Matta Damona ma po každom zhliadnutí dojmú a preto 5* je aj slabé hodnotenie.

Smrtonosná pasca

Smrtonosná pasca (1988)

Zrodil sa kultový hrdina John McClane - nesmrteľný, nezmieriteľný, nezničiteľný. A viac ani netreba písať. John nemá problém chodiť bosý po skle, skákať z mrakodrapu s dvomi zlomenými rebrami a ešte k tomu sa tváriť, ako by sa nič nedialo. Ale všetko to správne zapadá do koncepcie deja. Scénky nie sú škrobené, vyzerajú reálne (veď viacero bolo natáčaných s veľkou dávkou improvizácie). A podstatný rozdiel medzi McClaienom a inými akčnými hrdinami je, že jemu občas aj dôjdu náboje. Najlepší film režiséra McTiernana a jeden z najlepších filmov Brucea Willisa.

Let's Dance

Let's Dance (2006)

Zápletka je až príliš jednoduchá na to, aby sa tento film stal skvelým. Mladý chalan zo skromných pomerov vychovávaný ulicou kontra bohatá baba navštevujúca vychytenú strednú školu. A dá ich dokopy tanec. Ako hovorím nič prevratného. A tu je ten kameň úrazu, pretože práve preto sa mi tento film páči. Je o hľadaní šťastia, o plnení si svojich snov, o úteku z bežnej reality, ktorá ubíja (pre boháčku je to škatuľkovanie, pre chudáka je to rodina a chudoba). Tento film je o oddychu/relaxe a o vyčarení úsmevu na tvári na jeho konci. Netreba tu hľadať nič prevratného, realistického, vzťahového klišé alebo podobne. Je to o tom, po čom väčšina z nás túži - zmeniť svoj život, robiť niečo čo ťa baví a preto narozdiel od "dospelej" väčšiny dávam 5*. A čo funguje najviac? Predsa tanec a chémia medzi Tatumovcami :D