Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Horor

Obľúbené filmy (9)

Votrelec

Votrelec (1979)

Revolučný film, ktorý nanovo zadefinoval tri pojmy - biomechanický, sci-fi horor a slovo votrelec. Kedykoľvek počujem niektorý zo spomenutých výrazov, vždy sa mi vybaví najprv film majstra Ridleyho Scotta. Radím sa k pamätníkom, ktorí tento film zhliadli v kinopremiére v časoch nebohého socializmu. Väčšina z nás dovtedy za sci-fi považovala ruský film Moskva-Cassiopeia či nemecké dielko V prachu hviezd, za horor bol považovaný tuším aj Fantomas. Scott nám za necelé dve hodiny zobral všetky nádeje o priateľskom dobíjaní kozmu a ja som už viac neuvažoval o kariére Gagarina. Nikdy predtým a už ani potom som nezažil taký kolektívny des v napchatej kinosále, kde absolútne ticho striedali chvíle rozrušenej vravy vystrašených a šokovaných divákov. Dodnes si pamätám, ako sa celé rady ľudí vrhali v sedadlách dozadu, keď (pozor ! SPOILER ;o) z otvoreného koženého vajca vystrelil facehugger a skončil na Kaneho prilbe. Po záverečných titulkoch som ako násťročný študent pre istotu prebehol nocou tú krátku, nepríjemne tichú vzdialenosť medzi kinom a naším panelákom. Doma som výnimočne vynechal večeru, po Kaneho špagetách mi odišla chuť.

Divoká banda

Divoká banda (1969)

Najkrvavejší obelisk na poctu filmového westernu "WHY NOT?"

Neľútostný súboj

Neľútostný súboj (1995)

Ak sa nemýlim, je to remake staršieho amerického filmu, ale je skvele, profesionálne natočené a herecké obsadenie detto. V ringu proti sebe stoja hereckí borci najťažšieho kalibru - Pacino kontra De Niro - a diváci s pôžitkom môžu sledovať ich techniku a nasadenie až do záverečného K.O.

Zachráňte vojaka Ryana

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

Nechcem opakovať slová, ktoré tomuto dielu venovali ostatní užívatelia. Takže len vlastná skúsenosť - na tento film som išel nachladnutý, sebecky mi bolo jedno, že sa to nepatrí. Chcel som ho vidieť, hoci som kýchal a strašne mi tieklo z nosa. Potom zhasli svetlá...a ocitol som sa na výsadkovom člne na studenom pobreží Normadie. Vzduch i telá vojakov začali rezať milióny guliek a mne sa odrazu na polhodinu zastavili hlieny. A potom prišla scéna s bodákom pomaly sa zabárajúcim do hrudníka. Pššššt..tíško..ešte teraz počujem, ako mi bije srdce...

Odplata

Odplata (1999)

Synonymum pre cool kurvadrsnú kriminálku - Payback. Už muzika v úvode diváka nakopne, aby v nasledujúcich minútach dostával a rozdával údery ako Melov Porter. Občas by mohli dať v telke aj režisérsky zostrih, ten úplne iný záver by mnohých netušiacich divákov zaskočil.

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

"Nobody fucks with the Jesus!" Film, ktorý mi už roky chutí znova a znova, rovnako ako vychladené čapované pivo za teplého letného večera. Herecký koncert Bridgesa a Goodmana podfarbený skvelou hudbou... Big Lebowski oslovuje divákov, čo svoje omyly a chyby už dokážu nazvať skúsenosťami... Dudeho dobrodružstvá bavia človeka od začiatku, alebo ho nepobavia vôbec. Nie každý má rad koberce...