Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Krátkometrážny
  • Dokumentárny
  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný

Obsahy (500)

The Weight of Chains 2

The Weight of Chains 2 (2014)

Boris Malagurski v druhej časti dokumentárnej série rozoberá ekonomický úpadok v krajinách bývalej Juhoslávie v poslednom desaťročí, predovšetkým v Srbsku. Venuje sa úlohe farebnej revolúcie, vplyvu mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia, či nového ekonomického modelu, ktorý implementovali noví politici a ekonómovia. Vo flashbackoch sa vracia do obdobia bývalej Juhoslávie, s ktorou porovnáva nový model a samozrejme dáva priestor na vyjadrenie množstvu osobností a odborníkov, zainteresovaných v udalostiach, ale i bežným ľuďom. Malagurského komentár je často doplnený o televízne zábery z udalostí. Snaží sa zároveň ponúknuť základné východiská ako z daného stavu opäť prejsť na globálne progresívnu cestu, výhodnú nielen pre vybrané skupiny ľudí.

Confessions of an Eco-Terrorist

Confessions of an Eco-Terrorist (2010)

Organizácia Sea Shepherd sa zameriava predovšetkým na záchranu vodných živočíchov. Dokument nás sprevádza jej aktivitami, od počiatkov po súčasnosť, predstavuje nám dôležité osoby a ukazuje najvýznamnejšie akcie, ktoré podnikla. Vtipne i provokatívne poukazuje na celosvetovú slávu, ale i problémy s úradmi či škandály, ktoré ju sprevádzajú. Zároveň vysvetľuje prečo členovia združenia konajú radikálnejšie než Greenpeace i iné podobné organizácie.

Za živé rieky

Za živé rieky (2016)

Vo filme je rozoberaná tematika umelého prehradzovania riek a toho, čo to spôsobuje s miestnou krajinou v krátkodobom až dlhodobom horizonte. Rôzni aktivisti, či ekológovia tiež rozoberajú problém legislatívy a konfrontovania sa so záujmami podnikateľských skupín.

Chevron vs. The Amazon

Chevron vs. The Amazon (2016)

Dokument, o ktorý sa postarala novinárka Abby Martin pod reláciou The Empire Files pod televíziou Telesur. Predstavuje nám v ňom príbeh kauzy ropných únikov spoločnosti Texaco, ktorá sa medzičasom zlúčila so spoločnosťou Chevron, v Ekvádore v amazonskom pralese, ktoré sa stali jednou z najhorších ekologických katastrof v histórii. Ľudia, ktorí tu žijú a ktorí s touto spoločnosťou bojovali rozpovedia aj svoje príbehy.

Belgrade

Belgrade (2013)

Dokumentárny film o hlavnom meste Srbska, Belehrade. Boris Malagurski nám ukazuje jeho krásy, zoznamuje nás s jeho históriou aj súčasnosťou. Okrem známych turistických miest navštívime aj zákutia, ktoré poznajú len miestni. Spolu s ním  sa vydáme na dlhú a komplikovanú cestu tejto metropoly. Niekdajšia vojenská pevnosť, kde neustále prebiehali nejaké boje, sa postupne zmenila až na súčasné mesto zábavy a priateľských ľudí.

Marinaleda, a socialist utopia in Spain

Marinaleda, a socialist utopia in Spain (2014)

Krátky dokumentárny film o jednej španielskej obci, kde sa ľudia rozhodli hospodáriť v mnohých spoločenských oblastiach spolu. Na rozdiel od ostatných miest tu pristupujú k bývaniu, k podnikom, k politike a iným oblastiam odlišne. Práve preto sa preslávili a stali úspešnými, až sú vo svete známi ako zrealizovaná socialistická utópia.

Connected

Connected (2015)

Starnúca žena žijúca vo veľkom meste prežíva negatíva tohto procesu, spojené nielen s rodinným životom, ale aj s ňou samou. Hľadá cesty, ako z toho von, ako byť znovu šťastná. Pri tejto jej ceste nachádza utiahnutú komunitu, ktorá sa však neštíti moderných technológií. Kam ju to všetko zavedie?

Krasňanský zelovoc

Krasňanský zelovoc (2015)

Partia ľudí v Bratislave sa dala dokopy, aby stvorila komunitnú záhradu, ktorá sa neskôr stala aj komunitným priestorom. Pri snahe niečo vybudovať museli prekonávať mnohé prekážky, no výsledok sa stal veľmi inšpirujúcim nielen pre ich okolie. Dokumentárny film podrobne popisuje proces aktivít, ponúka mnohé rozhovory a nastavuje zrkadlo súčasnému spôsobu života v bytových domoch.

Kneževina Srbija

Kneževina Srbija (2008) (TV film)

Dokumentárny film o srbskom kniežatstve, ktoré vzniklo po takmer štyristo rokoch potom, čo krajina, kde žili Srbi, padla do rúk Osmanskej ríše. Hraným dokumentom sprevádza komentár, ktorý prechádza chronologicky cez jednotlivé obdobia a panovníkov, ktorí sa striedali na tróne: od vybojovania samostatnosti cez mnohé politické a rodinné spory až po významný okamih v 19. storočí, kedy vzniklo Srbské kráľovstvo.

Kraljevina Srbija

Kraljevina Srbija (2008) (TV film)

Dokumentárny film o histórii srbského kráľovstva. Hraný dokument prechádza chronologicky obdobím od kniežatstva až po 1. svetovú vojnu. Na mnohých historických faktoch rozoberá vývoj a podstatné udalosti, ktoré ovplyvnili životy ľudí v danom regióne.

Gde cveta limun žut

Gde cveta limun žut (2006)

Dokumentárny film o utrpení srbského národa pri ústupe zo svojej vlasti počas 1. svetovej vojny. Polohraný dokument nás prevádza od začiatku vojny až po jej koniec a bližšie približuje práve úmornú cestu cez čiernohorské a albánske územie až do Grécka a Tuniska. Rozvíja úlohu nielen spojencov, ktorí pomohli, ale aj veľkých osobností Srbska, ktoré pri týchto chvíľach stáli.

Hrvatska plutokracija

Hrvatska plutokracija (2013)

Dokumentárny film o korupcii, klientelizme a celkovej plutokracii, ktorá panuje v Chorvátsku, no rozvíja sa najmä v hlavnom meste Záhreb. Dokumentom nás sprevádzajú rôzne rozhovory s aktivistami a odborníkmi na rôzne oblasti, ktorí daný stav mapujú, ale v ňom aj žijú. Ukazuje najrôznejšie problémy od tých obyčajných s verejnými priestranstvami až po najvyššiu politiku a voľby.

Ajde!

Ajde! (2015)

Krátky film o živote srbského tenistu a národného hrdinu Novaka Djokovića. Začína sa v jeho detstve, kde prežil traumu ako mnoho iných detí v jeho krajine, a problémy, ktoré ho však neodradili od jeho sna, za ktorým si šiel a nakoniec ho dosiahol. Dielo je motivačné a zároveň slúži ako inšpirácia pre mnohých ďalších, pretože ukazuje, ako sa nevzdávať.

Kosovo Exodus, The

Kosovo Exodus, The (2015)

Niekoľko rokov po bombardovaní Srbska a dosiahnutí čiastočnej nezávislosti Kosova začínajú tisíce ľudí odchádzať do Európskej únie práve cez Srbsko a následne Maďarsko. Mnohým sa však rozprávka o lepšom živote rozplýva. Dokument je nahliadnutím do osudov ľudí, ktorí sú kvôli zrútenej ekonomike ich krajiny nútení riešiť svoju situáciu radikálnym spôsobom.

Bićemo prvaci sveta

Bićemo prvaci sveta (2015)

Film pojednáva o juhoslovanskej basketbalovej reprezentácii, ktorá si v roku 1970 vybojovala na domácom šampionáte prvú zlatú medailu z majstrovstiev sveta. Dej prechádza cez tvorbu tímu, osobné peripetie hráčov, vzťahy s domácimi a zahraničnými funkcionármi až po víťazný zápas. Je venovaný členom tejto generácie, ktorá prinášala z takmer každého šampionátu nejakú medailu.

Trauma

Trauma (2015)

Dokumentárny film o záchranárskych tímoch, ktoré zasahovali na dennej báze v konflikte na Donbasse. Bez ohľadu na stranu konfliktu sa pokúšali zachrániť životy v najrizikovejších oblastiach, kde sami riskovali svoje životy. Televízny štáb RT sa pripojil k jednému z tímov a zbieral príbehy zachránených i zachraňujúcich.

Love, Loot and Crash

Love, Loot and Crash (1915)

Krátka groteska o rodine, ktorá si najmä gazdinú. Za ňu je v skutočnosti zamaskovaný lupič, ktorý sa chystá dom vykradnúť spolu so svojím kumpánom. Keď sa má akcia už rozbehnúť, otec rodiny sa poháda s nápadníkom svojej dcéry, ktorý sa ju na znamenie pokúša vziať preč z domu. V dome sa vzápätí objaví polícia a dôjde k zámene identít, čo spôsobí, že sa v určitom okamihu postavy dostanú do úplne iných situácií, než si to spočiatku predstavovali.

Her War: Women vs. ISIS

Her War: Women vs. ISIS (2015)

Dokumentárny film ruskej televízie Russia Today o dievčatách a ženách bojujúcich proti Islamskému štátu v radoch kurdských bojovníkov. Dokument sleduje, ako ich zapojenie sa do bojov vnímajú ich rodiny a ako prebieha ich výcvik a utužovanie vzťahov, ktoré hrá špecifickú úlohu v ich kultúre a spôsobe fungovania.

Zoos Humains

Zoos Humains (2002)

Dokumentárny film o ľudských zoologických záhradách, do ktorých boli zatváraní najmä černosi z území, ktoré mali v Afrike i vo svete pod kontrolou koloniálne mocnosti. Film ponúka obraz toho, ako na týchto ľudí nazerali vtedajší ľudia a ako sa k nim správali. Nechýbajú vyjadrenia odborníkov, videá zo starých čias a fotografie.

The Unchanging Sea

The Unchanging Sea (1910)

Krátky film o mužovi, ktorý opustí svoju ženu a vydá sa na more, no stroskotá a stratí pamäť. Roky ubiehajú a jeho žena na neho stále čaká. Podarí sa mu spomenúť a vrátiť sa k nej?

Reklama