Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (10)

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001)

Trilógia o putovaní hobita Froda a jeho súputníkov po Stredozemi sa môže začať. Keďže som mal možnosť prečítať si skvelo napísanú knihu od J.R.R. Tolkiena a porovnať to, musím povedať že sfilmovanie sa veľmi vydarilo. Nielenže vás dostanú neskutočne prepracované scény kde každý do detailov plný režisérov príkaz, úžasné exteriéry, famóznu hudbu, nespomínajúc kostými, réžiu a výber hercov.....jednoducho neviete sa vynadívať od začiatku do konca. Predtým som ani len netušil kto je nejaký Peter Jackson, po zhliadnutí tejto snímky, som si ho rozhodne vryl do pamäti. Musím napísať, že aj keď boli určité miesta z knihy vystrihnuté filmová podoba sa naozaj veľmi vydarila a oproti iným sfilmovaným knihám má vysoko navrch. Je zbytočné niečo kritizovať pretože tento film, tak ako jeho dve pokračovania je jednoducho legenda. Nielenže spravil z daných hercov ikony, ale pozdvihol Tolkienovu prácu na zaslúženú úroveň a dal jej podobu s akou by bol dozaista spokojný aj sám spisovateľ.

Pán prsteňov: Dve veže

Pán prsteňov: Dve veže (2002)

Pokračovanie boja proti zlu na čele s hobitom Frodom v Stredozemi rozhodne nezaostáva za prvým dielom, ba naopak čo sa týka filmového spracovania latka je posunutá ešte o úroveň na vrch, kým pri prvom diely je divák v šoku a nechá sa unášať tými skvelými a moderne spravenými scénami, kde si zvyká na hercov a na dej, pri druhom diely už vie čo môže čakať a preto mal Peter Jackson o to zložitejšiu úlohu, no napriek tomu sa mu podarilo dať dokopy najdlhšiu bojovú scénu v histórií filmu, ktorá je tak skvelo zostrihaná, že vás to rozhodne nebude nudiť. Aj keď kniha je rozdelená do akýchsi častí, kde najprv sledujete putovanie Froda a Sama a neskôr príbehy zvyšných členov Spoločenstva prsteňa, vo filme sú tieto scény majstrovsky skombinované takže ani laický divák sa rozhodne nebude nudiť. Máme možnosť vidieť skvelo zvládnuté efekty, herecké výkony na vysokej úrovni a rozhodne sa oplatí vidieť tento film s originálnym zvukom a dabingom pretože prísť o Gluma a jeho nenapodobiteľný hlas je jednoducho škoda.

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Záverečná časť, kde sa všetko skončí a všetko sa vyjasní. Tak sa má končiť správny príbeh, aby mohli ľudia odchádzať z kina s pocitom že všetko je urovnané. Táto časť je vrcholom a čerešničkou na torte dlhoročnej práce všetkých aktérov, ktorý toto obdobie prakticky žili v nádhernej prírode Nového Zélandu. Už len fakt že tento film sa natáčal v tak úchvatných exteriéroch mu dáva na hodnote. Mne osobne stačilo vidieť túto časť len raz aby som si dokonale utvoril svoj názor, koľko námahy a finančných prostriedkov, koľko driny pri vytváraní simulovaných bojových scén, kostýmov a animácií tento film pohltil. Je to jednoducho moje naj a vždy aj bude pretože tak dobré prenesenie z knihy na plátna kín som už dávno nevidel a zasluhuje si to plnú úctu. Klobúk dole pred všetkými čo sa podieľali na celej trilógií a veľká vďaka za to!

Splnený sen

Splnený sen (2009)

The Blind Side....príbeh o chlapcovi, ktorý je tak trochu stratený v tom veľkom americkom svete plnom zločinu a uponáhľanosti, kde je len sám odkázaný len na to čo vie. No príde mu však do cesty bohatá belošská americká rodinka ako z rozprávky, ktorá ma veľký dom, peniaze, kontakty a zrazu sa ho ujme. Je to nezištnosť či vypočítavosť. V skutočnosti som sa v priebehu pozerania na túto americkú snímku nad týmto faktom ani nezamýšľal no prišla tam scéna ktorá vás k tomu donúti, naozaj sú tak bohatí ľudia ochotní prichýliť si veľkého černošského chlapca len tak aby im to nevynieslo nejakú prestíž či uznanie? No zrazu tam vidíte momenty kde postupne celá rodina prekonáva ostych, nejaké hlboko zakorenené rasové predsudky a pod ich rukami sa z naivného chlapca z geta stáva mladý muž so svojimi názormi, ktorý zisťuje aký je to pocit mať skutočnú rodinu, ktorá ho má rada. Celý príbeh je o to silnejší že ide true story a na konci máte možnosť vidieť aj skutočného hrdinu a jeho adoptívnu rodinu, ktorý inšpiroval tento veľmi dobrý film. Sandra Bulloc mu určite dodala svoje čaro a vtipné momenty so S.J vám zase v priebehu filmu vyčaria úsmev na tvárach. Táto snímka ma skutočne zaujala a v tejto kategórií jej dávam skoro najvyššie hodnotenie aj keď mi to úplne nevyrazilo dych mal som možnosť vidieť kontrast medzi starým životom Michaela Ohra a jeho budúcnosťou, vďaka ľuďom, ktorý mu nezištne poskytli šancu na lepší život.

„Marečku, podejte mi pero!“

„Marečku, podejte mi pero!“ (1976)

Priam legendárny československý film, ktorý je tak kultový, že ma dostal na prvýkrát aj keď tak staré filmy osobne veľmi nepozerám tento má určite čo povedať do našej kinematografie. Scény z tohoto filmu sa stali priam legendami a námet ako dostať postarších ľudí do školy aby získali patričnú kvalifikáciu a vzdelanie určite nie je ošúchaný a stereotypný. Obsadení herci mu dodali svoj šmrnc a noblesu a nedokážem si predstaviť niečo lepšie a prirodzene neskazené na čom sa dá zabaviť z produkcie tej doby. Vždy si ho rád pozriem a vďaka za tak dobrú filmovú snímku.

Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda

Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (2006)

Skvelá akcia, skvelý nápad točiť americkú produkciu v Japonsku a ponúknuť nový štýl jazdenia, novú kultúru, novú zábavu. Musím priznať, že od tohto filmu som mal zmiešané očakávania, keďže sa vymykal predchádzajúcim dvom častiam, no naplnil ich na 100%. Presne mi udrel na strunu a nedokázal som od neho odtrhnúť zrak, videl som ho tuším aj 4x a nikdy mi nepripadá opozeraný, či nudný. Stále sa tam niečo deje, vzťahy nové objavovanie noví ľudia ale hlavne driftovanie a rýchle autá. Presne tak si predstavujem správny film o autách, zatiaľ som nič lepšie v podobnom žánri nevidel a tento film som si jednoducho zamiloval.

Yamakasi - moderní samurajovia

Yamakasi - moderní samurajovia (2001)

Keď sa mi dostal tento film do rúk, pozrel som na obal pozerám francúzska produkcia, le parkour....čo to je? Hneď ako som začal pozerať zaujalo ma to a postupne ma to dostalo úplne. Silný príbeh o chlapcovi, ktorého rodičia nemajú na jeho operáciu srdca, len predo že vyrastajú v predmestskej chudobnej štvrti a partia chlapcov čo sa bavia originálnymi kúskami ulicami mestom a rozhodnú sa pomôcť jednému zo svojich, ktorý ich obdivuje, vzhliada k nim ako ku vzorom. Na tomto filme ma naozaj dostalo všetko a nenašiel som tu žiaden rušivý moment, kedy by som si povedal, že: "hm, tu sa sekli." Cez herecké obsadenie (zrejme profesionály), cez triky, hudbu, príbeh, ukážku odvráteného života vo Francúzku, kde tiež majú mnohé problémy a vytvárajú sa tam prisťahovalecké komunity, ktoré si žijú takým svojim životom, lebo sa nedokážu uchytiť v tejto západoeurópskej modernej spoločnosti a polícia dáva vo väčšine od nich ruky preč alebo ich len mimovoľne prehliada. Naozaj skvelá produkcia o to viac ma nadchla, že je európska a vždy si rád pozriem tento film.

V sieti 18+

V sieti 18+ (2020)

Bez cenzúry a tvrdá facka pre súčasnú spoločnosť. Tento dokument by si mali pozrieť všetci rodičia, vlastne každý aby sme si uvedomili, že toto rozhodne nie je v poriadku a nie je normálne, že sa to deje v tak obrovskom množstve a síce, že sexuálnu predatori sú úplne bez kontroly a nevinne deti ľahko uvoaznu v ich sieti bez toho aby si uvedomovali, čo sa vlastne deje. Skvelé vyobrazenie ako zvrátená vie byť naša spoločnosť a zároveň, že tvorcovia sa snažili držať v hraniciach a zároveň oni priamo neprovokovali aktérov, len odvracali ich útoky a v záver ich priamo konfrontovali osobne. Tí ľudia si nič iné ako trestné stíhanie nezaslúžia a tento dokument najvyššie hodnotenie, že sa tvorcovia dali na tak ťažkú tému.

Clouds

Clouds (2020)

Tak silný príbeh, tak veľké posolstvo, tak dobre spracovaný film, že človek sa nevie jednoducho odtrhnúť a emócie lomcuju od začiatku do konca. Tento film je posolstvom, že život ma hrany a tancovať na nich je tak ťažké, no prichádzajú aj tie skvelé momenty, ktoré život robia pestrim a dokážu ho obohatiť a zároveň my sami by sme nemali váhať žiť ho, odkladať, čo chceme urobiť alebo sa hanbiť spraviť to teraz ísť ďalej, ukázať čo v nás je, rozpakovat sa ze sa strapnime a premarnit tie jedinečné chance, ktorých nemusí byť veľa. Tento film by si zaslúžil aby ho videl každý, lebo uvedomiť si posolstvo tohto filmu je uvedomiť si hodnoty života a jeho prchkost. Je na nás ako ho dokážeme uchopiť a ktoré šance využijeme, ktoré nám ponúka. Veľmi sa mi páčilo ako rodina celý čas stala pri Zachovi a nikdy my nedali pocítiť, že jeho čas sa kráti. Záverečný koncert je dôstojnou bodkou za filmom, nie za Zachovim životom, lebo jeho posolstvo a energia tu vďaka jeho hudbe budú stále. Mimoriadne vydarené spracovanie od Disney, kedy by som nemenil vôbec nič, žiadnu scénu a všetky maličkosti do seba zapadajú dokonalo nedokonale ako sám život. Skvelá práca Disney!

Vzostup

Vzostup (2022)

Plný počet hviezd. Som nadšený z tohto filmu a určite si ho pozriem znova. Skvelé spracovanie. Možno by som potiahol ešte dejovú líniu trosku ďalej ako až k úmrtiu otca lebo som bol zvedavý aj ako sa Giannisovi bratia dostali do NBL. No celkovo to bolo silné a zasiahlo ma to. Nenadarmo najlepšie príbehy píše život, lebo sú pravdivé ako život sám.