Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Dokumentárny
  • Akčný

Recenzie (86)

plagát

Osem hrozných (2015) 

Z Tarantinových filmov som nikdy nebol na mäkko a nepociťoval som ani extázu z Pulp Fiction, ako väčšina mojich rovesníkov. Avšak musím uznať, že každý jeho film mal svoje tvrdé, kruté, podivne špinavé čaro. O svojej jedinečnosti ma však Taratnino presvedčil práve týmto filmom, ktorý pokladám za jeho Top, proste od tejto chvíle klobúk dole pred týmto pánom režisérom.

plagát

Shtisel (2013) (seriál) 

Po zistení, že Netflix mi už nemá, čo ponúknuť (všetky dobré filmy, aj dokumentárne pozreté), teda okrem teenagerských naivných akčných filmoch, komédiách, slabých hororových seriáloch a španielskych hororových filmoch s efektami zo 70. rokov, ktoré by už nevystrašili ani malé deti, bol tento seriál jednoznačne záchranou v hodine 12 a zároveň neuveriteľným prekvapením. Ľudský, výborne napísaný a natočený seriál s vynikajúcimi izraelskými hercami, ktorí dané prostredie očividne perfektne poznajú, ma doslova dostal. Nikto nie je na 100% ortodoxný, všetci sme len ľudia z mäsa a kostí. Príbeh neuveriteľným spôsobom zachytáva trampoty jeruzalemskej ortodoxnej židovskej rodiny Shtiselovcov. Samozrejme hlavný je príbeh bohémskeho maliara Akivu a jeho vychytralého otca Shulema (miestami pripomínajúceho Homera Simpsona, ktorý ale nakoniec vždy prekvapí zvládnutím každej situácie, aj keď vždy veľmi osobitým spôsobom) , no aj ostatných členov rodiny, Akivovej sestry Giti a jej Muža Lippeho, (ktorý na istý čas pre inú ženu opustí Giti a svojich 5 detí, aby žil neortodoxne, neskôr dobre zainvestuje prapodivne získané peniaze a s Giti začnú podnikať), brata Zvi Aryela (istý čas sa chce živiť ako spevák), Gitinej dcéry Ruchami (neskutočne rozporuplná dievčina, ktorá si nájde manžela a vydá sa bez vedomia rodičov už v 16, uf, netušil som, že je to v židovskej viere tak jednoduché) a ďalších a ďalších príslušníkov rodiny, dokonca aj Shulemovho brata žijúceho v Belgicku Nukhema (neskutočná postavička neustále súperiaca s bratom Shulemom – kúpa Shulemovho hrobu na Svätej hore, keď sa vydával za bohatého francúzskeho kupca ma dostala). Príbeh je plný neskutočného židovského humoru, ale aj tragédií, ktoré postihujú jednotlivých príslušníkov rodiny. Často sa v jednu chvíľu smejete a vzápätí sa vám tlačia slzy do očí. Tento seriál by som povinne predpísal každému rasistovi a antisemitovi, ako povinnú liečebnú kúru. Pre mňa neskutočne zaujímavá sonda do života ortodoxnej židovskej rodiny, aby som zistil, že všetci sme si podobný ako vajce vajcu a sme len ľudia. Skláňam sa pred tvorcami a hercami. Tretia séria bola naozaj čerešničkou na torte. A pozor, seriál je v dvoch jazykoch, v Hebrejčine a Jidiš, ktorým hovoria najmä staršie postavy v seriály, ktoré majú ešte európske korene.

plagát

Rozbitý svet (2012) 

Parádny existenciálny snímok, aj po hudobnej stránke. Z počiatku ťažká snímka sa premení v neskutočný umelecký zážitok. Konečne dobre uchopená téma. Od Chabrolovho Plaču sovy z 1987, jeden z najlepších existenciálnych snímkov, aké som videl.

plagát

Ženy v behu (2019) 

Prosím, už viac nie, nevládal som to dopozerať. Ale chápem, "chlieb a hry" vždy fungovalo, uvidíme po Covide, asi bude mnoho iných pohľadov na svet. Možno sa budeme k tomuto žánru vracať, ako k filmografii a atmosfére "belle epoque"pred Covid krízou.

plagát

Ržev (2019) 

Po prvý krát, čo sa mi po dlhej dobe stalo, že som videl ruský vojnový film, ktorý sa obstojne zamýšľal nad ruskou mentalitou a bol bez nacionalistického stupidného pátosu pod taktovkou všemohúceho Vladimíra Vladimíroviča. No tak trochu tam niečo bolo, ale inak spokojnosť. Pekný film, dobré scény a v hlavnej úlohe ľahký ZB Vz. 26 a ťažký guľomet ZB Vz.37 Made in ČSR, ktoré Nemci vláčili po obsadení Moravy a Čiech po celej Európe. Pobavil som sa a chválim, konečne nastúpila ruská kinematografia cestu k sebareflexii.

plagát

Vraždy v kruhu (2015) (seriál) odpad!

Může mít žena rak anální sex s mužem blížencem. Ano může, co ale ja nemůžu, dosledovat bez výkazu činnosti žaludečních šťáv tento seriál. Never again!!!!!!

plagát

Rocco Schiavone (2016) (seriál) 

Aj keď som ešte nevidel 2 sériu, pre mńa TOP príbeh, atmosféra a skvelo spísaný a natočený príbeh, postavy a atmosféra detektívinych seriálov za posledných 19 rokov bez konkurencie. Hollywood sa so svojou umelosťou nechytá. Nech si hovorí, kto chce, čo chce, ale hlavne, nech si pozrie celú prvú sériu a potom tu hodnotí. Idem na dvojku, je to prda! Kto by si nezamiloval Rocca a Lupu.

plagát

Dort (2014) 

Jannifer som nemal rád, nemal som rád jej vyumelkovaný ksichtík a stupidne komediálne úlohy v seriáloch pre konzumne naladenú strednú triedu. Konečne musím uznať, že je bez všetkých tých kozmetických patlaníc, predsalen kus krásnej ženskej. Ale, a to na prvom mieste, sakra tá ženská je vynikajúca herečka. A to, že tento film aj spoluprodukovala hovorí o tom, že má aj v hlave. Klobúk dole madam.

plagát

Ruské umění (2009) (seriál) 

Bohužiaľ, takto to končí, keď romantizujúci cudzinec sa chce bez znalosti základných faktov pokúsiť vysvetliť umelecké dejiny Ruska. Žiaľ pletie piate cez deviate. Popletené vysvetlovanie slovanských bohov, stále nejaká bohyňa matka a Perun, kde je preboha Svantovit. Úplné vynechanie Ukrajiny a Ukrajincov z celého príbehu, Kyjevská Rus je skrátka základ Ruska :-), nič iné nedovysvetlí. Vrcholom je tuposť o ruskom písme: Rusi sa obrátili na Byzantského cisára, aby im pomohli vytvoriť písmo a tak v 13. storočí sa objavuje písmo s trojuholníkmi a kresťanskými symbolmi. Preboha, a čo Veľká Morava, kde to vzniklo. Nevie nič o Cyrilovi a Metodovi, o ich žiakoch, ktorí po vyhnaní z Veľkej Moravy našli útočisko v Bulharsku a práve v Kyjeve, kde sa ich pôvodné veľkomoravské písmo a slovanská forma liturgije ujala. Pardón, ale to sa hodí do rétoriky ruských putinovských nacionalistických štváčov. Úplné mlženie histórie. Popletený a nepripravený britský kunsthistorik, ktorý nevie, kde je sever. Hviezdišku dávam za vynikajúcu kameru. Inak je to z vedeckého hladiska blábol!

plagát

Bež, chlapče, bež (2013) 

K pribehu sa vyjadrovat nebudem, to treba vidiet. Nachadzame sa v rovine filmov "Nedodrzany slub" a "Vsichni moji blizci". Ale... Ale film je vynikajuco natoceny, zahrany a velmi intenzivny. Vzhladom k realistickemu spracovaniu, podla dnesnych polsych zakonov aj ilegalny. Ale to je skratka realita. Ta sa moc priklasovat neda. A hoci teda bolo vela dobrych Poliakov, bolo rovnako, ako aj v ostatnych krajinach okupovanych Nemcami, velke mnozstvo kolaborantskych svin. A to tento film ukazuje drsne a po pravde. Nic skratka nie je fikcia, ale pribeh skutocneho cloveka, ktory zrazu, na zaklade chorej ideologie, uz nema byt clenom ludskeho druhu, ba dokonca ma byt podla domnelych znakov a vin vyhladeny. Film by mal byt, rovnako ako oba spomenute, zaradeny do povinnej filmoteky zakladnych a strednych skol.