Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Sci-Fi

Obľúbení režiséri (10)

Alfonso Cuarón

Kúzelník s kamerou. To, čo on dokáže vytvoriť na plátne a ako dokáže svojim umom preniesť diváka nielen dejovo, ale aj priam magickým spôsobom vizuálne do deja, dodnes nemá konkurenta. Okrem toho je Alfonso aj majster žánrových skokov.

Christopher Nolan

Jediný súčasný mainstreamový režisér, ktorého KAŽDÝ snímok prekypuje nápaditosťou a inteligentným príbehom. Pozdvihol upadnutú kultúru hollywoodu na omnoho vyspelejšiu, realistickejšiu a uveriteľnejšiu úroveň. Ako jeden z najmladších špičkových režisérov si jeho originálnosť, talent hlavne pre gradáciu, atmosféru a prešpekulované scenáre určite zaslúži pozornosť a chrlí nám jeden nárez za druhým, zatiaľ bez zakopnutia (čo je ďalšia zvláštnosť). Moje najobľúbenejšie dielo od tohto génia je zatiaľ Inception pre svoju obrovskú nápaditosť a pôsobivosť.

Sergio Leone

Majster filmového umenia, ktorý sa hlavne svojim snímkom VTEDY NA ZÁPADE zaslúžil o nesmrteľnosť. V tomto filme previedol na plátno to najlepšie z možností kinematografie, dokázal niečo, čo len málo filmov dokáže a to rozprávať prostredníctvom obrazu a hudby, bez textov. V tomto filme patrí dialóg kráse prírody, tváram hercov, hudbe, príbehu rozprávanom až nemým spôsobom. Ukázal názorne, že obraz a emócie vydajú za tisíc slov a bez toho, že by ich zdelil ústne, podal viacero významných posolstiev, správ, skúseností a zážitkov.

Stanley Kubrick

Niektorými považovaný za génia, inými povyšovaný na boha, tretími nepochopený alebo ignorovaný. Pre mňa len jednoducho perfekcionistický režisér, ktorý sa vyžíval v ťažkom symbolizme a existencionalizme a tým si vydobyl nesmrteľnosť. Skláňam poklonu najmä za film PATHS OF GLORY.