Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (221)

Khalesi odpad!

všetky recenzie používateľa

Thriller? Kde? Bol to len príbeh o dvoch neuveriteľne blbých a citovo zakrnelých individuách, naviac podaný tak nudne, že so priam fyzicky trpela. Jeden z najhorších bludov, čo som mala tú smolu vidieť a hudba, nech bola akokoľvek dobrá-to nezachránila. Jediné na čo som celý čas čakala bolo, kedy už konečne tých slabomyselných trotlov chytia a posadia do elektrického kresla, alebo aspoň zavrú a zahodia kľúč. K môjmu sklamaniu, dostal kreslo len jeden z nich a slečna si veselo odkráčala, zrejme sa nezdala dostatočne nebezpečná.. Strata času! ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrá road movie dráma od Terrenca Malicka. Má vydarený príbeh o mužovi, ktorý aj napriek svojim pracovným neúspechom berie život bezstarostne a zapáči sa mu sympatické dievča, ktoré jeho city opätuje. Lenže otec ich vzťahu nepraje a tak to muž rieši násilne, čo puto medzi ním a jeho priateľkou ešte viac upevní a spolu sa vydajú na cestu naprieč krajinou, ale ideálnemu životu aj tak bráni mnoho prenasledovateľov. Spracovanie je na tom dobre, síce ešte spočiatku to pôsobí len mierne nadpriemerným dojmom a ani hlavné duo mi spolu moc nesedelo, ale po prvej vražde si ma to už získalo. Film využíva atraktívnu tématiku vražedného páru na úteku v štýle Bonnie a Clyde, takže muž zabíja a žena sa ho aj napriek tomu nevzdáva a sadol mi aj tento štýl road movie. Chválim, že obe postavy sú úplne odlišné, ale aj tak zaujímavé a dá sa k nim vytvoriť vzťah, za čo môže aj to, že v zabíjaní sa tu nikto nevyžíva, ale skôr sa berie len ako nutnosť, aby mohol kľudný život pokračovať aj naďalej. Režisér tu opäť využíva aj dva svoje typické výrazné prvky, teda vzťah k prírode a sprevádzanie diváka príbehom prostredníctvom hlasu jednej z postáv, tentoraz mladého dievčaťa, čo sa mi tiež páči a chválim aj vydarený záver. Prekvapivo celkom slušná je aj akcia, od filmu s Malickom ju samozrejme neočakávam, ale aj tak ma všetky tie likvidácie a naháňačky zaujali. Herecké obsadenie je na tom dobre, Martin Sheen v zaujímavej rebelskej úlohe, ale predsa len trochu viac ma bavila Sissy Spacek ako jeho priateľka a okrem nich tu už nikto nemá viac priestoru. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, síce Malick mi viac sedí v súčasnosti, ale aj toto je slušná úroveň. Malickov celovečerný debut a už takýto vydarený film, s radosťou si to ešte pozriem. 77% ()

Reklama

Radek99 

všetky recenzie používateľa

V dekádě mezi Bonnie a Clyde a Takovými normálními zabijáky debutoval právě ryze spirituální režisér Terrence Malick. Už tehdy hledal Boha kombinováním zkoumání existence Zla (Ďábla) a tvůrčí oslavy krásy přírody, optikou velkého režiséra dvou základních konstant tohoto světa. Velmi zajímavá road movie Dostojevského střihu, ovšem pozorovaná jaksi nezúčastněně, z dálky, bez angažování se, navíc zločin tu neprovází pocit viny. Zvláštně romantický film se silným mužským hrdinou a neopomenutelným ženským prvkem, v němž muž je hybatelem děje a žena naivně smýkaná a přispívající uchopení filmu svým vnitřním monologem (kterýžto umělecký prvek použil i ve svém dalším filmu Nebeské dny). Velkou část prožitku pak tradičně tvoří opravdu vynikající hudební složka. ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Excelentní (vlastně i psychologické) drama s fantastickými hereckými výkony jak nádherné S.S. a sekáče M.S., tak i herců ve vedlejších rolích. Málokterý film s podobnou tématikou se myslím může pochlubit tak uvěřitelně zahranými postavami a skvělým nasnímáním tohoto tak marného příběhu. Navíc s téměř nenápadnou, ale nesmírně působivou emotivní hudbou - kterou jaksi mimoděk vnímáte na pozadí až trýznivě pomalu plynoucího děje. Dávám do svých TOPXXX :-) Lahůdka pro náročné! Skvělý film! ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Podľa expozície som predpokladal, keďže som o filme vopred nič nevedel, že sa bude jednať o zabíjanie nudy a hľadanie zmyslu existencie na americkom malomeste, kde skapal pes, ako v prípade Five easy pieces. Lenže Mallick sa ani v debute nezaprie a hneď po prvej vražde sú hrdinovia konfrontovaní s prírodou a to až do konca. Splývajú s ňou, sú stále spolu, napriek tomu cítia samotu. Kite sa podobá na Jamesa Deana, je rovnako rebelom bez príčiny, ktorý sa tiež vzchopí proti nepochopeniu generácie rodičov a to vďaka neakceptovaniu jeho lásky k Holy zo strany jej otca. Spôsob rebélie je ale "dôraznejší". Mňa najviac na Zapadákove fascinovalo flegmatické chovanie postáv obetí a policajtov, z ktorého bol cítiť určitý súhlas s činmi ústrednej dvojice. Film poskytuje divákovi podnet na zamyslenie sa nad jeho príčinami. Táto flegmatická, až melancholická atmosféra je tak v kontraste s násilím, ktoré sa na plátne odohráva. Predstavte si, akým spôsobom by musel byť podobný námet uchopený dnes. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (30)

  • V průběhu filmu se objevují nápisy a reklamy na ropnou společnost Phillips 66. V době natáčení filmu pro ni pracoval otec Terrence Malicka. (Borrtex)
  • Ve filmu se objeví helikoptéra Bell 47G-3B-1 (vyráběna v letech 1946–1974), na letišti stojí Kit (Martin Sheen) na křídle letadla Beechcraft G35 Bonanza vyrobeného roku 1956 a dvoumotorový letoun na konci je Douglas A-26B Invader (r. v. 1957, dnes vystaven na Vance Air Force Base ve státě Oklahoma). (J.F.B.)
  • Film byl natáčen v létě roku 1972 v obci La Junta v Coloradu. Tato lokace byla vybrána kvůli její výhodné odlehlosti připomínající poušť v Jižní Dakotě, ve které se odehrály skutečné události inspirující tento film. (Borrtex)

Súvisiace novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (viac)

Reklama

Reklama