Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Sci-Fi

Obľúbené filmy (10)

Potomkovia ľudí

Potomkovia ľudí (2006)

Tak z tohto bude zaručene sci-fi klasika. Tak dokonalú kameru som nevidel ani si nepamätám a tak výbornú réžiu by stokrát závidel aj ujo Spielberg. Scenár je dobrý, má spád a dej a postavy pôsobia veľmi autenticky, no čo je priam bombastické na tomto filme, je vec, ktorú dokáže len málo kto vyčarovať. Film je naozaj na vlas podobný realite, keby som pred koncom nepovedal niečo spolusediacemu, asi by som si myslel, že sa to naozaj deje. Vďaka dokonalej kamere by ste, keby sa film neodohrával v budúcnosti, naozaj uverili všetkému čo sa na plátne stalo. Atmosféra je vďaka réžie až desivo skvelá a ako správny kultový snímok mu nechýba ani hlboké, ale skryté posolstvo. Konečne po samých akčných blbostiach v posledných rokoch klenot v sci-fi žánri.

Gravitácia

Gravitácia (2013)

Definitívna ultimatívna nekompromisná a absolútne do detailov vykresaná filmová prehliadka tohto desaťročia. Cuaron mne jednoznačne ukázal, že je režisérom súčasnosti a jednoznačným kráľom invencie a brilantnosti v dnes už dekadentnom filmovom priemysle. Konečne sa ale aj dostal do povedomia širokých más. Dúfam len, že tento skvost budú vedieť ľudia oceniť a HLAVNE dúfam, že nebudem musieť na jeho dalšie majstrovské dielo čakať 7 rokov. To by ma absolútne zničilo. Zážitok za hranicami možností. *** NEMá to absolútne žiadny zmysel, ked to nevidíte na veľkom plátne. Oplatí sa to. ***

Solaris

Solaris (1972)

Ako toto popísať? Ako napodobniť Tarkovského genialitu? Ako zrekonštruovať písmenami tú zmyselnosť, hypnotickosť a božskú dokonalosť? Naozaj neviem. Viem len, že tento film úplne zmenil celý môj život. Rozboril moje hodnoty, premenil moje šablóny za svoje a dal mi krídla na to, aby som spoznával a díval sa v živote za záclonu. Toto je ako stretnutie s Bohom. Najprv sa nudíte, potom to beriete ako normálu sci-fi, potom to nechápete, potom skameniete, zamrznete, roztopiete, zhrdzaviete a začnete fungovať až keď sa dostavia oslobodzujúce dialógy-monológy. Asi intenzívnejšiu katarziu a zamyslenie nad životom som ešte nezažil a zvláštne je, že to funguje po každý krát a vždy Solaris vyvoláva iné myšlienkové pochody, inú alegóriu a po každý krát objavujem nové súvislosti v príbehu a zapamätám si iné posolstvá. Musím vysvetliť, prečo nemám pána Tarkovského v zozname najobľúbenejších režisérov a to práve preto, že by to bolo rúhactvo. Toto je jednoducho jeden z najpremakanejších, najkomplikovanejších a najhlbších filmov vôbec a vo filozofickom zážitku u mňa prekonáva aj Stalkera, áno aj Blade Runnera a všetky ostatné spirituálne a ruské meisterstucke dokopy. Až tu som pochopil, čo dokáže kompozícia obrazu, alegória, symbolika a existencionalizmus s jednoduchým príbehom spraviť a akú má myšlienka obrovskú silu. PS: A kto sa pri tom nudil, zjavne nepochopil, že mal nad nastolenými filozofickými témami rozmýšľať a prichádzať k vlastným záverom nezávisle od tvorcu.

Dokonalý zmysel

Dokonalý zmysel (2011)

Jeden z najdojímavejších filmov, čo som videl, ak nie a tiež s najkrajším posolstvom. Jednoducho... treba mať len tri základné vnemy a pochopíte vďaka tomuto dielu, čo je život. Aký je jeho zmysel. Nádherné, srdcervúce a tak originálne a osobné, že som nečakal a hneď po skončení napísal tento komentár. Viac ani netreba písať, je to mrhanie časom a citmi. Vážne perfektný zážitok. "A potom prišla temnota. Im to však bolo jedno, pretože cítili svoj dych, svoje slzy, tváre opreté jeden o druhého. A keby na svete zostal niekto so všetkými zmyslami, vedel by, že vyzerajú ako úplne obyčajní milenci."

Zem - história jednej cesty

Zem - história jednej cesty (2009)

Krištáľovočistá krása... Z obrazovej stránky je to pastva na oči, z hľadiska komentáru je to tá zložka filmu, ktorý ho povyšuje nad ostatné konvenčné dokumenty oslavujúce prírodu. Prvých 10 minút som mal pocit, že film bude len o histórií a pôvodu zeme, ale potom prišla tá najzaujímavejšia časť a to pôsobenie človeka na zemi. Film vo mne vyvolal obrovskú emocionálnu gradáciu, zosilnenú krásnymi zábermi, až som vyhŕkol slzy nad krásou prírody a nad bezohľadnosťou ľudstva. Pri pozeraní tohto filmu som si uvedomil, aký som hrozne vinný, ako veľmi ubližujem svojmu životnému prostrediu a chcelo sa mi hneď ísť zasadiť strom. Film zhrnol všetky enviromentálne problémy a napokon aj vyzýva k aktivite. Pre mňa obrovská motivácia. Pre pasívnych aj aktívnych občanov MUST-SEE.

Klopanie na nebeskú bránu

Klopanie na nebeskú bránu (1997)

Tento film ma po každý krát dostane. A keď ho ešte k tomu pozerám v pôvodnom znení, je to nebeský zážitok :) Taký jednoduchý, neuveriteľne smiešny a smutný zároveň, hlboký a formálne vynikajúci a ešte k tomu s takou krátkou stopážou jednoducho nenájdete. Proste ma vždy vie rozveseliť a dať takú životnú energiu, že môžem len tisíckrát ďakovať Bohu za tento výtvor... PS: Vyhradené len pre ľudí, ktorí si potrpia na čiernom humore

Schindlerov zoznam

Schindlerov zoznam (1993)

K tomuto filmu porovnanie neexistuje. Dokonalá réžia, dokonalý strih, dokonalá hudba (jedna z mojich najobľúbenejších), dokonalý scenár, dokonalé herecké obsadenie, dokonalá výpovedná hodnota. Čiernobiely záznam všetky tieto prednosti len výstižne podtrhuje. K príbehu filmu možno povedať len toľko, geniálne, šokujúce, emotívne, neuveriteľné, nezabudnuteľné, motivujúce, poučné. Oskar Schindler ako postava stvárnená bezchybne Liamom Neesonom, charakteristická počiatočným vykorisťovaním, prechodnou ľahostajnosťou a konečnou pomocou až víťazstvom svedomia nad chamtivosťou a egoizmom sa stala pre mňa motívom dokonalej filmovej ústrednej postavy. Záverečná scéna Schindlerovho odchodu má donútila k slzám. Jednoducho a stručne, SCHINDLEROV LIST je nenapodobniteľný, extrémne dojímavý a geniálne spracovaný film s hlbokým poslaním. Niet divu že sa z neho stala legenda kinematografie. Pre mňa neprekonaná laťka. Skláňam najhlbšiu poklonu.

Vtedy na Západe

Vtedy na Západe (1968)

Tu už slová nestačia. Treba vidieť a nechať sa unášať rozprávaním obrazu. ***Spoiler***: Tento film je najmä unikátny vo svojom naozaj dokonalom zosúladení obrazu s hudbou. Toto bolo dosiahnuté nekonvečnou technikou, že prv vznikla hudba a potom boli na ňu natočené scény. Vtedy na Západe je tiež absolútny exemplárny príklad vynikajúcej réžie a to naozaj brilantnej. Herecké výkony sú tiež nadpriemerné, inak by asi film bol prepadák. Jediné, v čom trochu pokulháva, je nejaký hlbší príbeh či výpovedná hodnota. V podstate je tento film len obrazovo a zvukovo dokonalý a to je aj dôvod, prečo nie je môj úplne najobľúbenejší film, len najväčší idol čo sa týka réžie, strihu a hudby.