Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Horor

Biografie (9)

James Fargo (režisér / scenárista / herec)

08.03.2023

James Fargo je americký filmový režisér, ktorý sa narodil v americkom štáte Washington. Po školách začal pracovať u filmu na bezvýznamných pozíciách. V roku 1971 sa dostal k TV filmu Duel, kde pracoval ako asistent režiséra Stevena Spielberga. Tam sa lepšie oboznámil s filmárskym remeslom a o päť rokov neskôr, roku 1976 natočil… (viac)

Jeff Baena (scenárista / režisér / producent)

06.02.2023

Jeff Baena je americký režisér. Po ukončení strednej školy šiel študovať do New Yorku na súkromnú New York University. Záujem o filmy sa u Jeffa Baenu začal prejavovať už v mladom veku. Pracoval chvíľu ako asistent režiséra Roberta Zemeckisa, potom sa mu ozval ďalší režisér David O. Russell. Po niekoľkoročných skúsenostiach vo… (viac)

Daniel Petrie (režisér / herec)

06.02.2023

Daniel Petrie bol kanadský filmový režisér. Po strednej škole šiel študovať na Saint Francis Xavier University v Novom Škótsku, absolvoval aj Columbia University v New Yorku. Jeho filmové aktivity sa neobmedzili len na Kanadu. Roku 1945 emigroval do USA, kde následne učil na filmových katedrách. Jeho režisérska tvorba je… (viac)

George Pollock (režisér)

06.02.2023

George Pollock  bol britský režisér, ktorý sa do všeobecného povedomia zapísal tým, že na filmové plátno priviedol slečnu Marplovú z detektivok Agathy Christie. Narodil sa v Leicesteri, po školách začal pracovať ako asistent režiséra Davida Leana, kde nazbieral rozhodujúce skúsenosti, ktoré neskôr zúročil ako filmový režisér.… (viac)

Samantha Eggar (herečka)

17.06.2016

Celým menom sa volá Victoria Louise Samantha Marie Elisabeth Theresa Eggar, ale používa skrátenú verziu Samantha Eggar. Narodila sa 5. 3. 1939 v londýnskej štvrti Hampstead. Po školách začala svoju filmovú kariéru roku 1962 vo filme The Wind and the Willing, a v tom istom roku hrala aj vo filme Dr. Cripper (1962) s Donaldom… (viac)

Reinhard Kolldehoff (herec)

14.12.2015

Reinhard Kolldehoff bol nemecký herec, ktorý sa narodil 29. apríla 1914 pár mesiacov pred vypuknutím I. svetovej vojny. So svojimi 170 rolami vo filmoch patril medzi najúspešnejších nemeckých hercov do roku 1989, ktorého filmy sa premietali v asi 30 európskych krajinách. Okrem herectva pôsobil aj v rozhlase a televízii. … (viac)

Enzo Barboni (režisér / scenárista / kameraman)

30.06.2015

Enzo Barboni bol taliansky scenárista a režisér, ktorý sa do podvedomia európskych divákov dostal vďaka režírovaniu filmov s dvojicou Bud Spencer a Terence Hill. Okrem svojho priezviska Barboni používal aj pseudonym E. B. Clucher. Samotný Barboni sa narodil 10. júla 1922 v Ríme. Do kontaktu s filmom prišiel veľmi skoro, už roku… (viac)

Tom Gries (režisér / scenárista / producent)

30.06.2015

Tom Gries bol americký televízny a filmový režisér, producent a spisovateľ. Narodil sa 20. decembra 1922 v americkom meste Chicago do rodiny jazzového hudobníka. Školy absolvoval taktiež v Chicagu a od 50. rokov začal točiť televízne programy. Rovnako už v 50. rokoch režíroval nízkorozpočtové TV filmy, pričom v ich točení… (viac)

Henry Travers (herec)

13.02.2015

Henry Travers sa narodil 5. marca 1874, bol to anglický divadelný a filmový herec. Jeho životnou rolou bola úloha anjela Clarenca Odbodyho v slávnom filme Franka Capru, Život je krásny z roku 1946. Samotný Travers sa narodil vo Veľkej Británii ako Travers John Heagerty v meste Prudhoe. Traversovci žili v Prudhoe, Berwicjk-Upon… (viac)

Reklama