Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Horor

Obľúbené filmy (10)

Apokalypsa

Apokalypsa (1979)

Vojna, nech už akákoľvek, je vďačná téma. Ak sa tvorca filmu zameria na tie správne, čo najsilnejšie, najotrasnejšie momenty, ktoré boli a sú súčasťou akejkoľvek vojny, nemusí sa ani veľmi snažiť a má záruku, že pozornosti neujde. Stačí mať tučný rozpočet (čo samozrejme nie je problém), chytiť sa toho najšokujúcejšieho, čo vojnová tematika ponúka, bez štipky tvorivosti to prepísať na plátno a o "veľký" film je postarané. Vyroniť slzu pri fascinujúcich záberoch na deportáciu židov, prestať dýchať pri pohľade na masakru amerických vojakov a potom podať ruku tvorcom - ďakujeme, bol to strhujúci film, zaslúžite si oskara. Apocalypse Now je o niečom úplne inom. Hádzať ho do jedného vreca s filmami s "vojenskou tematikou" a porovnávať ho s nimi nemá logiku. Je to film s dejom, ktorý je síce postavený na reálnom podklade americkej invázie do Vietnamu a dokonca i teoreticky s reálne možným príbehom, no predsa vás pri záverečných titulkoch neminie pocit, že to, čo ste videli, bola len jedna veľká, očarujúca halucinácia. Apocalypse Now je totiž experimentálny briliant ďaleko presahujúci medze skutočnosti, resp. jej suchopárneho vnímania. Je to pohľad tvorivého človeka, umelca, ktorý ťaží nie z toho, aká uchvacujúca skutočnosť vie byť, ale z toho, ako uchvacujúco ju on dokáže uchopiť. To, že ide o vojenskú tematiku, nie je pre úspech tohto filmu vôbec podstatné.

Strašiak

Strašiak (1973)

Film začína pozvoľna, vtipným spôsobom sú vykresľované charaktery dvoch hlavný postáv, dvoch "smutných klaunov", ktorých tulácke cesty sa jedného dňa náhodou pretnú. Nezabudnuteľná je napr. scéna ich prvých spoločných raňajok, kedy sa z nich stávajú obchodní partneri alebo keď spolu "kupujú" kabelku. Príbeh pomaly plynie, divák sa postupne naladí na vlnu tohto vlečúceho sa, zábavného príbehu a v tom nastáva zlom, ktorý dá jasne najavo, že toto nie je žiadna zábava (aj keď je), ale mrchavá tragikomédia, ktorá nakoniec vyústi do zdrvujúceho záveru. Najlepšie na tom celom je, že svoju genialitu sa film nesnaží predávať, nesnaží sa byť veľkým filmom. VĎAKA tomu sa film nestal, napriek hviezdnemu hereckému obsadeniu, hitom, dodnes je širšej (aj tej nie veľmi širokej) diváckej obci neznámy a navždy aj bude.

Taxikár

Taxikár (1976)

To, že nemáte Robert De Nira medzi obľúbenými hercami môže mať dve príčiny: prvá - nevideli ste ešte tento film; druhá - patríte medzi fanúšikov seriálu OC California. Tu ide subjektivita stranou. Tento film je pre každého, kto je aspoň trochu outsider, dokonalý. A vzhľadom na to, že každý je aspoň trochu outsider ...