Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenzie (10)

plagát

Ve stínu Měsíce (2006) 

Vidieť konečne jeden z najkrajších dokumentov o jednom z najväčších dobrodružstiev v histórii ľudstva je skvelý zážitok.. a záver z toho si budem pamätať a premýšľať o tom ešte viac! ..."to čo som cítil v tom čase, na to veda a technika nemala odpoveď. Doslova žiadnu odpoveď"...

plagát

Hitlerovo zlato (2001) (TV film) 

Ide o priemerný dokument, avšak rozpráva o celkom zaujímavej téme. Doplnený je o hrané scény, ktoré by mali pomôcť predstaviť si vtedajšiu situáciu. Škoda, že názov "Hitlerovo zlato" znie tak všeobecne pričom tu rozoberá len časť bohatstva, ktorú chceli nacisti ukryť do Álp. Myslím, že časť ukrytého zlata a ostatných cenností Tretej ríše nebude nikdy nájdená a to nielen kvôli tomu, že prešlo už od tej doby veľa času, ale že práve táto skutočnosť by mala ostať jednou z najväčších záhad minulosti. "Mým osobným cílem v příběhu této největší lúpeže na světe nejsou peníze. Chci se jen proste a jednoduše jedného dne dozvědet pravdu. To by bylo pro mně tím největším pokladem. To by byl úspěch."

plagát

Čierna labuť (2010) 

Po veľmi dlhom čase som konečne šiel do kina a rozhodoval som sa nad dvoma filmami. Nakoniec padla voľba na Čiernu labuť a rozhodne to neľutujem! Zdá sa, že režisér Aronofsky dokáže skutočne zaujímavo natočiť film a mne sa jeho štýl rozhodne páči. I keď je pravda, že po prvom vzhliadnutí filmu som nedokázal úplne pochopiť myšlienku filmu alebo to o čom vypovedal, na druhej strane som sa kochal skvelou kamerou, desivou atmosférou a neskutočnou hudbou, ktorá keď naraz vybuchla behal mi mráz po tele. O balet sa obzvlášť nijako nezaujímam, ale toto spracovanie je proste úžasné. Výborná úvodná scéna a neskutočný záver. Moje hodnotenie je jasných 5 !

plagát

Schindlerov zoznam (1993) 

--"I go to work the other day. Nobody's there. Nobody tells me about this." I have to find out. I have to go in. Everybody's gone. -- No! They're not gone. They're here. -- They're mine." Tento film mi dokázal vytvoriť obraz o tom čo už dávno je len minulosťou, ale tá minulosť žije s týmto filmom. Je až neuveriteľné ako dokázal vystihnúť pán Spielberg tú pravú atmosféru tej doby. Už len to čiernobiele prevedenie vzdáva úctu obetiam holocaustu a režisér si bol tým určite vedomý o akých ťažkých časoch ide natočiť príbeh. Začiatok filmu veľmi dobre zobrazuje zmenu doby, ktorá nastala pre židovských občanov a pre ktorých nebola príliš priaznivá. Súčasne nás oboznamuje s Oskarom Schindlerom, členom nacistickej strany, pre ktorého je nastolenie nového poriadku len možnosťou zbohatnúť. Film pomaly stupňuje a je čím ďalej zaujímavejší, pričom jednotlivé postavy podávajú presvedčivý herecký výkon a predovšetkým charakter Schindlera sa postupne mení. Príbeh nie je len o samotnom Schindlerovi, ale zároveň aj vypovedá o hrozivom osude Židov. Obsahuje množstvo pre mňa určite jedných z najhrôzostrašnejších scén aké som kedy videl, pri ktorých mi behali zimomriavky. Napríklad časť vyhladzovania krakowského ghetta a scéna dievčatka v červenom kabáte, ktoré bolo súčasťou neopísateľného chaosu. Ako som sa neskôr dozvedel režisér to nakrútil zámerne. Hudba, ktorá sprevádza celý film ho jednoznačne doplňuje a patrí medzi tie najlepšie soundtracky aké som kedy počul. Obzvlášť hlavný motív. Ďalšia výrazná postava, ktorá vstupuje neskôr do deja je postava Amona Goetha, ktorá je pre mňa stelesneným absolútneho ľudského zla. Nedokážem pochopiť tú nenávisť voči tzv. "nižšej rase" ľudí, ale Ralph Fiennes to presvedčivo a hrozivo podal: "They cast a spell on you, you know, the Jews. When you work closely with them, like I do, you see this. They have this power. It's like a virus." Scéna spaľovania židov na kopci vo mne vždy vyvolá pocit, z ktorého ma vždy mrazí po celom tele. K čomu až dokáže človek dôjsť je zobrazené práve tu! A znovu vidieť dievčatko v červenom kabáte ma jednoducho zarazilo! Rád by som vedel čo si v tej chvíli myslel Oskar Schindler. Blížiaci záver vo mne postupne zanechával dobrý pocit čo sa týka dobrého skutku Oskara. Ale až samotný záver ma presvedčil, že tento film je veľmi emotívny a bol som rád, že Schindlerovi židia dokázali prežiť tieto hrozné časy. Pri záverečných titulkách som mal pocit, že to čoho som bol práve svedkom, už nič neprekoná, pretože som videl toto majstrovské dielo, ktoré nemá konkurenciu. Mená ako Steven Spielberg, Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, John Williams, Janusz Kaminski vo mňe asi navždy ostanú v spojitosti s týmto zaslúžene oscarovým veľdielom! Hodnotenie: 5 !!!

plagát

Requiem za sen (2000) 

Bol som zarazený tým, čo tento film chcel povedať. Má toho až príliš na zamyslenie. Dnešný svet je už príliš jednotvárny na to, aby sme robili nejaké uponáhľané zmeny. Avšak mnohých ľudí dostávajú problémy v živote až do takých koncoch, kde jediným riešením je nájsť si cestu k tomu, čo nás bude ako tak uspokojovať. Myslím tým drogu, ale nie ako takú, ale v rôznych podobách, ktorá vedie človeka až k sebazničeniu. Režiséra Aronofského nepoznám až tak dobre, avšak jeho výtvor je jedným slovom originálny. Dokázal pomocou kamery, zvuku, hudby a strihu ukázať nekonečný "requiem za sen", ktorý sa žiaľ nemôže uskutočniť. Hudba Clinta Mansela je zaujímavá. Herecké výkony na skvelej úrovni, predovšetkým Ellen Burstyn (za túto rolu by som jej udelil oscara) či Jennifer Connelly, ale aj Jared Leto stojí za zmienku. Avšak pre mňa je tento svet drog vo filmoch trošku menej zaujímavý, možno preto, že riešenie problémov pomocou nich mi pripadá absurdný. Ale, za ukážku tohto kvalitne nakrúteného filmu mu musím dať veľký náznak poďakovania. Po prvom vzhliadnutí je to slušný zážitok. Hodnotenie: 4 !

plagát

Tak dobre, ako sa len dá (1997) 

Už od začiatku filmu by ma nenapadlo, že Carol (Helen Hunt) a Melvin (Jack Nicholson) sa nakoniec dajú dokopy. Človeka, ktorého hral Nicholson, tak neznesiteľne arogantného a otravného, ktorý nedokázal povedať v danú chvíľu to čo by sa hodilo, by nedokázal zahrať zrejme nik na takej úrovni ako on. Jeho herecký výkon tiež nadchol. Avšak mne sa viac páčila Helen Hunt, ktorá ho dokázala ako tak zmeniť. Jej presvedčivý výkon ma dokázal očariť. Veľmi pozitívne vo filme bolo to, že Melvin dokázal aj napriek svojej povahe pomôcť ľuďom, čo ho prezradilo o tom, že aj on má ľudskosť. Greg Kinnear má taktiež prekvapil ako aj ten malý psík, ktorý si žiaľ obľúbil toho "horšieho" človeka... Príjemný, zaujímavý film, v ktorom mi nechýbalo nič, možno snáď keby bol o trošku kratší, ale to sa dá odpustiť. Zaujímavé bolo pre mňa aj to, že hudbu zložil Hans Zimmer. Hodnotenie: 4,5 ?

plagát

Vojna svetov (2005) 

"Jenže s vesmírne práznoty naši planetu sledovali nepřejícima očima mnohem vyvinutejší, chladne kalkulujíci mosgy, bez soucitu a pomalu a jiste proti nám spřádali své plány." Tak to bolo niečo! Spielberg opäť dokázal, že práve on dokáže kvalitne natočiť snímok s mimozemskou tematikou. Ako to už býva všetko začne bežným životom kde sú základným problémy vzťahy v rodine. Všetko naraz zmení nepatrný prírodný úkaz, ktorý zrazu akoby utlmil všetko čo sme doteraz robili. Mimozemská civilizácia vstala zo zeme, aby si podrobila ľudstvo avšak nie podrobila, ale vyhladila! Vtedy sa začne boj o holý život a predovšetkým záchranu tích najbližších. Film je dôkazom toho, čo by urobil jednoduchý človek v takejto situácii. Hlavné postavy sú výborné obsadené. Tom Cruise predvádza skvelý herecký výkon a Dakota Fanning ma ohromila taktiež a pritom mi jej krik takmer počas celého filmu vôbec nevadil. Má neskutočný herecký talent, ktorý predviedla už v seriáli Unesení. Jednoducho si Spielberg dokáže vybrať hlavných protagonistov. Mnohé scény, ktoré film obsahuje mi vyrazili dych. Napríklad scéna úteku s autom po ďiaľnici alebo útok armády na mimozemské stroje a následná zúfalá situácia medzi otcom a synom. Všetko v doprovode ohromného dychvyrážajúceho zvuku a hudby Johna Williamsa, neskutočnou kamerou Kaminského a výborným strihom. Ešte sa musím zmieniť o tích červeno-modro-zeleno-bielych zaslepujúcich svetiel, ktoré mi v tej tme miestami naháňali strach, akoby prišli s tou civilizáciu zo vzdialeného kúta vesmíru. Jednou z najoriginálnejších vecí, bolo to, keď ľudia prechádzajúci cez železnicu zastavili, aby mohol prejsť rýchlik, ktorý už bol "napadnutý" tými strojmi a uháňal v plameňoch ďalej. To ako sa Spielberg zmienil malo divákovi dokázať, že sa to deje na celom svete, nie len to čo vidíme. Avšak ako v každom filme mi trochu nesedelo to keď Ray beží a okolo neho všetko búcha a lieta a ten záver by mohol byť temnejší, ale to sa dá odpustiť. Ale som rád, že som mohol byť súčasťou tohto príbehu, ktorý "našťastie" ešte ako tak dobre dopadol. Hodnotenie: 5 !!!

plagát

Zachráňte vojaka Ryana (1998) 

Už prvý-krát čo som tento film videl ma jednoducho zaujať musel a dá sa povedať, že od tohto filmu som sa začal hlbšie a profesionálnejšie zaujímať o vojnovú tematiku. Toto majstrovské dielo je jedným z tých, bez ktorého by svet filmu nemohol existovať. Režiséra Spielberga je tu cítiť snáď po celom filme. Je veľmi dobre natočený. Už na začiatku sa nachádzame na cintoríne vojnových obetí v Normandii vo Francúzsku. Starý pán sa prechádza popri hroboch aj so svojou rodinou a neubráni sa silným pocitom spomienok z časov, ktoré sám prežil. Ale to je len zlomok toho čo nás čaká. Hneď na to sa ocitáme na pláži Omaha v Normandii. Je 6. júna 1944 a začína vylodenie, ktoré má konečne zabrániť dlhoročnému ťaženiu a okupovaniu Nemecka v Európe. Jedine kapitán Miller je tu zatiaľ známa postava. Celých približne 20 minút vylodenia a bojov je tak neskutočne geniálne nakrútených, že to už zrejme nikto nedokáže lepšie natočiť. "Já jsem Čech! Nestřílejte! Já jsem nikoho nezabil! Já jsem Čech!" A toto dokazuje, že sa skutočne nachádzame na európskej pôde. Príbeh filmu sa ďalej rozvíja tým, že 8 vojakov dostanú za úlohu nájsť výsadkára Ryana. Scéna s nemeckým sniperom je výborná ako aj scéna so zajatým nemcom, ktorého na rozdiel od toho, aby ho popravili ho pustili aby sa vzdal najbližšej jednotke. Potom kapitán Miller odhalí svoje "tajomstvo" učiteľa. Opäť nezabudnuteľná scéna: "Chcete odejít a bojovat ve válce? Dobře. Nebudu Vám bránit. Vyplním Vám i papíry. Vím jen, že s každým koho zabiju se vzdaluju domovu." Záverečný boj je pre mňa taký dobrý a taký významný ako aj ten na začiatku filmu, ale tu už poznáme hlavných protagonistov a o to je to emotívnejšia časť filmu, už len tým, že táto časť prináša na konci svoju najväčšiu obeť z celého príbehu. Záver filmu je tam kde na začiatku v Normandii a končí ako na začiatku pohľadom na americkú vlajku. Vyskytujú sa tu aj brutálne scény, z ktorých ma vždy mrazí po celom tele, keď to vidím. Spielberg je neuveriteľne realistický, nezakrýva skutočnú tvár vojny a hladina pátosu je tu prijateľná. Herecké výkony sú výborné ako aj obsadené postavy. Tom Hanks (Miller) je v tomto filme výborným hercom čo dokazuje aj to, že dokáže ukázať aj emotívne vypätie. Ostatní sú taktiež dobrý: Reiben, Wade, Melish, Jackson či Upham, ale aj samotný James Ryan. Kamera Kaminského je ako vždy jedinečná a hudba (soundtrack) Johna Williamsa je jednou z najlepších, ktoré som kedy počul, predovšetkým "Hymn to the Fallen". Intenzívne dotvárajúca atmosféru filmu. Oscary sú zaslúžené! Z tohto filmu mám do konca života zážitok a každý kto to videl, vie o čom hovorím. Hodnotenie: 5 jednoznačne !!!

plagát

Pád Tretej ríše (2004) 

"Už zítra mě budou miliony nemců proklínat, ale osud to chtěl přesne takhle." Posledné slová, ktorými Hitler zanechal svoju Tretiu ríšu. Film začína osobnou výpoveďou sekretárky Traudl Junge, ktorá prežila posledné dni Hitlerovej ríše. Toto je presná rekonštrukcia udalostí, ktoré sa stali v dňoch kedy Hitlerove Nemecko to už malo spočítané. Jednoduchý dej a pritom tak silný svojím obsahom. Množstvo scén, pri ktorých mi behal mráz po chrbte, keď som si to čo i len predstavil. Napríklad keď Hitler rozpráva o svojich plánoch a budúcnosti Berlína a zároveň sa prechádza popri makete svojho vysnívaného mesta. Výborná kamera a predovšetkým herecké výkony sú tu na veľmi vysokej úrovni. Samozrejme samotný Hitler v podaní Bruna Ganza hrá s nepredstaviteľnou pravdivosťou a zároveň brutálnosťou a jeho slová mi pripadali až neuveriteľné. Ale aj manželia Goebbelsovci, na ktorých som sa zhrozene len díval, čo dokážu bez akéhokoľvek zdravého rozumu učiniť... Pani Goebbelsová: "Bez myšlenky nacionálního socializmu nebude už žádna budoucnost", či scéna s Ríšskym kancelárom: "Národ si tento osud zvolil sám. My sme nemecký národ nenutili. Sám nás o to požádal. A teď holt přijde o svou najivní hlavu." Neuveriteľné slová. Albert Speer bol ďalšou výborne obsadenou postavou, ale aj Eva Braunová, ktorej postoj k Hitlerovi mi taktiež naháňal strach a scéna kde sa snažila zabaviť mi pripadala za jednu z bezvýchodiskových situácií. Traudl Junge, taktiež presvedčivá postava. Už samotný bunker, v ktorom sa odohráva väčšina filmu je taký hrôzostrašný, že sa to ťažko dá predstaviť ako to v skutočnosti bolo a k tomu delostrelecké nálety a skľúčujúca atmosféra. Záver filmu je majstrovsky ukončený ako aj celý film a nehovorím len o titulkách. Hudba je síce trochu nevýrazná, ale dostatočne doplňuje film a český dabing je dokonalý i keď samozrejme je dôležité aj pôvodné znenie, ktoré vyznie samozrejme pravdivejšie. Nemecká ako európska výroba opäť dokázala to čo by USA zrejme nedokázalo, zobraziť pravdivo svoje dejiny so všetkých čo k tomu patrí. Toto majstrovské dielo by mal vidieť každý koho aspoň trochu zaujíma história 2. sv. vojny, ale aj dejiny ľudstva. Filmy tohto druhu by sa mali natáčať častejšie aby presne zobrazovali udalosti tíchto ťažkých časov ľudstva. Neskutočný zážitok, ktorý je zbytočné opísať slovami, ale treba to vidieť znova! Hodnotenie: 5 !!!

plagát

Bratstvo neohrozených (2001) (seriál) 

Na túto minisériu som "natrafil" náhodne len pred dvoma rokmi, ale keď som ju po častiach začal pozerať bol som fascinovaný tým, ako je to natočené. Tešil som na každú ďalšiu epizódu bez vedomia ako to bude ďalej pokračovať.. Neuveriteľný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem. Už 1. časť Vás vtiahne do deja, kde sa hneď nachádzame na letisku Upottery v Anglicku a potom sa vraciame späť do výcviku budúcich parašutistov a formovanie roty E. Kapitán Sobel je perfektne charakterovo zobrazená postava. 2. časť začína tam, kde prvá skončila. Invázia do Európy je ohromná a efekty si ani nevšímam, pretože všetko vyzerá neuveriteľne skutočne. 3. časť je jedna z mojích najobľúbenejších. Skvelá hudba a zaujímavé boje o mesto Carentan. Asi najlepšia postava z tejto časti je poručík Welsh a taktiež aj Blithe. 4. časť je taktiež dobrá, rozoberá sa tu operácia Market Garden, ktorá bola ale neúspešná. Snáď najlepšia scéna je zoskok parašutistov cez deň s výbornou sprievodnou hudbou. 5. časť je výborne režírovaná Tomom Hanksom, ktorý sa ale mohol objaviť aj ako herec. Winters je tu výborne zahraná postava (ako aj v celom seriáli). 6. časť začína tam kde koniec 5. časti už naznačoval. Obrana belgického mesta Bastogne a fyzická záťaž každého kto tam bol sú hlavnými motívmi tejto epizódy. Zdravotník Roe je tu dominantná postava. 7. časť sa odohráva hlavne v lesoch okolo mesta Foy, ktorý v závere aj získajú, ale s početnými stratami. Carwood Lipton je tu predovšetkým zobrazená postava, ale viac mi padol do oka poručík Speirs. 8. časť je taktiež zaujímavá a postava Webstera je snáď najsimatickejšia. Dej sa odohráva vo francúzskom meste Hagenau, kde je ako taký pokoj od vojny. 9. časť je snáď najemotívnejšia a medzi najlepšie nakrútená zo všetkých (predovšetkým druhá polovica). Odohráva sa v Nemecku a zobrazuje kruté vyčíňanie nacistov. Nezabudnuteľné scény s s emotívnou hudbou vo mňa vyvolali silné pocity. 10. časť je síce bez bojov, ale mne sadla dokonale. Odohráva sa v Rakúsku a koniec vojny. Medzi výborné postavy patrí Welsh, Speirs a samozrejme major Winters. Záver tohoto diela je neopísateľný. Som rád, že niečo také sa dokázalo sfilmovať. Všetko je tak urobené tak ako mne vyhovuje: výborná kamera a obraz, úžasný soundtrack Michaela Kamena, jednoduché ale výborné herecké výkony, silné emotívne zážitky, majstrovsky a originálne nakrútené boje a výborný dej. BRATSTVO NEOHROZENÝCH vo mne ostane zrejme po celý život. Pre mňa to je viac než len vojnový seriál. Ešte nikdy som si nezapametal také množstvo postáv ako tu. Dokázal by som toho napísať ešte mnoho, ale toto je len v skratke. Verím, že v budúcnosti sa vyskytnú podobné seriály. Hodnotenie: 5 samozrejme !!!