Reklama

Reklama

Vojna svetov

  • Česko Válka světů (viac)
Trailer 1
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Scenárista David Koepp sa inšpiroval slávnym románom H. G Wellsa, ktorého témou je invázia Marťanov na planétu Zem. Jeho príbeh však presunul z konca 19. storočia do horúcej súčasnosti. Robotníka Raya Ferriera (Tom Cruise) trápia problémy v rodine, ktorej členovia si prestávajú rozumieť. Ray sa stane svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení životy ich všetkých. Akýsi ohromný vojnový stroj na troch nohách sa vynorí z hĺbky zeme a skôr, ako ktokoľvek stihne zareagovať, začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň sa náhle zmení na najhroznejší zážitok ich života... (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (1 434)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Prišli odniekiaľ inokadiaľ." - "Myslíš z Európy?" - "Nie. Z Európy nie." Spielberg a Cruise na vrchole, vďaka čomu vlastne vcelku biedny scenár diváci obohatili šialenou celosvetovou tržbou skoro 600 miliónov dolárov (!), pričom to stálo "len" 132. Špičkovo sfilmovaný klišé scenár o útoku mimozemšťanov. Počuli a čítali sme to stokrát, ale Spielberg, Cruise a chlapci z ILM sú skrátka príliš profesionálni profesionáli (hmmm) na to, aby nudne sfilmovali nudný príbeh. Takže okrem bravúrnej technickej stránky (kamera, strih zvukových efektov) a výborného hereckého obsadenia (fakt hral pedofila ten herec?!), si užijeme realistický prístup. Žiadne vojnové scény, žiadne obetovania za americký národ, nijaké preslovy prezidentov. "Len" špinavý, komorný príbeh amerického robotníka v stredných rokoch a jeho dvoch detí, naprieč zdecimovanou nebezpečnou krajinou idúcich za matkou. Vlastne to rapídnym spôsobom predbehlo dobu. Nikto nevie, čo sa deje, ale všetci naokolo umierajú a pred očami bežného človeka sa rúcajú posledné istoty, systém, bezpečnostné zložky nemajú šancu adekvátnym spôsobom reagovať a radoví občania panikária, reagujú v pude sebazáchovy a je im tým pádom jedno, či kvôli nim niekto zomrie, len nech preboha oni prežijú. P.S. Morgan Freeman, ktorý kedysi živoril s Robbinsom v Shawshanku, nahovoril úvodné a záverečné slovo. Kino Považan NMnV 2005 ()

monolog odpad!

všetky recenzie používateľa

Když jsem to viděl, myslel jsem, že mám vlčí mlhu a raději jsem si znovu pustil počáteční titulky a přesvědčil se, že se to fakt jmenuje Válka světů od režiséra Spielberga. Ale takovou sračku jsem už hodně dlouho neviděl. Předloha je velice dobře napsaný SF, s překvapivým koncem a dobrou zápletkou. Wells totiž byl spíš klasický autor inklinující ke krásám SF fantazií hlavně kvůli svobodě, kterou mu to přinášelo v zápletkách a příběhu. Rozhodně ale nebyly jeho povídky nebo romány hloupé, naivní, lineárně přímé linky ubíhající k předvídatelnýmu konci. Každýmu by mělo být jasný, že u Spielberga dojde k happyendu, že tam nějak přimíchá téma porušené rodiny, která se během filmu spraví, že se bude vyžívat v tricích a barvičkách kamery, ale ve výsledku těch efektů vlastně vůbec nevyužije k bližšímu popisu světa, ale jen k nadšeným "Och!" a "Ach!" které publikum v sálech tak rádo vydává. I mně to bylo jasný, jenže u Války světů se přeci jen vyznamenal pořádně. Řekl bych, že to přehnal stejně jako pejsek a kočička, protože když na závěr se všichni šťastně setkají (podotýkám celá rozpadlá rodina až na druhého manžela včetně za mrtvýho pokládanýho synka), je to už přeci jen trochu moc. Navíc průběh filmu je jakoby narychlo okopírován z některého z těch nudných béčkových scifáčů, které se vyrábějí jako na běžícím pásu pro americké SF televizní kanály. Cruise prostě někam jde s dcerou a synem a čas od času narazí na emzáky nebo nějakýho magora, ale vždycky jako zázrakem vyjde ze všeho zdravej. Co se týká té všemi opěvované Dakoty, myslím, že přehrávala víc jak android v Metropolisu a to už je co říct. Jedinej jakžtakž slušnej herec byl ten emzák, kterej na konci tak efektně umřel. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $132miliónovTržby USA $234,280,354Tržby Celosvetovo $591,745,540Steven Spielberg a jeho životné méty sú vždy niečím famóznym okorenené, a tento film nie je iný - aj keď výhrady musia byť, hlavne voči mierne jednoduchému scenáru od Davida Koeppa. Našťastie nie je to samozrejme úplne klasický Blockbaster s nejakým odľahčením ako bolo vo filme Deň nezávislosti (1996), ktorý nás mohol len čisto pobaviť bez nejakého hlbšieho zamyslenia či vnútorného posolstva. Spielberg nás v tomto ohľade vôbec nešetrí a púšťa do nás či už zvukom alebo strhujúcimi efektmi obrovskú dávku napätia, v tom asi najdokonalejšom trikovom spracovaní aké mohlo doteraz len vzniknúť, aj keď tam bola nejaká nominácia na Oscara, tento film ho mal aj bezpochyby dostať, je to proste technický skvost. Možno na škodu zo Spielbergovej strany bolo, že rok 2005 a nejaké obdobie pred ním mal veľmi perné, jednak pomáhal Georgovi Lucasovi na jeho "Top" diely Star Wars Episode III a taktiež sa určite nemohol dočkať natáčania Mníchova, ktorý mal omnoho lepší scenár aj hercov a tiež bol nakoniec nevďačné obídení na Oscaroch. Obsadenie je na prvý pohľad dobré ale Tom Cruise pôsobí dosť plocho, aj keď zrovna nehrá záchrancu sveta, mohol zahrať túto úloha s charizmou tak ako v Minority Report a bola by to určite iná káva, celý film na tom tŕpne lebo sa krúti len okolo jeho postavy. Milé prekvapenia je uplakaná dcérenka v podaní mladej herečky ako Dakota Fanning ak bude takto pokračovať za chvíľu tu máme jednu z naj herečiek novej doby. Asi najväčšie sklamanie v obsadení bol Tim Robbins, v jeho podaní to bola neskutočne otravná filmová postava. Hudba k filmu bola samozrejme od dvorného skladateľa ako je John Williams , zložil uši drásajúcu hudbu, hlavne pri tej vysokej tónine tripodu, až človeka strasie. Kamera opäť klasika a lá Janusz Kaminski, to je tiež taká obrazová delikatesa jedného z Top kameramanov sveta. Top scéna - prvé uzretie svetla nášho sveta tripodom a teda konkrétne jeho vychádzanie spod zeme, následná aklimatizácia v prostredí a nekompromisná likvidácia obyvateľstva, pri prechode cez mesto ale i neskoršie strhnutie mosta, to bol až neskutočný pocit - najlepšie to je v kine, aj keď aj DTS (5.1) zvuk v domácom kine tiež spraví svoje. - tento spomínaný moment je pre mňa zatiaľ najdokonalejší špecialny trik /videl v kine 2x: 80%/ ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Proč to ten člověk pro boha živýho (nebo dohromady?) pořád dělá? On (Spielberg) snad v sobě vážně má gen, který ho nutí zazdít výbornou práci nějakým happyendovým výblitkem a děsně hlubokým lidským moudrem úplně nakonec. Ale i když mě ten konec opravdu znechutil (a nemyslím konec jako ten VELKÝ konec - Wellse jsem četl a nemám vůči zdejšímu ztvárnění sebemenších výhrad - ale ten malý Cruiseovský konec), tleskám panu režisérovi za lahodné vykreslení apokalypsy a chování lidských individuí v ní k jejich smůle zúčastněných. Obzvlášť deset minut před a po trajektu stojí za to; ale i ten zbytek, v němž teda chudák malá Dakota nemá na práci nic jiného než brečet a ječet, dává pocítit léty tvrdé dřiny trénovanou ruku pana tvůrce. Tu samou ruku, která pak prostě musí nechat zrovna tu důležitou postavu zachránit a hrdinsky zazářit v dešti handgranátových střepin tam, kde chvilku předtím všichni jen laxně zírali na hodně nepříjemnou smrt jiných, z hlediska vztahu člověka k člověku naprosto stejně bezvýznamných postaviček. Life's a bitch, a tak přes všechen svůj odpor prostě budu muset dát těch 80%, i když se na tuhle Válku Světů velmi pravděpobně už nikdy nepodívám. ()

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Výborné efekty i atmosféra, zvuky opravdu realistické, ovšem samotný děj, kde si Tom Cruise najde vždy cestu pryč, vždy o vlásek před jistou smrtí, byl až moc pro-viditelný. Příběh je velice poutavý, zajímavý a jako remake Válka světů (1953) Spielberg sice nezazářil, ale na druhou stranu ani nezklamal a natočil výborný film k popcornu, na který se dobře dívá. 80 % ()

Galéria (129)

Zaujímavosti (74)

  • Autorem první verze scenáře byl Josh Friedman, ale jeho text pak přepsal slavnější David Koepp, který je uveden v titulcích sám. (imro)
  • Tom Cruise (Ray) ochorel na chrípku a na dva dni prestal nakrúcať, čo stálo tím režiséra Stevena Spielberga viac ako 60 000 amerických dolárov, pretože komparzisti (vyše 200) dostávali bežný denný plat, hoci produkcia bola prerušená. (Arsenal83)
  • Keď Ray (Tom Cruise) pripravuje sendviče v dome svojej bývalej manželky, najprv sendvič maže nožom, ale v ďalšej scéne ho vidíme držať v ruke drevenú lyžicu. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (viac)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (viac)

Reklama

Reklama