Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Princezná Mononoke

Princezná Mononoke (1997)

Môj najobľúbenejší film. Začne to nevinne - človek začne pozerať avizovanú rozprávku a v tretej scéne niekomu uletí hlava. Čo povedať, komu to nedošlo keď sa pozrel na stopáž, zistí to takto. Princezná Mononoke síce je rozprávka, ale nie je určená deťom. Je to v prvom rade očarujúci film, ktorý ťaží z bezchybnej animácie, skvostného Hisaishiho soundtracku a všadeprítomnej mágie lesa. Napriek silnému fantasy motívu a množstvu vizuálne skvelých momentov hrá po celú dobu prim samotné jadro, ekologický podtext o večnej bitve technologického pokroku a prírody. Miyazaki stvoril jeden z najmagickejších a pravdepodobne najkrajších animovaných filmov vôbec.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Je neskutočné, ako málo Blade Runner za vyše 30 rokov zostarol - a to platí o stránke vizuálnej aj obsahovej. Jednou vecou je výprava a atmosféra, ktoré sa neopozerajú a vo svojej dobe museli pôsobiť ako zo splneného sna. Na druhej strane potom treba vyzdvihnúť fakt, že máloktorý film zvláda na tak ohraničenej ploche a (zdanlivo) tak banálnom príbehu toľko načrtnúť, povedať a predvídať. P. K. Dick stvoril nestarnúci živelný príbeh o podstate ľudskosti a Ridley Scott z neho spravil klasiku. Ak by mal človek v živote vidieť jediné sci-fi, je to Blade Runner.

Bournov mýtus

Bournov mýtus (2004)

Akcia surová, bezprostredná a rozumne dávkovaná. Hrdina strojovo presný, inteligentný (!) a v podstate nezničiteľný - končí síce na šalát dokaličený, ale stále je o krok/dva/desať vpred. To sú jedny zo zásadných propriet, ktorými Jason Bourne žáner pretransformoval. Ešte stále si živo spomínam, že som v kine ako pubertálny soploš až do konca ani nedýchal. Smrtiace tempo je zaujímavé už samotnou zápletkou, akcia je za odmenu. Paul Greengrass týmto filmom redefinoval akčné filmy pre nové storočie a kto tomu neverí, nech sa pozrie, ako vyzerá Bond od Casina Royale ďalej.

Sedem

Sedem (1995)

Najvyššia liga, akú detektívka môže dosiahnuť. Konštantná depresia, sem-tam gore, jedna infarktová ľakačka a totálne psychotický koniec. Až po tomto filme som začal Brada Pitta brať vážne.

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Unikátny príklad filmu, ktorý dokázal naplniť a predčiť aj neskutočne vygradované očakávania. Jo a kto nevidel predĺženú, nevie, čo je láska.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

The Prestige je klenot. Už striedanie časových rovín je (popri zachovaní dokonalej prehľadnosti) vyťažené na maximum, ale keď vo finále všetko zapadne a vy ste bez jedinej otázky pochopili, je vymaľované. Má to atmosféru, náboj, skvelý príbeh a perfektne obsadené postavy. Ako vravím, klenot.

Návrat Temného rytiera

Návrat Temného rytiera (2012)

Nie som si istý, či sa mi niekedy podarí zosumarizovať moje pocity z TDKR. Poviem len toľko, že Nolanovo svedomité budovanie mýtu (miesto akčného hrdinu) sa dotiahlo do dokonalosti filmom, v ktorom je z celej trilógie asi najmenej Batmana. Sústreďuje sa na uceľovanie dejových línií, zakončovanie a vysvetľovanie motivácií a budovanie obrazu mesta Batmanom navždy pozmeneného. Batman už nie je na toto nutný, je to práve Bruce Wayne, kto sa stal ústredným charakterom a film sa tak stáva skôr osobným súbojom Bana s Brucom, než s Batmanom. Batman je symbol, mýtus, zatiaľ čo Bruce Wayne je človek, ktorý sa raz a navždy musí vysporiadať sám so sebou. A tak sa v závere všetko uzavrie, svet je spasený a začína odznova. A Batman, rovnako ako Christopher Nolan, sa stáva legendou.

Drive

Drive (2011)

Takto vyzerá artový akčný film. Kostra banálneho príbehu zabalená v hypnotickej atmosfére nočných ulíc predkladá hrdinu, ktorý je tichý, sebavedomý a odhodlaný. A to vlastne aj stačí.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Spalovač mrtvol je jedinečný už len svojou atmosférou - je celkom inde než väčšina toho, čo som z tuzemskej filmovej produkcie videl. Je to znepokojivé už od začiatku, no postupne sa to preklopí do takého hororu, že ani Švejka už nepozerám úplne pokojný. Hrušínský je famózny, prerod z obetavého človiečika milióna (skrz východné filozofie) do kreatúry obludných rozmerov je až šokujúco hladký a elegantný, postráda akýkoľvek výrazný/určijúci zvrat a nakoniec vygraduje do niečoho, čo navždy ovplyvnilo môj úsudok. Môj každoročný vianočný film, ani neviem prečo. "Něžná."

Master & Commander: Odvrátená strana sveta

Master & Commander: Odvrátená strana sveta (2003)

Sledovať Crowea ako strieľa charizmu v obrovských dávkach, žrať mu každé slovo a skočiť kvôli nemu trebárs aj do toho oceánu - tak nejak si pamätám prvé dojmy z Master and Commander. K tomu citlivá atmosféra, pod kožu lezúce postavy, krásne a exotické prostredie a na vrchol Bettanyho skvele zahraná postava (zvlášť spoločné koncerty v podpalubí)...niektorým filmom (a tvorcom) sa proste nedá povedať nie. Prvotriedne dobrodružstvo s toľkými pridanými hodnotami, že to ani nejde opísať.