Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Krimi

Recenzie (477)

plagát

Yellowstone (2018) (seriál) 

Jediná telenovela, ktorú kedy budem pozerať aj keby mala 5000 dielov. Taylor Sheridan zhruba v Hell or High Water prvýkrát trafil moju strunu a odvtedy si môže točiť čo chce, je to proste pre mňa. Rozmáchlosť Yellowstonu je pravé megalomanstvo, najsilnejší je ale podľa mňa v príbehoch neduttonovských postáv, ktoré si životom na ranči prechádzajú a rôznym spôsobom poznačené idú ďalej, pričom vo väčšine prípadov sú ich cesty nečakané a fandiť sa dá prakticky každému. Samotní Duttoni sú možno trocha plastelínoví a miestami až príliš nadpozemskí, ale to tiež svojim spôsobom slúži cieľu, keďže divák sa viac než čo iné cíti ako ich pozorovateľ a to je pre rozprávača Sheridanovho typu najvďačnejšia rola (viď Sicario).

plagát

Sisu (2022) 

Nesmrteľný nasraný fínsky dědek v divočine kosí batalión nacistov, neviem, čo by tu komu mohlo nevyhovovať. Linka s vojnovými zajatkyňami trocha jalová a úsmevné finále po celom "build-upe" až tak nefunguje, ale spomenul som, že tých nacistov kosí krompáčom?

plagát

Expedícia: Džungla (2021) 

Som cieľovka tohto žánru, keď sa hľadá poklad v džungli (a duplom keď celé to imituje la belle epoque), stačí mi ku spokojnosti úplné minimum - mne sa páči aj nové Jumanji, neklamem. Takisto som cieľovka tej krajšej polovice castu, ktorú nekriticky zbožňujem. Napriek tomu všetkému neviem Jungle Cruise dať vyššie než rýdzo priemerné hodnotenie, lebo hoci je tam všetko, čo tam byť má, celé to nedrží pokope, postavy neťahajú, zápletka neťahá a je to fakt ako spotrebná jazda na kolotoči.

plagát

Red Notice (2021) 

Celé to bol hrozný nezmysel, nemalo to dušu ani gule, tak som sa fixoval na Gal Gadot a so šťastím to prežil. Z deja si nepamätám nič a naozaj neviem, či to bolo tým, že som slabo sledoval, alebo tým, že sa nikto nenamáhal, aby ho nejak tvoril.

plagát

Raya a posledný drak (2021) 

Naozaj sa mi páči, ako sa po Vaiane/Moane zrazu dá úplne oprostiť od konceptu najväčšej lásky - eliminuje sa napríklad potreba princa/ťuťmáka/kamoša z detstva, ktorý nič nikam neposúva, len tam proste musí byť na povinnú pusu na záver. Baví ma, keď sú animáky zasadené v takýchto reáliách - na čokoľvek smrdiace starovekou Čínou som cieľovka. A tak síce viem, že ten film bol prázdny až strach a ústredné posolstvo bola strašná konina, ale ani trocha mi to nevadí, lebo ma to celú dobu bavilo. A to som alergický na Awkwafinu v akomkoľvek podaní.

plagát

Nie je čas zomrieť (2021) 

Ok, úvodom načnem, že Fukunaga by aj z reklamy na Dedoles spravil zážitkovú kinematografiu a hento obsadenie nezahrá zle ani keby bolo explicitne zato zaplatené (Ana je aj chutná, aj schopná, aj jej málo bolo). Ale potom je tu príbeh, ktorý potrebuje nutne žmurknúť na každú predošlú bondovku, potrebuje definitívne vytýrať Craiga (ten chlap musí mať z toho depresie, seriózne) a tak nejak všeobecne zas raz posunúť termín "Bondovka pre dospelého diváka". Akurát že má záporáka, ktorý je na plátne polhodiny aj s cestou, má prvú hodinu, ktorú tvorí expozícia a týranie Craiga, čo však následne jedným dialógom na chate úplne vymaže a k tomu (keďže my točíme bondovku o bondovom citovom živote, nie o tom, ako spasí svet) Ramiho masterplan je šialenosť a je síce dobre vymyslený, no pôsobí, akoby tam bol navyše. A ešte máme záver, ktorý DOBOHA ODMIETAM AKCEPTOVAŤ. Plus na okraj - koľko bondoviek v histórii je takých, že bez znalosti predošlých dielov nemá nový divák šancu pochopiť tak trištvrte filmu?

plagát

Jako v bavlnce (2020) 

Rosamundin mikroskopický úsmev v prvej scéne dokonale ilustruje, prečo sa ten film 100% spolieha na jej schopnosti byť cynická sebestredná suka bez chrbtovej kosti. Inak je to ale režijne veľmi dobre uchopená mix thrilleru, satiry a spoločenskej kritiky, ktorý si možno kde-tu vypomôže dosť okatou náhodičkou, ale celú dobu nestráca tempo a baví. Jednu hviezdu dávam dole len preto, ako veľmi mi nesadol záver súboja Pike s Dinklagom.

plagát

Vychováni vlky (2020) (seriál) 

Môj najväčší problém s Vlkmi je, ako málo sú divácky vďační. Príbeh je napísaný keď už nie najlepšie, aspoň zmysluplne a postavy majú jasné miesto a hoci sa okolnosti stále menia, samostatné linky všetkých nikdy neškrípu. Len keď v istom bode sa mi to už ťažko pozeralo a vlastne som ani nemal komu fandiť. Herecky samozrejme musím vyzdvihnúť oboch androidov, Fimmelov ragnarovský štandard radšej prejdem mlčaním. A hej, ten záver má 50/50 šancu človeka vytočiť, no.

plagát

Rambo: Posledná krv (2019) 

Rambo sa odviazal a končatiny lietajú vzduchom. Keby som na skutočnú rambovicu (na ktorú som šiel do kina) nemusel čakať HODINU, hádam by som šiel aj do plného hodnotenia. Ono aby sme sa chápali - Rambo ako mlčanlivý cool dedo-prepper a zároveň nechcená otcovská figúra je dobrá poloha a Sly do toho viditeľne dal zo svojho obmedzeného repertoára všetko. Zas ale netreba sa opiť ambíciou vyzerať ako Logan, keď mám k dispozícii scenár tak maximálne na treťotriednu Neesonovku.

plagát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Skupina sympatických postáv v konštantnom tempe od začiatku do konca o vlások uniká vražednej mašine. Koncept sedí a hoci nie je objavný, vo filme funguje všetko ako má po stránke akčnej, filozofickej aj emocionálnej. Naozaj som nedúfal, že ešte uvidím dobrého Terminátora. O to viac zamrzí tá absolútne katastrofálna kampaň, ktorá mizerne strihala, mizerne prezentovala a podľa mňa sa do značnej miery aj podpísala na výslednom debakli, ktorý Dark Fate utrpel.