Reklama

Reklama

Natalia Oreiro

Natalia Oreiro

nar. 19.05.1977 (46 rokov)
Montevideo, Uruguaj

Biografia

Nikto by nepovedal, že práve malá Natalia z Uruguaju sa raz stane hviezdou, ktorú spozná celý svet. Natalia pochádza z pomerne chudobných pomerov, spolu so sestrou Adrianou sa delili o oblečenie a rodičia si nemohli dovoliť zaplatiť im lepšie vzdelanie, než v obyčajnej štátnej škole. Nataliin sen bol však jasný od začiatku, chcela sa stať slávnou herečkou a už nikdy sa nemať zle. Od 8 rokov začala chodiť na kurzy herectva, v puberte si všimli jej peknú tváričku a vystupovala v mnohých reklamách. V Montevideu však bola o ďalšie herecké ponuky núdza a Natalia vedela, že v malom meste by to nikam nedotiahla.

V 14-tich sa zbalila a odišla do argentínskeho Buenos Aires, kde dlhý čas chodila na kastingy, až sa dostala do komparzu telenovely Inconquistable corazón. Aj tu sa stala Natalia terčom posmechu, pretože zatiaľ čo väčšina komparzistiek lenivo sedela, Natalia sa vždy tvárila, že rozpráva a prežíva dramatickú situáciu, keď sa k nej priblížila kamera. Toto bol v konečnom dôsledku výborný ťah, lebo akčné dievča vzadu si hneď všimli režiséri a Natalia dostala prvé úlohy v telenovelách Sladká Ana, Modelky 90-60-90 a nakoniec dostala svoju prvú hlavnú rolu v telenovele Bohatí a slávni.

Telenovela na motívy Romea a Julie preslávila dovtedy pomerne neznámu Nataliu po celej Argentíne a hneď prišla ponuka na ďalšiu hlavnú rolu – vo filme Argentinka v New Yorku a v telenovele Casablanca. Žiaľ po 30-tich natočených častiach sa tvorcovia rozhodli túto telenovelu zrušiť, pretože by nikdy nemala úspech. Natalia zrazu ostala bez práce, rozhodla sa však, že seba i ostatných hercov z telenovely zachráni. Na kolene napísala námet na príbeh o drzom dievčati z kláštora, čo sa oblieka a správa ako chlapec a prichádza hľadať šťastie do domu bohatého pána. Námet poslala známemu novinárovi Enriquemu Torresovi, ktorý mal na konte 19 scenárov úspešných telenoviel a ten ponúkol televízii Telefe telenovelu šitú na mieru Natalii, s príhodným názvom Divoký anjel.

Telenovela to bola revolučná, lebo Natalia pravidelne prispievala do scenára svojským humorom a po všetkých utrápených hrdinkách prišiel vtipný seriál plný humoru a nadhľadu čím sa stala matkou dnes veľmi obľúbeného žánru v Argentíne – telekomédie. Sama Natalia, ktorá prvý raz spievala pre film Argentinka v New Yorku v tom čase vydala CD Natalia Oreiro, ktoré sa stalo soundtrackom Divokého anjela. Po úspechu ktorý Divoký anjel dosiahol v Argentíne sa predal do celej Južnej Ameriky, strednej aj východnej Európy a vysielaná bola ako prvá argentínska telenovela aj v USA, na Filipínach a v Afrike. Dokopy sa vysielala vo viac ako 100 krajinách sveta a Nataliino dielo sa stalo najpredávanejšou telenovelou všetkých čias. Netreba ani hovoriť o tom, že šlo o premyslenú reklamu na jej debutový album, a tak sa z ničoho nič stala Natalia popovou hviezdou, ktorú spoznal celý svet. Po dokončení Divokého anjela, ktorý sa z pôvodných 120 časti pre celosvetový úspech natiahol na 270 sa Natalia rozhodla pokračovať vo svojej hudobnej kariére.

Odfarbila si vlasy na čierno, ostrihala sa vydala druhý album Tu Veneno, ktorý nahrala v Kalifornii a tvrdo zaútočila na svetové hitparády. Album bol nominovaný na cenu Grammy a vyšli z neho 3 ocenené videoklipy (výpravné Como te olvido natáčala v Rumunsku na Draculovom hrade). Vôbec prvýkrát vyrazila na svetové turné, kde spievala piesne z prvého i druhého albumu a Divoký anjel tak osobne spoznal skoro všetky krajiny, kde sa telenovela vysielala (vrátane Slovenska a Českej republiky). Tu Veneno tour trvalo od konca roku 2000 až po začiatok roku 2002, historicky prvý koncert odohrala Natalia v Izraeli a najčastejšie sa vracala do Ruska, ktoré si ju mimoriadne obľúbilo. Rok 2001 sa rozhodla zasvätiť hudbe a odmietala mnoho hereckých ponúk, vrátane jednej z Hollywoodu.

V období keď bola na svojom hudobnom vrchole, spoznala o 20 rokov staršieho rockera Ricarda Molla, za ktorého sa tajne vydala na lodi v Karibskom mori. Možno aj to bol podnet, prečo sa Natalia rozhodla poňať svoj tretí album trochu inak. Po latinských motívoch, ktoré ju tak preslávili nebolo už ani stopy a v roku 2002 sa zrodila rocková pecka Turmalina – album pozostávajúci z 11 piesní, z čoho 2 napísala sama Naty. Napriek tomu, že vydala nový album, ktorý žal ceny, začala mať pocit, že sa dostáva do akejsi škatuľky popovej hviezdy, ktorou nechcela byť, lebo sa vždy cítila viac ako herečka. Preto vypovedala svoju zmluvu s nahrávacou spoločnosťou a prijala ponuku do nového seriálu.

Meno Kachorra vymyslela sama Naty, príbeh o dievčati obvinenom z vraždy však vymysleli argentínski scenáristi. Natalia si kvôli CD a novému seriálu odfarbila vlasy na červeno a opäť ukázala svetu svoju komediálnu stránku. Celú dobu však bola pod veľkým tlakom, všetci očakávali niečo lepšie než bol Divoký anjel a o Kachorru bol záujem na svetovom trhu len čo sa oznámilo jej natáčanie. Napriek tomu, že až fanatickú mániu ktorú vzbudil Divoký anjel sa nepodarilo opäť dosiahnuť, jednalo sa o mimoriadne úspešný projekt, ktorý oslnil originálnym príbehom, soundtrackom v podobe Turmaliny a charizmatickými hercami vo vedľajších úlohách. Práva na vysielanie boli predané do krajín Latinskej Ameriky, Európy aj Ázie.

V roku 2003 Natalia šokovala keď sa ostrihala úplne na krátko, kvôli postave vo filme Cleopatra. Po všetkých telenovelách sa vďaka tomuto projektu začali na ňu pozerať úplne iným spôsobom, keďže zrazu prišla vážna rola po boku oscarovej Normy Aleandro. Rok po vydaní albumu Turmalina sa vydala Naty na svoje druhé turné, tentokrát však len po ruských mestách, keďže tam sa tešila najväčšej diváckej obľube. V roku 2004 opäť šokovala, keď sa kvôli ďalšej vážnej úlohe – striptérky Carmen – odfarbila na blond a začala tvrdo pracovať na cirkusovej akrobacii, ktorú rola vyžadovala. Napriek tomu, že mysteriózny až noirový seriál El Deseo sa ani zďaleka nepriblížil úspechu jej komédií, je dodnes označovaný za najlepšiu seriálovú rolu, akú kedy stvárnila.

Začiatkom roka 2005 začala ďalšie turné – tentoraz po Tahiti a Haiti, aby podporila tieto ekonomicky nevyspelé krajiny. Hoci je turné niekedy mylne označované za pokračovanie ruského tour, tentoraz Natalia spievala len piesne z debutového albumu, pretože ten bol v týchto krajinách najznámejší. Jej úspech v Rusku stále rástol a preto pre ňu ruská televízia napísala projekt V ritme tango. Argentínsko-ruská produkcia mala len 20 častí a išlo o kriminálny seriál, v ktorom Naty mohla naplno ukázať svoj spevácky aj herecký talent. Stala sa historicky prvou zahraničnou herečkou, ktorá dostala hlavnú rolu v ruskom seriáli. Netreba snáď spomínať, že kvôli postave sa musela učiť po rusky, aby zvládla dlhé dialógy a šla do krajiny na dva mesiace žiť.

Posledná televízna rola, ktorá mala svetový úspech bola telekomédia Rany z lásky, kde sa ako boxerka Monita opäť stretla s partnerom z telenovely Divoký anjel – Facundom Aranom. Rany z lásky bola v podstate paródia na schému telenoviel a komické poňatie bez vážnych prvkov (ktoré boli charakteristické pre Kachorru alebo Divokého anjela) prinieslo opäť svetový úspech. V tomto období sa Natalia začala intenzívne venovať točeniu filmov. V roku 2008 dostala hlavnú rolu v mini-internetovom projekte Amanda O a ďalej točila snímky, ako Francia, La Peli, Musica en Espera alebo muzikál Miss Tacuarembo, vďaka ktorému sme mohli po rokoch počuť od Natalie nové piesne, keďže hudobnej kariére sa od vydania albumu Turmalina venovala len pasívne.

V roku 2011 sa stala súčasťou ďalšieho seriálu. Lynch plný čierneho humoru sa dočkal troch úspešných sérií. Natalia natáčala v Kolumbii a opäť sa pred kamerou stretla so svojím hereckým kolegom zo seriálu Kachorra – Pablom Ragom. Seriál mal za úlohu spojiť všetkých najznámejších hercov Latinskej Ameriky a Natalia sa zhostila hlavnej postavy, ktorá pomáhala bohatým ľuďom fingovať ich vlastnú smrť. V tom čase Natalia po 10 rokoch manželstva s Ricardom otehotnela a narodil sa jej prvý a jediný syn Merlin Atahualpa.

Veľký úspech prišiel v roku 2012, keď si zahrala vo filme Utajené detstvo. Film z prostredia argentínskych revolucionároch natočil režisér Benjamín Ávila o svojom strastiplnom detstve a Nataliu obsadil do úlohy svojej matky, ktorá bojovala za zmenu systému. Film bol posunutý do Oscarového predvýberu ako jediný argentínsky film a premietal sa po najrôznejších svetových festivaloch. Tu si ju taktiež všimla režisérka Lucía Puenzo, ktorá točila film o pobyte Josefa Mengeleho – HItlerovho anjela smrti – v Argentíne. Natalia sa kvôli filmovej postave musela učiť po Nemecky, keďže väčšinu dialógov mala v tomto jazyku. Úspešná snímka Wakolda opäť zabodovala na svetových festivaloch a film s Nataliou už druhý rok po sebe šiel reprezentovať Argentínu na Oscaroch.

Koncom roka 2012 ju čakal po 6-tich rokoch veľký návrat do sveta telenoviel, keď v muzikálovej telekomédii Solamente Vos stvárnila kaderníčku Auroru, ženu ktorá hľadá svoje šťastie a túži sa stať speváčkou. Telenovela sa predala len do Uruguaja a Poľska, napriek tomu vyhrala Natalia cenu Martin Fierro za najlepší komediálny výkon. V roku 2013 sa po 8 rokoch vydala opäť na turné po ruských a poľských mestách, kde odspievala všetky najväčšie hity z troch albumov a nové piesne ktoré odprezentovala v telenovele Solamente Vos. Turné malo len 4 koncerty, napriek tomu sa v Poľskom Wroclavi zišli fanúšikovia z Poľska, Česka, Slovenska, Ruska a dokonca aj Izraelu. Natalia po 11 rokoch vydala nový videoklip – Todos me miran, nový album však stále nechystá hoci je touto otázkou neustále bombardovaná.

V roku 2014 oznámila účasť na ďalšom filme, tentoraz životopise speváčky Gildy, ktorá tragicky zahynula pri autonehode. Natalia vzdávala Gilde hold behom celej svojej kariéry, v jej seriáloch hrali častokrát Gildine piesne, dokonca v Divokom anjelovi navštívili postavy miesto, kde speváčka zahynula. Preto bolo od začiatku jasné, kto Gildu stvárni. Napriek tomu sa však na jej účasť vo filme zniesla vlna kritiky, keďže má ako rodená Uruguajčanka hrať argentínsku modlu.

Dnes je Natalia úspešná herečka ktorej meno pozná skoro celý svet, hoci už dávno nerobí projekty predávané do celého sveta a venuje sa skôr komorným filmom. Sama vraví, že telenovelu má ako hobby, kde sa môže vyblázniť, meniť image a stavať na svojom spontánnom humore, zatiaľ čo vo filmoch herecky rastie, o čom hovorí aj to, že najviac cien pozbierala práve za filmy. Momentálne chystá opäť ruské turné, kde sa chystá odohrať 16 koncertov v ruských mestách – čo bude jej najdlhšie turné od Tu Veneno tour 2000.

matthew.17

Súvisiace novinky

10. ročník Festivalu argentinského filmu

10. ročník Festivalu argentinského filmu

14.10.2021

Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 10. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v… (viac)

Herečka

Filmy
2023

Asfixiados

 

Los impactados

 

Moje smrt, moje pravidla

2022

Bajo tus Pies

 

Dnes napravíme svět

2021

Kouzelná noc

 

Las rojas

2019

Bajo el agua

 

Juana de América

Reklama

Reklama

2018

Naprosto šílená

2017

Los últimos

2016

Gilda: No me arrepiento de este amor

2015

El ángel

2013

Nemecký doktor Wakolda

2011

Moje první svatba

 

Utajené detstvo

2010

Miss Tacuarembó

2009

Francia

 

Hudba na čekání

2007

La peli

2006

Las vidas posibles

2003

Cleopatra

1998

Argentinka v New Yorku

Pimienta roja

Seriály
2023

Iosi, kajícný špion

 

Budeš prosazovat spravedlnost (S02E08)

 

Zrada (S02E07)

 

Sijón (S02E06)

  viac epizód (5)
2022

Hypno

 

Iosi, kajícný špion

 

The Useful Idiot (S01E08)

 

14.45 (S01E07)

 

Doll House (S01E06)

  viac epizód (5)
 

Svätá Evita

 

Svätá Evita (E07)

 

Osoba (E06)

 

Puppé (E05)

  viac epizód (4)
2018

El host

2015

Entre caníbales

2013

Solamente Vos

2012

Lynch

2008

Amanda O

2006

Rany z lásky

 

V ritme tango

2005

Botines

2004

El deseo

2002

Žena na úteku

2000

Los buscas de siempre

1999

Sladká Lucia

1998

Divoký anjel

1997

Ricos y famosos

1996

90-60-90 modelos

1995

Dulce Ana

1994

Inconquistable corazón

Dokumentárne
2016

Naše Nataša

2011

Hambre nunca pasé

2001

Natalia Oreiro v Praze (koncert)

Hudobné videoklipy
2021

Natalia Oreiro y Juan Ingaramo - Me muero de amor

2018

Celeste Carballo - Me Vuelvo Cada Día Más Loca - a.z.

 

Natalia Oreiro - United by Love

2016

Natalia Oreiro - No Me Arrepiento De Este Amor

 

Natalia Oreiro feat. Rubén Rada - Corazón Valiente

2014

Natalia Oreiro: Me Muero de amor

2011

Axel & Julieta Díaz - Basta Ya

2010

Walter Domínguez - Nueva Farándula

2002

Natalia Oreiro: Que Digan, Lo Que Quieran

2001

Natalia Oreiro - Como Te Olvido

2000

Natalia Oreiro - Rio De La Plata

 

Natalia Oreiro - Tu Veneno

1998

Natalia Oreiro - Cambio Dolor

 

Natalia Oreiro - De Tu Amor

 

Natalia Oreiro - Me Muero De Amor

 

Natalia Oreiro - Que si, que si

1997

Emanuel Ortega - Se fue el amor

Krátkometrážny
2012

La despedida

2005

La guerra de los gimnasios

Hosť

Súvisiace novinky

10. ročník Festivalu argentinského filmu

10. ročník Festivalu argentinského filmu

14.10.2021

Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 10. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v… (viac)

Reklama

Reklama