Reklama

Reklama

Jerry Cantrell

Jerry Cantrell

nar. 18.03.1966 (58 rokov)
Tacoma, Washington, USA

Biografia

Celým menom Jerry Fulton Cantrell sa narodil v štáte Washington, v meste Tacoma. Už od detstva sa zaujímal o hudbu, pričom značne mu imponovalo country. Neskôr sa vyjadril, že táto hudba ho vzkriesila a že si pripadal ako napoly Yankee a napoly buran. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal 7 rokov. Matka mu zomrela roku 1987, vo veku 43 rokov.

Prvé hudobné skúsenosti získal na strednej škole Spanaway, kde pôsobil v školskom zbore a spieval štátnu hymnu. Hudbe sa začal venovať relatívne neskoro. Približne v 17-tich rokoch si kúpil prvú gitaru a začal brať vážne hru. Oslovila ho napríklad skupina Black Sabath alebo Jimi Hendrix.

Preslávil sa ako gitarista a spevák grunge kapely Alice in Chains. Tá vznikla náhodou, keď sa na jednom večierku stretol Jerry so spevákom Laynom Staleym. Pridal sa k nim bubeník Sean Kinney, s ktorého sestrou v tej dobe Jerry chodil. Posledným členom bol Mike Starr. Ten však nepôsobil v kapele dlho, lebo bol nahradený pre svoju drogovú a alkoholovú závislosť basgitaristom Ozzyho Osbourna, Mickom Inezom. Kapela patrí do veľkej štvorky tzv. Seattle Sound spolu s Nirvanou, Pearl Jam a Soundgarden. Vydala mnoho kvalitných albumov, no jej tvorba bola poznamenaná drogovou závislosťou dvoch hlavných aktérov, a to Jerryho a Layna. Kým sa z toho Jerry spamätal, Layne Staley prestával chodiť na nácviky a kapela už v podstate neexistovala. Prielom nastal roku 1996, kedy sa zišli spolu pri programe MTV Unplugged, čo bol zrejme vrchol ich tvorby a podľa mnohých aj najlepší MTV Unplugged vôbec.

Jerry je tiež známy ako sólový umelec. Zložil hudbu k filmu Posledný akčný hrdina a spolupracoval aj na soundtracku k filmu Cable Guy. Nahral albumy Boggy Depot a Degradation Trip Volume 1 - 2, pri ktorých mu asistovali jeho spoluhráči z kapely. Rok 2002 bol kritický. Zomrel Layne Staley, pričom deň jeho úmrtia je rovnaký ako u ďalšej grunge legendy, Kurta Cobaina. Alice in Chains sa rozpadá a Jerry spolupracuje s veľkou skupinou umelcov, ako sú Metallica, Ozzy Osbourne, Nickleback alebo Slashom.

Od roku 2009 je kapela znova činná. Spolu so spevákom Williamom DuVallom nahrali nový album a opäť koncertujú.

Michal "melkornsvk" Švirloch

Herec

Hosť

Skladateľ

Reklama

Reklama