Reklama

Reklama

Peter Mortimer

Peter Mortimer

nar. 28.01.1974 (50 rokov)
Filadelfie, Pennsylvania, USA

Biografia

Filmár a horolezec Peter Mortimer bol vždy posadnutý dobrodružstvom a lezením v horách. Po získaní titulu s vyznamenaním z geológie na Coloradskej univerzite sa rozhodol o zmene pôsobenia na to, čo chcel naozaj robiť, a to filmovať. Neskôr vyštudoval školu kinematografie a televízie na Univerzite v Californii. Následne začal vyrábať filmy z horolezeckého prostredia zamerané na tradičné lezenie, bouldering, odvážne voľné sóla, či base jumping a podobne.

Peter Mortimer je zakladateľom Sender Films, táto produkcia sa od roku jej založenia (1999) prepracovala v priebehu niekoľkých rokov na poprednú globálnu spoločnosť v oblasti horských dobrodružných filmov. S Joshom Lowellom je spoluzakladateľom Big Up Productions a filmovej série Reel Rock, ktorá vznikla v roku 2006 a v roku 2012 predstavuje už siedmy ročník. Je najväčšou filmovou akciou svojho druhu na svete, koná sa každoročne s viac ako 300 výstavami na siedmych kontinentoch.

Z jeho produkcie pochádza viacero filmov, začal pri Front Range Freaks (2003), Return2Sender (2005), v spolupráci s Joshom Lowellom vytvoril jeho doposiaľ najvýznamnejšie dielo King Lines (2007), v ktorom účinkoval legendárny lezec Chris Sharma. Jeho tvorba nasledovala snímkou The Sharp End (2008), ďalej sériou First Ascent: The Series (2010), ktorá zožala veľký úspech a bola ohodnotená viacerými cenami. Ďalšia tvorba predstavuje jednotlivé diely už spomínanej filmovej tour Reel Rock ročníkmi 2010 až 2012.

V priebehu niekoľkých rokov získal Peter Mortimer so svojimi filmami cez 50 ocenení na medzinárodných filmových festivaloch a športové ceny Emmy.

Ivo "ito7" K.

Režisér

Herec

Dokumentárne
2020

The Alpinist

Producent

Dokumentárne
2017

Dawn Wall

Strihač

Kameraman

Dokumentárne
2009

Sám ve stěně

Scenárista

Dokumentárne
2015

Reel Rock 10

Krátkometrážny
2015

A Line Across The Sky (TV film)

 

Dean Potter Tribute (TV film)

 

High and Mighty (TV film)

 

Velká skalní pařba (TV film)

Reklama

Reklama