Reklama

Reklama

Luis Trenker

Luis Trenker

nar. 04.10.1892
St. Ulrich, Rakúsko-Uhorsko

zom. 13.04.1990 (97 rokov)
Bolzano, Taliansko

Zaujímavosti (8)

  • Keď sa v roku 1924 zúčastnil 1. zimných olympijských hier vo francúzskom Chamonix ako člen talianskeho bobového tímu, ich päťčlenné družstvo skončilo na šiestom mieste.‎ (Šuplík)
  • K 100. výročiu narodenia mu jeho rodná obec venovala pomník, ktorý ho znázorňuje v horskom odeve s pohľadom upreným na pohorie Langkofel, po ktorom veľmi rád lozieval.‎ (Šuplík)
  • Na základe svojich skúseností z 1. svetovej vojny napísal 23 kníh, román "Berge in Flammen" bol roku 1931 sfilmovaný. Luis sa na filme podieľal ako režisér, scenárista aj herec. (Šuplík)
  • V rokoch 1915 až 1918 bojoval ako vojak horskej pohraničnej pevnosti v Nauders. Neskôr bojoval v Tridente.‎ Od roku 1916 pôsobil ako horský sprievodca v Dolomitoch. Na konci vojny dosiahol hodnosť poručíka. (Šuplík)

Der Berg ruft! (1938)

  • Souběžně s filmem byla natočena i britská verze s totožným hlavním představitelem v roli Jeana Antoine Carella (Luis TrenkerThe Challenge (1938), která vycházela vstříct vkusu britského diváka a liší se v některých detailech. Stojí za zmínění, že film lze fakticky uvažovat jako britsko-německou koprodukci rok před vypuknutím války. (wero1000)

Der verlorene Sohn (1934)

  • Luis Trenker o myšlienke filmu: "Dlho som mal v srdci túžbu nejako umelecky stvárniť tému zatúlaného syna hôr. Chcel som sa vysporiadať s eposom tohto druhu a pracoval som na idey dňom i nocou, týždeň čo týždeň po dokončení Rebela. Zostúpil som z hôr do New Yorku, sedemmiliónového mesta, svetovej metropoly, džungle mrakodrapov, dolárových miliardárov i najúbohejších hladujúcich bez práce, mesta všetkých národností a jazykov, metropoly najväčšieho jasu i tieňa. To bol kontrast, ktorý som hľadal. Kontrast k zasnenému, tichému horskému hniezdočku, kde stále platí drevený pluh a život roľníka bojujúceho o každodenný chlieb, ktorý je však vo svojej jednoduchosti niekedy väčší a slobodnejší než bohatý otrok miliónov dolárov." (Šuplík)

Herec

Režisér

Spisovateľská filmografia

Filmy
1934

Der verlorene Sohn - kniha

1931

Berge in Flammen - kniha

Scenárista

Hosť

Producent

Dokumentárne
1973

Sperrfort Rocca Alta

Reklama

Reklama