Reklama

Reklama

Dokumentárny film rozpráva o Reinholdovi Messnerovi a tom, ako sa stal tým, kým je dnes. Film rovnakou mierou pojednáva o jeho neobyčajných športových úspechoch, ako aj o jeho osobnosti - výsledkom je portrét horolezca, ktorý nechal na modernom alpinizme výraznejšiu stopu, ako ktokoľvek iný, a viackrát prekonal limity, dovtedy považované za hranice ľudských možností. Dokument, nakrútený v majestátnych originálnych scenériách však nerozpráva len o Messnerovi samotnom, ale aj o univerzálnych témach, ako je prekonávanie strachu, vyrovnávanie sa so zlyhaním a prekonávanie prekážok. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (29)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Messner je natočený v rýdzo odosobnenej rovine. Môžete vidieť, ako útrapy z detstva a patriarchárnej hierarchie si mladí chlapci kompenzovali v lezení, kde mohli precítiť dúšky slobody. K tomu sa súrodencom len ťažko hľadajú priame slová. Inak je to výborná štúdia perfekcionizmu, ktorý sa nedá ani naučiť, je to vlastne životný štýl a to, ako sa človek narodí a kam sa unáša. Tak, ako Dylanove "Times they are a changin" nikto nezloží ako on, tak ani vysnené prvovýstupy Messnerových priateľov nemusia stačiť nato, že sa ešte vrátia domov a že budú stíhať šťastenu a túžbu jeho organizátora, ktorý má v tom, v čom je najlepší, klapky na očiach. ()

Platom 

všetky recenzie používateľa

Klobouk dolů před tímto neskutečným dobrodruhem, který šlape svět, slézá velehory, překonává nepřekonané. Nádherně natočený dokument (dle mého) o jedné z nejzajímavějších postav sportu současnosti. Messner dokázal zažít tolik šílených, krásných, vyčerpávajících a neuvěřitelných dobrodružných expedic, které by jiný neposbíral ani za deset životů. Myslím si, že pokud by tento film měl představovat vše, co Reinhold zažil a více se situovat na jeho osobu i výpravy, jistě by byl mnohem delší - a mě by to bavilo stále stejně. Duší jsem dobrodruh a má duše dobrodruha plesala blahem. Když se chýlil film ke svému konci, lítostivě jsem si přál, aby se tak ještě nedělo. Neskutečný obdiv a vysoká míra závisti nad tímto pánem. Dokument výborný! 5* ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument o mužovi, ktorý väčšinu strávil na hranici medzi životom a smrťou, o jeho živote ale aj tragédii, ktorá ho sprevádza do dnes. Messner je tak trochu egoista a aj keď sa snaží tváriť, že to tak nie je, svoju slávu a všetko s ňou spojené si náležite užíva. To však neznamená, že to nie je výnimočný človek, ktorý sa zapísal do histórie. 85% ()

Everyone 

všetky recenzie používateľa

Kolik horolezců znáte? Kolik horolezců znají vaše prarodiče? Pokud nějaké jméno vůbec řeknou, tak se vsadím, že to bude jméno Reinholda Messnera. Který zároveň posunul biologické a dobyvatelské hranice srovnatelné v první případě např. s výkonem Usaina Bolta a v druhém případě s podnikem Kryštofa Kolumba. To utrpení, pokora, neskutečná vůle, inteligence, fyzička, horolezecká mysl, odvaha, koncentrace, vzdor, suverenita, sebedůvěra, motivace, ale i štěstí zapříčinily to, že někdo vůbec uskutečnil tento fenomenální výkon. Smekám až k zemi. Uvidíme, zda se k němu letos přidá i náš Radek Jaroš, který s K2 bojuje již po páté (a dne 26.7.2014 bez použití kyslíkové přístroje to jako 15. člověk v historii a jako první Čech dokázal také, gratulace). ___ Dokument je natočen jednoduše skvěle, je z něj cítit ta výzva, adrenalin, výjimečnost počinu a osobnosti tohoto fenomenální pokořitele 14. nejvyšších vrcholů světa bez použití umělého kyslíku. Být první a ještě bez umělého kyslíku, wow. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Za zvuku gitarovej hudby si v úvode Messner vykračuje po zasneženom hrebeni vysokej hory. Už má svoj vek, rozmýšľa už inak, podstatne rozvážnejšie ako za mlada. R. Messner je v horolezectve pojem. Ten chlap skúšal a dokázal veci, o ktorých iní tvrdili, že sú nemožné. Dokument veľmi zaujímavo rozoberá jeho detstvo, kde to on ani jeho osem súrodencov nemali ľahké s prísnym otcom. V dokumente sa okrem Reinolda objavia a rozprávajú i ďalší jeho bratia. Je tu množstvo dobových záberov, fotiek a výstrižkov z novín. Do toho znejú často smutné príbehy, pretože každá výprava so sebou niesla veľké riziká. Samozrejme najviac spomienok sa viaže k strate jeho brata Guntera. Tento dokument je skvelým doplnením informácií o osobe Messnera a hlavne pre všetkých, ktorých zaujal film Nanga Parbat, venovaný práve výstupu bratov Messnerovcov. Možno je Messner tvrdohlavý čudák, samotár, ale pravda je, že práve takýto ľudia posúvajú hranice nemožného. 100%. ()

Galéria (29)

Reklama

Reklama