Reklama

Reklama

Muž s kinoaparátom

  • Česko Muž s kinoaparátem (viac)
Trailer
Experimentálny / Dokumentárny
Sovietsky zväz, 1929, 68 min

Na začiatku filmu vychádza kameraman z "hlavy" kamery. Film potom diváka zavedie na humornú, kaleidoskopickú jazdu po sovietskych mestách, pričom ukazuje paralely medzi filmárom a robotníkom v továrni a odhaľuje proces tvorby filmu. V jednom momente nám Vertov predstaví muža jazdiaceho na motorke, potom prekvapivo ukáže zábery kameramana, ktorý motorku natáča, a následne zábery strihača, ktorý tieto zábery strihá. Sčasti dokument a sčasti umelecký film sleduje mesto v Sovietskom zväze 20. rokov 20. storočia počas celého dňa, od rána do večera. Režisér Dziga Vertov v sérii zložitých a inovatívnych záberov kamery zachytáva scény z každodenného života v Rusku a oslavuje tak modernosť mesta s jeho rozľahlými budovami, hustým osídlením a rušným priemyslom. Hoci vo filme nie sú žiadne titulky ani rozprávanie, Vertov prirodzeným spôsobom sprostredkúva zázraky moderného mesta. (Film Europe)

(viac)

Recenzie (241)

Filmpress.sk (Erik Binder)

"Muž s kinoaparátom je ohromujúci aj takmer po jednom storočí od svojho vzniku a to nielen pre filmových kritikov a vedcov. Má vysoké tempo, neustále ohromuje vyspelými formálnymi aj naratívnymi (nelineárne rozprávanie) technikami a najlepšie, či už to znie ako klišé, vyzerá na veľkom plátne. Až…" viac

Súvisiace novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (viac)

Reklama

Reklama