Reklama

Reklama

Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz potom nájde svoj byt v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud vo svojom byte narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (370)

ajuska 

všetky recenzie používateľa

Zábavný, ale zároveň trochu nostalgický film, který toho má hodně co nabídnout i mnoho let po svém vzniku. Všechno tady funguje takřka dokonale, atmosféra je perfektní, scénář je chytrý, netuctový, inteligentně vtipný a zároveň nenásilně dojemný, dialogy jsou vybroušené a herecké výkony (v čele s roztomilým Lemmonem) bezchybné. Tohle je zkrátka můj šálek kávy, která časem rozhodně nezatuchne. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Billy Wilder mnohými považován za jednoho z nejlepších režisérů všech dob nám ve svém nejznámějším filmu představuje plachého úředníčka, který svůj kariérní postup zařizuje tím, že pronajímá důležitým členům firmy svůj byt za účelam nekalých návštěv se svými milenkami. Filmu nemůžu upřít zajímavý nápad a skvělý výkon Jacka Lemmona, avšak celkový stereotypní a dlouhý průběh filmu mi nedovoluje dáv vyšší hodnocení než lepší průměr. ()

Reklama

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Brilantní romantická komedie, která má šťávu, chuť i aftertaste, jak říkají Angličané. Prvních zhruba deset, patnáct minut nebylo nějak extra záživných, ovšem brzy se snímek změnil v parádní podívanou s decentním humorem, příjemnou hudbou, dobrými dějovými zvraty, sympatickými herci v hlavních rolích (C. C. Baxter, Fran Kubeliková, Jeff Sheldrake, ale také dr. Dreyfuss ve vedlejší úloze) a dobře napsanými postavami. Ani mi nepřišlo, že je Byt dlouhý 120 minut, protože jsem neměl ani chvilku prostor pro nudu. Vynikající oddechovka na večer, jejíž pohodovou a příjemně romanticko-komediální chuť cítím ještě dlouho po zhlédnutí. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Byt” na ulici Západnej 60, pol bloka od Central Parku v Novom Yorku, ktorý ináč obýva karieristický, nižší úradník (zamestnanec) Calvin Clifford "Bud" Baxter, má taký jeden menší problém, súčasne tiež i samotná, "kancelárska krysa" , ktorá si svojich, na začiatku štyroch kolegov (Kirkebyho, Vanderhofa, Eichelbergera a Dobischa), jednak nielenže príliš pripustila k srdcu, ale zároveň takmer za každých okolností požičiava svoj kľúč od kvartýru, kde si pravidelne chodievajú títo veľkí sukničkári užívať voľné chvíle, aby nakoniec najväčšiu kritiku zožal zakaždým vždy (ne)prítomný majiteľ bytu C. C. Baxter, na ktorom susedia nenechávajú ani len nitku suchú. Pracuje v jednej z piatich najväčších poisťovní v štáte s názvom „Kľudný život” . Určite by ste ho našli na 19. poschodí, a to konkrétne v oddelení "bežných záležitostí," odbor Prémiových účtov, sekcia W, stôl číslo 861. V podstate sa jedná o veľmi sympatického človeka, ktorý ale je iba obyčajným šplhavcom, pretože na základe svojej nevídanej flexibility, stúpa po kariérnom rebríčku až pomaly na 27. poschodie, kde je výlučne až riaditeľ Jeff D. Sheldrake. Dokonca jestvuje potenciálna možnosť - vystúpať až na totálny vrchol, stačí len požičať (a)typický kľúč. Totižto si plánuje užiť s operátorkou výťahu Fran Kubelikovou, ktorá sa neskoršie nechtiac predávkuje práškami na spanie, aby duchaprítomný Baxter vlastne zistil, ako sa veci majú. Dá sa povedať, že už predtým bol Bud do Fran platonicky zamilovaný, ale až teraz dostáva skutočnú príležitosť naplniť svoje ideály...? Len ako to tak väčšinou býva, situácia sa trošku zdramatizuje. / Už dlhšiu dobu som vehementne premýšľal zrovna nad tým, že si niekedy musím pozrieť "The Apartment" od naprosto renomovaného režiséra, scenáristu a producenta - Billyho Wildera, ktorý z piatich víťazných cien Akadémie, obdržal hneď troch „zlatých plešivcov” ! Samozrejme, že som túto komediálnu drámu z roku 1960 už dávnejšie videl, ale až teraz som následne zistil, že niečo stratila zo svojho niekdajšieho kúzla, pričom stále ide o mimoriadne vydarený, nadpriemerný a legendárny film, kde buď hviezdička nahor, či nadol, absolútne nič neznamená, že pod štyri nikdy nepôjdem ! Nadobudol som dojem, akoby sa snímok spracoval na divadelný, čiernobiely materiál, keďže som sa minimálne z jednej tretiny času zdržiaval s postavami "vo vigvame" , tak som dostal reálny pocit, že trochu prevláda menšia stagnácia. Obsadenie je výborné. Jack Lemmon a Shirley MacClaine, sú priam fantastickí, keď čistý strih Daniela Mandella, toto nespochybniteľné tvrdenie ešte viac podtrhuje. Ani kamera Josepha "Joea" LaShelleho v ničom nezaostáva, skrátka - nemusí sa za nič hanbiť. Podtrhnuté a podčiarknuté na záver:„ Radšej si pustiť túto klasiku spred šesťdesiatich rokov, než pozerať súčasné odpady v televíziách, ktorými navýsosť pohŕdam” ! ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

možno sa rúham a možno som mimo, ale tento film (ktorý nie je ani romantický, ani komédia a útrpne ukazuje veľmi zvláštnu pracovnú americkú "morálku", rôzne genderové, rasové a spoločenské stereotypy, no nie v kritickom svetle, ale podáva ich automaticky ako dobový fakt) buď za tých vyše 50 rokov tak príšerne zostarol, až totálne vyšiel z kurzu, alebo to v prvom rade nie je vôbec dobrý film; sledovať poľutovaniahodne otravného a neurotického nuďasa baxtera a pologramotnú psychicky značne narušenú kubelick bolo miestami naozaj na nevydržanie; ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (34)

  • Vánoční firemní večírek byl točen 23. prosince 1959, aby byli všichni v opravdové vánoční náladě. Vše se natočilo prakticky napoprvé. (Kulmon)
  • Poslední věta ve filmu byla vymyšlena v posledním okamžiku přímo na place. (Kulmon)

Reklama

Reklama