Reklama

Reklama

Generálové

(seriál)
Česko, 2021, 5 h 12 min (Minutáž: 52 min)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Velké osobnosti i smutné postavy v generálských uniformách. Příběh československé armády v dramatických osudech jejích velitelů. (Česká televize)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (3)

Generálové (2021) 

Rudá hvězda nám už našťastie zhasla, ale najlepšie časti tohto seriálu sú podľa mňa z predkomunistického obdobia, hlavne diel 2: Rozkaz není román. V čom chcem však produkciu Českej televízie mimoriadne pochváliť, to je odvaha. Odvaha prinášať aj kontroverznejšie názory, poukázať na osud niektorých opľúvaných historických osobností aj vo svetle iných a nových informácií (napr. Gajda, Syrový). Dostávame sa tak k inému pohľadu, ktorý vrhá nové svetlo na memorované historické udalosti, na ktoré médiá veľmi radi hádžu len čierno-bielu perspektívu a nič iné pripustiť nechcú. Z tohto pohľadu sa dokument stáva malou „vlašťovkou“ pre skutočné objektívne hodnotenie dejín. ()

Kdo s koho (2021) (E01) 

Štefánik a Gajda. Jeden uznávaný, druhý zaznávaný. Konečne je tu ale dokument, ktorý sa aspoň trochu snaží o rehabilitáciu osobností minulej doby. Páči sa mi, že sa v Čechách pomaly hľadá cesta, ako sa vyrovnať aj s minulosťou a aj nevidieť všetko čiernobielo. U nás k tomu sme na míle vzdialení. ()

Rozkaz není román (2021) (E02) 

Vynikajúca časť, všetka česť Českej televízii. To čo som videl v prvej časti, na to bolo krásne nadviazané v časti druhej. Opäť vidíme osud jednej údajne kontroverznej osobnosti a odhaľujú sa nám tu historické poznatky, ktoré vrhajú celkom nové svetlo na dejinné udalosti, o ktorých sa učíme. Skvelo tu je poznamenaná aj úloha médií, ktoré dokážu jednou fotkou, jedným manipulatívnym článkom totálne zdegradovať reputáciu jedného človeka, že sa z nej len ťažko očistí. U generála Syrového sa to nepodarilo za 80 rokov. Tento dokument je malou „vlašťovkou“. ()

Reklama

Reklama