Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ľudovít Štúr je jednou z najznámejších osobností našej histórie. Jeho tvár pozná asi každý. Píšu sa o ňom knihy, bol vyobrazený v televízii, aj v divadle. Jeho meno nesú ulice a námestia a dnes sú po ňom dokonca pomenované aj kaviarne. Ešte pred niekoľkými rokmi jeho tvár zdobila 500 korunové bankovky. Bol výnimočným jazykovedcom, plodným publicistom, idealistickým politikom, ale aj básnikom a pri všetkých jeho kvalitách bol stále „len“ človekom. Jeho príbeh sa začal 28. októbra 1815. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Kým sa z Prešporku stala Bratislava, chvíľu to trvalo. Kodifikovanie spisovného slovenského jazyka je najväčší počin Štúra, ale nie jediný. Film to podáva kompletne, zoširoka a modernou pútavou formou a nechýba tam asi nič. Chrappa vstupuje medzi postavy hraných dokrútok nenásilne a často aj veľmi vtipne. Krátke trvanie umožňuje doplniť si zabudnuté znalosti úplne každému. –––– Pracovať, bojovať, žiť a mrieť za svoj národ. ()

Maja_N 

všetky recenzie používateľa

Možno som mala príliš veľké očakávania od tohto dielu a zaslúžilo by si to o niečo vyššie hodnotenie. Divácky spravené pútavo, aby to nepôsobilo nudne, ale ustavičné striedanie častí so sprievodcom príbehu, hrané časti, hrané časti doplnené o komentár rozprávača, samotný rozprávač a ešte aj vyjadrenia historikov na mňa pôsobili až príliš rušivo. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Kompletný popis k Štúrovi, ktorý je pre mňa osobne určite jedným z troch najväčších Slovákov v dejinách, aj väčším než Štefánik. Bez Štúra by nebolo možno už slovenského národa. Mimochodom tá legendárna vychádzka na Devín, ktorá sa tak oslavne u nás popisuje, bola výrazne spojená s konzumáciou alkoholu. To v dokumente neukázali, iba to, že si chlapci spievali. Ale že im bolo do spevu, to nebolo len vlasteneckým duchom. Inak je tiež zaujímavé, že obaja slovenskí velikáni, Štefánik aj Štúr, veľmi milovali ženy, no ani jeden z nich sa nechcel viazať. ()

Galéria (15)

Reklama

Reklama