Reklama

Reklama

Úžasný Maurice

  • Česko Úžasný Mauric (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mauric je kocúr ulice. Je všetkými masťami mazaný a ako každá správna mačka myslí iba sám na seba. Jedného dňa však zrazu zistí, že začína mať ľudské myšlienky a dokonca dokáže rozprávať. A nie je v tom sám! Potkany z miestneho klanu sú na tom rovnako – začali rozprávať, inteligentne uvažovať a zaujímať sa o vzdelanie. Vraj zjedli niečo zo skládky pri čarovnej univerzite. Kocúr a potkany vytvoria zvláštne priateľstvo a do partie k nim pribudne aj mladý chlapec, ktorý je síce len priemerne inteligentný, dokáže však hrať na píšťalke. Svojrázna skupinka putuje z mesta do mesta, potkany všade vytvoria „potkaniu pohromu“ a keď už je najhoršie, chlapec sa nechá najať ako potkaniar, potkany z mesta s pomocou píšťalky odvedie a nechá si za to od miestnych obyvateľov kráľovsky zaplatiť. O odmenu sa potom všetci podelia. Teraz však dorazili do mesta, v ktorom niečo nehrá. Zaváňa to tu sprisahaním nielen na zemi, ale aj pod ňou. V podzemí sa totiž ukrýva naozaj desivé, zlovestné tajomstvo. Osvedčený trik sa náhle zvrtne a namiesto množstva zlata čaká na úžasnú partičku veľké, zábavné a poriadne nebezpečné dobrodružstvo. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (37)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dobrý príbeh, postavy i animácia, zabaví deti aj sprevádzajúcich dospelých. Viem, že zem nie je plochá a možno tá Zeměplocha nebola dokonalá vo fantázii niektorých fanúšikov Pratchetta, ale divák-dieťa sa určite zabaví. Možno však nie úplne nejmenší, lebo sa tu často tvorí aj atmosféra strachu. Takže od sedem rokov s výhradami. ()

Elerrina 

všetky recenzie používateľa

Storka o inteligentních krysách, které se pod vedením mazané kočky spolčily s amatérským krysařem, aby si vydělaly peníze na cestu do neexistujícího ráje, je akorát další ukázkou toho, jak těžké je adaptovat Terryho Prachetta. Především proto, že je to vlastně jen doširoka rozvinutá absurdní anekdota (s náznakem pokusu o filosofický přesah). Snaha udělat z ní animovanou pohádku pro děti pak selhává už v tom základním - v pochopitelnosti příběhu. A když se připočte ještě nablblé rozhodnutí tvůrců každou chvíli prolamovat čtvrtou stěnu a vysvětlovat literární haluze, a hodně, ale fakt hodně divný záporák, je výsledkem dílko, u kterého většinu času dumáte, komu je vlastně určené. Asi jen literárně orientovaným teenagerům a fanatickým milovníkům prachettovského humoru. ()

Reklama

filmfanouch 

všetky recenzie používateľa

Svět Zeměplochy by si na stříbrném plátně rozhodně šanci zasloužil, z pochopitelných důvodů ovšem dochází k debatám, zda je vlastně adaptování románů Terryho Pratchetta možné za důstojných podmínek. Animovaný Úžasný Mauric dokazuje, že to jde, nevyhnutelně ovšem s kompromisy. Výsledkem je tak důstojná adaptace, která satirické základy i vyspělejší Pratchettův přístup k vyprávění úplně nepostrádá, s kompromisy ovšem přichází i jisté vyprchávání kouzla původní knihy. Kdyby si měl ovšem člověk hrát na médium, sám Pratchett by nejspíš oko přimhouřil a byl spokojený.... ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

V súčasnej konkurencii animovaných rozprávok je to skôr priemer. Či už podľa spracovania príbehu, alebo samotnej animácie. Princíp scenáru bol síce fajn, ale na môj vkus to bolo občas príliš temné a nevkusné (ale to sa asi od Pratchetta dalo čakať). Tie potkany sa mi celkom pozdávali, ale samotná animácia Maurica bola dosť nesympatická - na prvý pohľad pôsobí skôr ako negatívna "postava". Bolo tu zopár dobrých hlášok a scén, ale ako celok to rozhodne nedosahuje kvality ostatných súčasných animákov. 3* ()

Hadati 

všetky recenzie používateľa

Úžasný Mauric byl i jako knižní předloha určen pro děti, animovaná adaptace je pak ještě více směrována k menším dětem. Přesto je (pro děti) i tak dost strašidelný. Příběh filmu je poskládán jinak, než knižní předloha, ale hlavní podstata a myšlenka předlohy byly dodrženy. Pro zjednodušení byly vynechány některé postavy. Animace i hudba skvělá. Pro fanoušky Zeměplochy se pak ve filmu ukrývá spousta odkazů, kterých si všimnou jen oni. Sice neholduji českému dabingu, ale v českých kinech se film v originále nepromítá. Dabing se mi ale líbil, hlasy sedí dobře k jednotlivým postavám. Podrobnější recenze na Discworld.cz. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (4)

  • Postava Smrtě, který se ve filmu objeví, byla Pratchettovým nejoblíbenějším charakterem, o čemž svědčí fakt, že se byť i na chvíli mihl v každé knize ze Zeměplochy. (tlesk)
  • Film vytvorili počas pandémie animačné štúdiá v Sheffielde a Hamburgu, pričom všetci animátori pracovali na diaľku. (Arsenal83)
  • Ve filmu je celá řada eastereggů na jiná Pratchettova díla ze světa Zeměplochy. Mimo jiné se zde mihne kupříkladu první zeměplošský turista Dvoukvítek nebo mág nápadně podobný neschopnému Mrakoplašovi. (tlesk)

Reklama

Reklama